Hvor mange voksne har atopisk eksem?

Atopisk eksem er mest udbredt hos børn. De fleste får atopisk eksem, før de fylder 5 år, og langt størstedelen vokser fra sygdommen igen. Faktisk har 4 ud af 5 ikke længere eksem, når de fylder 8 år. Men hos nogle forsvinder eksemet ikke. Det estimeres, at 2-10 % af voksne har atopisk eksem.

Hvordan svarer du på spørgsmål om dit eksem?

Støtte fra venner og familie kan gøre hverdagen med atopisk eksem lettere. Men nogle gange kan det være svært for omgivelserne at forstå, hvordan det er at leve med atopisk eksem.

Hvad er årsagen til atopisk eksem hos voksne?

Du har størst risiko for at få atopisk eksem som voksen, hvis du har haft svært og vedvarende eksem som barn, og hvis du fik stillet eksemdiagnosen efter 2-årsalderen.

Præcis hvad, der er årsag til eksem, er stadig uklart, men det er kendt, at mennesker med atopisk eksem har en svækket hudbarriere og betændelsestilstand i huden. Den skrøbelige hud skyldes en kombination af arv, miljø og et overaktivt immunsystem.

Hvad er forskellen på atopisk eksem hos børn og voksne?

Atopisk eksem hos børn starter typisk som røde, kløende pletter på kinderne. Siden spreder udslættet sig til andre dele af kroppen, især bryst, mave, hals og senere arme, ben, håndled og ankler. I teenageårene og hos voksne blusser eksemet ofte op på hænder, hals og i ansigtet. I ansigtet kan du fx få udslæt omkring øjne og mund samt i hårbunden.
 

Hvad betyder atopisk eksem hos voksne for hverdagen?

Hvor meget eller lidt atopisk eksem fylder i hverdagen hos voksne afhænger af, hvor voldsomt eksemet er – og hvor det er mest synligt. Har du eksem i mild grad, er du ikke nødvendigvis generet i det daglige. Har du derimod moderat til svært atopisk eksem, kan sygdommen påvirke dig både fysisk og psykisk – især hvis eksemet ikke er til at skjule under tøjet, men er synlig for alle, fx i ansigtet.

Fysisk er kløen det, der fylder mest i hverdagen. En undersøgelse blandt voksne med moderat til svær atopisk eksem viser, at de fleste er generet af kløe hver dag – for nogle helt op til 18 timer om dagen. Mange har også problemer med blødning, revner og væskende, tør hud.

Den tørre hud, kløen og de tilbagevendende udslæt kan også påvirke dig psykisk. Flere kæmper med selvværdet og kan have svært ved at være sociale. Nogle er så psykisk påvirkede af deres eksem, at de får en depression. Føler du, at dit eksem fylder for meget i dit liv, bør du tale med din læge, om hvorvidt du får den optimale behandling. Og så kan det være en hjælp at tale med en psykolog for at få nogle værktøjer til at håndtere de psykiske udfordringer.

Hvad betyder atopisk eksem for samlivet?

Nogle har også svært ved intime forhold. Fysisk kan varmen og sveden ved intimiteten irritere din følsomme hud. Og psykisk kan det være en overvindelse at vise sin nøgne, eksemramte krop over for et andet menneske. Selvom det kan være svært, kan det være en hjælp, at du taler med din partner om dine tanker og bekymringer for jeres intime liv. Oplever du, at de fysiske gener forhindrer dig i intime forhold, bør du tale med din læge. Det er muligt, at en anden eller supplerende behandling kan hjælpe dig.
 

Hvad betyder atopisk eksem for dit arbejdsliv?

Afhængigt af, hvor eksemet sidder på din krop, og hvor meget du er generet af den, kan atopisk eksem udfordre dit arbejdsliv. For nogle i så høj en grad, at det fører til sygefravær og sygehusindlæggelse.

Hvis du har eksem på hænderne og har et arbejde, hvor du bruger hænderne, er det normalt at opleve eksemet som ekstra besværligt – også selvom du måske ikke har eksem andre steder. Har du et arbejde, der er fysisk krævende, kan varmen og sveden forværre eksemet og gøre det vanskeligt at udføre dit arbejde. Det samme gælder, hvis du arbejder i et miljø med meget støv, snavs, kulde eller tør luft.

Synes du, det er svært at udføre dit arbejde pga. dit eksem, bør du tale med din læge. Måske kan du gøre mere for at lindre symptomerne. Der findes i dag flere behandlinger, der kan lindre ubehaget, så prøv dig evt. frem. Men start med at tale med din (hud)læge.

Test dig selv – hvor svært er dit eksem

Har du fået diagnosen atopisk eksem af en læge? Så kan du teste, hvor alvorligt dit eksem er. Testen viser på baggrund af dine symptomer, om dit eksem kan klassificeres som mildt, moderat eller svært og er baseret på det redskab, som mange hudlæger bruger, kaldet POEM (Patient Oriented Eczema Measure).