Eksempler på typiske spørgsmål

Men nogle gange kan det være svært for omgivelserne at forstå, hvordan det er at leve med atopisk eksem. Selvom det ville være lettere, hvis de bedre forstod, hvordan du har det, kan det til tider være svært at sætte ord på. Hvis dit atopiske eksem er synligt, kan du også få spørgsmål fra kolleger eller folk, du slet ikke kender. I disse situationer kan det være svært at vide, hvad man skal svare. Men hvis du på forhånd øver dig i at sætte ord på dit eksem, kan det være lettere for dig at besvare spørgsmål i fremtiden. 

Se her eksempler på typiske spørgsmål, du kan få om dit eksem. Og forslag til, hvad du kan svare. Brug forslagene som inspiration til at finde de svar, der føles rigtige for dig. 

At leve med atopisk eksem

Atopisk eksem kan have stor betydning for din hverdag. Eksemet kan være så generende, at du til tider kan have svært ved at fungere ordentligt – både privat og professionelt. 

Hvorfor ser din hud sådan ud? Smitter det?

Jeg har atopisk eksem. Det betyder, at mit immunsystem overreagerer, så jeg hele tiden har en slags betændelsestilstand i huden, som giver det udslæt, du kan se. Selv i de perioder, hvor du ikke kan se mit eksem, har jeg en betændelsestilstand i huden. Men det smitter ikke.

Det er lang tid siden, du har haft udslæt. Betyder det, at du er helbredt?

Nej, desværre ikke. Atopisk eksem er en kronisk sygdom, der er ikke nogen kur, og eksemet vil sjældent helt forsvinde. Selv når jeg ikke har udslæt, overreagerer mit immunsystem stadig. Jeg gør en masse for at forsøge at undgå, at eksemet bryder ud, men desværre kan det altid komme tilbage.

Hvorfor er du så træt hele tiden?

Jeg sover dårligt pga. mit eksem. Udslættet klør og gør ondt. Det er værst om aftenen og natten, især når jeg forsøger at falde i søvn. Så jeg sover uroligt og kan ligge og vende og dreje mig i lang tid, før jeg falder i søvn. Derfor får jeg ikke så meget søvn og kan virke træt. 

Hvorfor vil du ikke med mig ud og løbe?

Jeg har atopisk eksem. Derfor forsøger jeg at undgå at lave ting, der gør mig varm eller får mig til at svede. Det kan nemlig få mit eksem til at blusse op. Så får jeg udslæt, der klør og gør ondt… Men jeg vil gerne gå en tur med dig i stedet. Hvad siger du til det?

Det er jo bare et udslæt. Hvorfor kan du ikke komme på arbejde?

Det er ikke bare et udslæt, det jeg har. Det er en sygdom, der hedder atopisk eksem. Det kan være voldsomt, især om natten, og i nat har jeg nærmest ikke sovet. Derfor er jeg nødt til at melde mig syg i dag. Atopisk eksem er en kronisk sygdom, der får mit immunforsvar til at overreagere. Jeg har en konstant betændelsestilstand i huden, der forårsager udslæt på kroppen, der klør og gør ondt.

Hvorfor skal du altid gøre en stor sag ud af det? Det er jo bare eksem.

Atopisk eksem er kronisk hudsygdom, der betyder, at jeg konstant har en betændelsestilstand i huden. Det påvirker mig og kan fylde en del i mit liv. Jeg ved nemlig aldrig, hvornår jeg får det næste udbrud af eksem. 

Atopisk Eksem Foreningen

Få flere gode råd og tips til hverdagen hos Atopisk Eksem Foreningen.