Tilfør ekstra fugt

Det er godt at tilføre din hud ekstra fugt gennem blødgørende creme eller salve. Cremen kan også mindske kløen, fordi tør hud klør mere end normal hud. Endelig beskytter fugtighedscreme din hud og hjælper med at holde hudens barriere intakt.

Test dig selv – hvor svært er dit eksem?

Har du fået diagnosen atopisk eksem af en læge? Så kan du teste, hvor alvorligt dit eksem er.

Vask dig grundigt

Vask din krop omhyggeligt, før du smører huden med blødgørende salver eller steroidcreme. Så trænger cremerne bedre ind og giver lindring. Vandet må ikke være for varmt, og du bør ikke bade for længe. Brug evt. badeolie for at undgå udtørring, og smør huden med det samme efter badet for bedst effekt. 

Smør dig forsigtigt og dagligt

Smør huden forsigtigt med masser af creme to gange om dagen og altid efter bad. Brug en mild blødgørende creme uden parfume – gerne en, der indeholder karbamid (urea), der menes at reducere udviklingen af eksem. Når huden er meget tør (fx efterår og vinter), kan du evt. skifte til en ekstra fed creme.
 
Hvis du på trods af grundig selvpleje med cremer og salver stadig oplever symptomer på atopisk eksem, findes der flere lægemidler, som måske kan hjælpe. Tal med din læge om mulighederne.

Hvad kan du selv gøre for at lindre atopisk eksem?

Cremer, salver, lysbehandlinger eller tabletter kan lindre eksemet. Dertil kan du selv gøre flere ting for at mindske eksem og kløe:

Hold en jævn temperatur

Kulde tørrer huden ud, mens varme giver sved, der irriterer huden. Derfor er det en god ide at holde en jævn temperatur i hjemmet med varmekilder, udluftning og tøj, der holder dig lun uden at svede. 

Ophold dig ikke for længe i solen

Solen kan i nogle tilfælde forbedre eksem. Men fordi huden er ekstra følsom, kan du let blive solskoldet. Sørg for at smøre huden både før og efter solbadning for at undgå tørhed.

Undgå at klø dig

Kløen er det, der generer de fleste med eksem mest. Når du klør dig, får du øjeblikkelig – men kortvarig – lindring. Hvis du klør dig, kan du forværre eksemet og få mere kløe på sigt. Hvis du er meget plaget af kløe, kan du prøve at klemme huden i stedet for at klø. Det lindrer lidt og skader ikke på samme måde, som når du klør dig med fingerspidserne. Det er også en god ide at holde dine negle korte, så du ikke risikerer at rive dig selv og forværre eksemet yderligere. 

Undgå stress

Ud over at lindre det fysiske ubehag ved atopisk eksem, kan eksemet også påvirke dig mentalt. Det er vigtigt, at du søger hjælp, hvis eksemet påvirker dig meget. For stress og angst kan faktisk forværre eksemet. 

Hvad kan forværre atopisk eksem?

Flere ting i dine omgivelser kan give eksemudbrud. Især alt, der udtørrer eller på anden måde generer din hud. Se her, hvad der bl.a. kan forværre dit eksem:

Kold og tør luft 

Ekstreme klimaer kan forværre dit eksem. Det er vigtigt, at du holder huden ren – men du skal passe på med at overdrive mængden af sæbe og vaskemiddel. Begge dele udtørrer nemlig huden. På apoteket kan du købe milde sæber der er velegnede ved eksem.

Uld og syntetiske materialer

Er din hud irriteret, kan det skyldes det tøj, du går i. Især uld og syntetiske materialer kan irritere din hud mere end normalt. Så det kan være en ide at holde sig til bomuldstøj.

Nogle fødevarer

Hos børn kan eksem omkring munden blive værre af at spise citrusfrugter, tomater, jordbær, chokolade og kiwi. Barnet er ikke nødvendigvis allergisk over for disse fødevarer. Reaktionen kan skyldes, at huden er ekstra følsom.

Stress, hormoner og infektioner

Psykologiske faktorer kan forværre dit eksem: Stress kan udløse eksem. Ligeså kan graviditet og menstruation. Og har du en infektion i kroppen, kan også det give eksemudbrud. Så pas godt på dig selv. 

Behandling af atopisk eksem

Du kan behandle atopisk eksem på flere måder – typisk med cremer, salver, lysbehandlinger eller tabletter.