En inflammatorisk tilstand i huden – ofte kronisk

Atopisk eksem eller atopisk dermatitis - er en inflammatorisk tilstand, ofte kronisk, som primært skyldes type 2 inflammation. 

Det dominerende symptom på atopisk eksem er kløe, andre typiske symptomer er tør og skællende hud, og røde plamager på huden.

Andre typer af eksem

Har du rødt, kløende udslæt på huden? Så kan det være eksem. Men hvilken type? 

Symptomer på eksem hos spædbørn

De fleste får deres første udbrud af eksem som spæd, inden de fylder 1 år. Udslættet viser sig ofte først på kinderne og spreder sig derefter til andre dele af kroppen, bl.a. bryst, mave, hals og området omkring bleen. Kløen er det værste ved eksemet. Spædbørn med meget eksem kan græde en del og sove dårligt, fordi eksemet generer dem.

Symptomer på eksem hos børn

Når barnet bliver ældre, fra omkring 2-års alderen, flytter eksemet sig ofte fra kinderne til albuebøjningerne og knæhaserne. De fleste vokser fra deres eksem. Faktisk har 4 ud af 5 ikke længere eksem, når de fylder 8 år.

Symptomer på eksem hos unge og voksne

Hos teenagere og voksne kan eksemet fortsat sidde i albuebøjningerne og knæhaserne. Men mest almindeligt er det, at eksemet især er synlig på hænder, hals og i ansigtet. I ansigtet kan du få udslæt omkring øjne og mund eller i hårbunden. Mange med atopisk eksem har også andre atopiske sygdomme som allergi, astma eller høfeber. 

Har du tilbagevendende udslæt med kløe, rødme eller revner i huden? Så er det vigtigt, at du taler med din læge, så I kan finde ud af, om du har eksem – og hvad du kan gøre ved det.

Hvad er forskellen på mildt, moderat og svært eksem?

Atopisk eksem kan se forskelligt ud fra person til person. Hvor generende, eksemet er, afhænger af, hvor alvorlig sygdommen er. Symptomer på mildt eksem er tør og kløende hud, rødme og mindre udslæt. Symptomer på moderat og svært eksem er alvorlig og vedvarende kløe, generende udslæt med skorpedannelse, revnet hud og sår på store dele af kroppen.

Graden af eksem varierer. Du kan have perioder, hvor du kun er ganske lidt generet af eksemet, og så kan du få tilbagefald med svære udbrud af eksem, som er så generende, at eksemet kan påvirke din hverdag negativt. Tilbagefaldene kan skyldes flere ting: 

  • fysiske faktorer som allergi, klima eller kemikalier

  • psykologiske faktorer som stress, dårlig søvn eller hormonforandringer

Test dig selv – hvor svært er dit eksem

Er du allerede diagnosticeret med atopisk eksem, kan du med vores selvevalueringstest finde ud af, om dine symptomer kan klassificeres som milde, moderate eller svære. Testen er baseret samme redskab, som mange hudlæger bruger, kaldet POEM (Patient Oriented Eczema Measure). 

Hvordan stiller man diagnosen atopisk eksem?

En læge vurderer, hvor alvorligt dit eksem er ved at undersøge, hvor meget eksemet breder sig på din krop, og hvor generet du er af eksemet. 

Hvis du har mistanke om, at du har atopisk eksem, skal du kontakte din læge, der evt. kan henvise dig til en hudlæge. Diagnosen er normalt baseret på en kombination af flere faktorer, bl.a. din medicinske historie, en klinisk undersøgelse og evt. en allergiundersøgelse. Lægen kontrollerer normalt, om din hud klør, og om du kan svare ja til mindst tre af følgende spørgsmål: 

  1. Har du nogensinde haft eksem i albuebøjninger eller knæhaser?

  2. Har du haft astma eller pollenallergi?

  3. Har din hud været tør det sidste år?

  4. Har du synlig eksem bestemte steder på kroppen, fx i albuebøjningen eller knæhaserne – eller hvis du er barn under 4 år på kinderne, panden eller ydersiden af arme og ben?

  5. Startede dit udslæt før 2 års alderen?

På baggrund af din eksemtype og graden af eksem vurderer (hud)lægen, hvilken behandling der er den rette for dig til at lindre symptomerne.