Hvad betyder atopisk eksem?

Atopisk eksem betyder, at du får tør hud med kløende udslæt. Eksem smitter ikke. Folk, der har haft eksem som børn, vokser ofte fra det med alderen – men kan ofte have problemer med tør og følsom hud som voksen. Nogle fortsætter med at have atopisk eksem igennem hele livet.

Test dig selv – hvor svært er dit eksem

Har du fået diagnosen atopisk eksem af en læge? Så kan du teste, hvor alvorligt dit eksem er.

Hvem får atopisk eksem?

Atopisk eksem er almindeligt hos små børn og viser sig som regel, inden barnet fylder 5 år. Oftest opstår de første tegn, inden barnet er fyldt 1 år – typisk som røde kinder. Andre dele af kroppen kan også få eksem, bl.a. bryst, mave, hals og senere albuebøjninger og knæhaser. 15-20 % af alle børn og unge får atopisk eksem. 

Har du atopisk eksem, har du større risiko for også at udvikle andre atopiske sygdomme som allergi, astma og høfeber.

Hvad er årsagen til atopisk eksem?

Man kender ikke den præcise årsag til atopisk eksem. Men vi ved, at en kombination af arv, miljø og et overaktivt immunsystem påvirker udviklingen af atopisk eksem.

Arv

Atopisk eksem er arveligt. Hvis den ene af forældrene har atopisk eksem, har barnet 30 % øget risiko for at få eksem ift. baggrundsbefolkningen. Hvis begge forældre har atopisk eksem, er risikoen øget med 70 %.

Miljø

Mange mener, at nutidens overdrevne hygiejne kan være medvirkende til, at stadig flere udvikler atopiske sygdomme. Fx har ældre søskende oftere eksem end yngre søskende, der er blevet udsat for flere bakterier.

Overaktivt immunforsvar

Huden er vores naturlige barriere, der beskytter os mod, at fremmede stoffer trænger ind i kroppen. Når du lider af atopisk eksem, er din hudbarriere svækket. Derfor reagerer du i højere grad mod allergiske stoffer (allergener) og andre miljøfaktorer, end folk uden eksem. 

Nogle mennesker med atopisk eksem har også en mutation i et gen, der er af betydning for hudens barriere. Genet producerer proteinet filaggrin, som hjælper huden med at holde sig blød og fugtig. Dem, der har et defekt filaggrin-protein, har derfor mere tør hud og større risiko for at udvikle eksem.

Når hudbarrieren er svækket, trænger allergener og bakterier lettere ind i kroppen. Den beskadigede hud og eventuelle partikler, der er trængt igennem hudens barriere, advarer kroppens immunsystem, der reagerer ved at skabe en betændelsestilstand i huden (inflammation).

Betændelsestilstanden svækker hudens barriere yderligere. Du bør derfor ikke klø i eksemet, ej heller barbere dig på de steder, hvor du har eksem. Du kan let komme til at starte en ond cirkel, hvor du forværrer eksemet.

Hvordan udvikler atopisk eksem sig?

Atopiske sygdomme starter som regel i barndommen og kan sidenhen udvikle sig til andre atopiske sygdomme. Normalt er rækkefølgen den samme: Du har eksem som spæd og som barn. Siden udvikler du fødevareallergi og senere endnu høfeber og/eller astma. Udviklingen fra atopisk eksem over fødevareallergi til høfeber/astma kaldes også for ’den atopiske march’.

Udviklingen menes at skyldes, at den svækkede hudbarriere og betændelsestilstanden i huden gør dig overfølsom over for andre allergener. Overfølsomheden kan give dig fødevareallergi (overfølsomhed over for fødevarer), høfeber og/eller astma (overfølsomhed over for inhalerede allergener og betændelse i luftvejene). Nogle mener, at en effektiv behandling af atopisk eksem i en tidlig alder kan reducere risikoen for andre atopiske sygdomme senere i livet.

Hvad er symptomerne på atopisk eksem?

Atopisk eksem klør, giver rødt udslæt og udtørrer huden. Hvor meget eller lidt udbredt eksemet er, varierer fra person til person. Nogle er kun lidt generet af eksemet med tør eller let kløende hud og mindre udslæt. For andre er eksemet meget ubehagelig med vedvarende kløe og smertefulde udslæt med skorper, revner og sår på store dele af kroppen. 

Hvor meget eksem, du har, kan variere. Du kan have perioder med få symptomer, og du kan have perioder, hvor eksemet blomstrer op og bliver værre. En sådan forværring kan skyldes flere ting, bl.a.: 

  • psykologiske faktorer som stress og hormonelle ændringer
  • fysiske faktorer som vejrforandringer, der udtørrer din hud
  • overdreven brug af sæbe og vaskemidler

I de gode perioder kan huden føles helt normal. Men betændelsestilstanden er stadig tilstede under overfladen. Mange med kronisk eksem, har ofte tør eller kløende hud, selv når eksemet er i ro. 

Hvad er forskellen på mild, moderat og svær eksem?

Atopisk eksem kan variere på en skala fra mildt til moderat eller svært eksem.

Hudlæger har forskellige redskaber til at vurdere, om du har en mild eller svær grad af eksem. Sværhedsgraden afhænger af, hvor meget eksem du har på kroppen, og hvor irriteret du er af eksemet (fx rødme, kløe og hævelse). 

Dem, der lider af atopisk eksem i svær grad, føler ofte, at eksemet påvirker deres liv både privat og professionelt. Det kløende eksem kan også give søvnproblemer, lavt selvværd og for nogle depression. Tal med din læge og evt. en psykolog, hvis du er meget plaget af eksem.

Hvordan diagnosticerer man atopisk eksem?

Hvis du har mistanke om, at du har atopisk eksem, skal du kontakte din læge. Det er vigtigt, at en læge undersøger dig for at sikre, at du får den rigtige diagnose og dermed den rigtige hjælp. Selvom atopisk eksem er en kronisk sygdom, der ikke kan helbredes, er der i dag flere behandlinger, der kan lindre og forbedre symptomerne.

Har du rødt, kløende udslæt på huden?

Så kan det være eksem. Men hvilken type? Lær at skelne mellem forskellige typer af eksem og se, hvem der lider af hvad.
 

Eksperterne blogger omkring atopisk eksem