Typiske udslæt ved atopisk eksem

Atopisk eksem er en betændelsestilstand i huden, der får huden til at blive tør, rød og kløende. Det varierer, hvor udbredt eksemet er på kroppen, og hvor på kroppen den er tydeligst. Få her et overblik over, hvad der kendetegner eksem forskellige steder på kroppen. 

Test dig selv – hvor svært er dit eksem

Har du fået diagnosen atopisk eksem af en læge? Så kan du teste, hvor alvorligt dit eksem er. 

Eksem i ansigtet

Især voksne kan være plaget af eksem i ansigtet og på halsen. Det gør eksemet nærmest umuligt at skjule, og det kan være en stressfaktor. For nogle kan det synlige eksem påvirke selvværdet negativt, og de kan vælge at sygemelde sig i perioder, hvor eksemet er særligt voldsomt. Behandler du dit eksem med steroidcreme, skal du vide, at de stærkeste former af denne type creme ikke bør smøres i ansigtet, fordi huden her er tyndere end på resten af kroppen. Man kan godt anvende mild steroidcreme i ansigtet foruden andre medicinske salver. Rødt udslæt i ansigtet kan eksempelvis også skyldes rosacea.

Eksem i hårbunden

Eksem i hårbunden kaldes også for skæleksem eller seboroisk eksem. Eksemet ligner almindeligt skæl, men er ikke det samme. Skæleksem viser sig som rødlig, skællende hud de steder på kroppen, hvor du har mange talgkirtler, fx hårbund, næsebor og lyske.

Håndeksem

Eksem på hænderne kan være tegn på atopisk eksem eller en allergisk eller ikke-allergisk kontakteksem. Allergisk kontakteksem opstår, efter du har rørt ved noget, som du er allergisk overfor. Ikke-allergisk kontakteksem kan opstå, uanset hvad du har rørt ved og være tegn på, at hudens naturlige beskyttelsesbarriere er blevet brudt (måske pga. overdreven brug af vand og sæbe). Har du eksem på hænderne, fordi du lider af atopisk eksem, kan overdrevet vand- og sæbebrug forværre eksemet. 

Hænderne er generelt et udsat område på kroppen. Vi bruger vores hænder hele tiden, så de bliver let slidte og tørre. Når du har håndeksem, er hænderne ekstra udsatte. Nogle bliver så hårdt ramt af håndeksem, at eksemet kan påvirke karrierevalg og andre beslutninger i hverdagen. For at lindre eksemet er det godt at smøre hænderne rigeligt og regelmæssigt med blødgørende creme. Er du i kontakt med rengøringsmidler eller andet, der slider ekstra på hænderne, kan det være en hjælp at bruge tynde handsker til at beskytte hænderne mod bakterier og slid.

Eksem rundt om øjnene

Atopisk eksem sætter sig ofte omkring øjnene. Når eksemet er aktivt, kan øjenomgivelserne hæve op, og huden bliver rød og tør. Det kan være yderst generende og kan sågar begrænse dit syn i perioder. Har du ikke tidligere været generet af eksem, kan eksem omkring øjnene også skyldes nyopstået kontaktallergi.

Eksem i underlivet

Kløe i underlivet kan skyldes flere ting, bl.a. eksem, svamp eller seksuelt overført sygdom. Uanset årsag bør du blive undersøgt, hvis dit underliv er rødt eller klør i en længere periode. Har du atopisk eksem, har du risiko for, at eksemet breder sig til underlivet. Atopisk eksem gør nemlig hudens barriere svagere, så bakterier lettere trænger ind i kroppen. Hvis du barberer dig eller har sår i underlivet, kan bakterier komme ind i huden og aktivere kroppens immunsystem, der sætter gang i en betændelsestilstand, der så fører til eksem og kløe. Har du problemer med underlivet, skal du passe på med at bruge produkter, der udtørrer underlivet. Brug gerne en mild kropssæbe eller intimolie, når du bader.

Eksem i øret

Den eksem, som nogen får i øret, kaldes øregangseksem og er almindelig. Når du har øregangseksem, klør det inde i øret, der kan komme hævelse inde i øret, og væske kan løbe ud af øret. Du kan også få sværere ved at høre. Hvis du undgår at klø dig i øret, vil øregangseksemet normalt gå over af sig selv, og hørelsen vende tilbage. Men i nogle tilfælde kan eksemet give betændelse i øregangen, som får øret til at blive rødt, hævet og ømt. Det kan især være ubehageligt, når du gaber eller spiser. Du kan også få feber. For at lindre ubehaget og undgå, at det udvikler sig yderligere, bør du holde øret helt tørt og undgå at klø. Søg evt. læge.

Hvordan svarer du på spørgsmål om dit eksem?

Støtte fra venner og familie kan gøre hverdagen med atopisk eksem lettere. Men nogle gange kan det være svært for omgivelserne at forstå, hvordan det er at leve med atopisk eksem.