Hvad kendetegner de forskellige typer eksem?

Har du rødt, kløende udslæt på huden? Så kan det muligvis være eksem. Eksem skyldes en betændelsestilstand i huden, der gør den tør, rød og kløende. Eksem smitter ikke, men kan udløses af flere ting, bl.a. at du har tør hud, en svækket hudbarriere, eller at du er kommet i kontakt med noget, som du er allergisk over for.

Hvad betyder atopisk eksem for hverdagen?

Hvordan forklarer du andre, hvad eksemet betyder for dig. Og hvad gør du for at få et godt samarbejde med lægen?

Der er mange forskellige typer af eksem

Kun en læge kan med sikkerhed fortælle dig, hvilken type eksem du har. Afhængigt af, hvordan eksemet ser ud og føles, kan du have en af følgende typer eksem:

Atopisk eksem (atopisk dermatitis)

Atopisk eksem, også kendt som atopisk dermatitis, er tør, rød og skællende hud, som klør. Atopisk eksem er mest almindelig hos børn, men forekommer også hos voksne. Eksemet viser sig normalt allerede i det første leveår, og for 95 % vedkommende før de fylder 5 år. De første tegn på eksem viser sig som regel på kinderne, men andre dele af kroppen kan også rammes, bl.a. bryst, mave, hals og senere albuebøjninger og knæhaser. Mange børn vokser fra sit eksem. Men for nogle fortsætter symptomerne ind i voksenlivet. Folk med atopisk eksem har større risiko for også at udvikle andre atopiske sygdomme som høfeber, astma og allergi.
 

Skæl-eksem (seboroisk eksem)

Skæleksem eller seboroisk eksem fremstår som rød, skællende hud på hudområder, hvor der er mange talgkirtler. Mest normalt er skæleksem i hårbunden, men du kan også få skæleksem omkring ører, øjenbryn og næsebor. Skæleksem debuterer normalt omkring puberteten og er mere almindeligt blandt mænd. Det kan være svært at skelne skæleksem fra psoriasis. Hos spædbørn kan skæleksem forveksles med atopisk eksem. Forskellen er, at skæleksem ikke klør så meget. Skæleksem forsvinder som regel af sig selv. Det hjælper at være ude i solen og få frisk luft.

Kontakt-eksem (allergisk og ikke-allergisk)

Kontakteksem kan være både allergisk og ikke-allergisk. Den allergiske kontakteksem opstår, når du kommer i kontakt med noget, du er allergisk overfor. Din hud vil da blusse op, og den kan danne væskefyldte blærer. Kontakteksem ses hyppigst på hænder og i ansigtet omkring øjnene. Det er mest almindeligt at reagere på stoffer som nikkel, krom eller for eksempel konserveringsmidler, der findes i makeup- og hudprodukter.

Ikke-allergisk kontakteksem opstår normalt på hænderne og kaldes derfor også for håndeksem. Det er almindeligt for folk, der arbejder i erhverv, hvor huden udsættes for slid og kemikalier, fx fra rengøring.

Mønt-eksem (nummulat eksem)

Mønteksem er, som navnet antyder, rundt i sin form og på størrelse med en mønt. Mønteksem er lyst rødt, klør og skæller og opstår primært på arme og ben. Sygdommen rammer oftest mænd over 50 år.

Underbens-eksem

Underbenseksem opstår normalt i forbindelse med åreknuder og rammer primært ældre. Eksemet klør og skæller, og benene kan blive opsvulmede.

Spørg din læge, hvilken type eksem du har

Har du mistanke om, at du har eksem, er det vigtigt, at du kontakter din læge for at være sikker på, hvilken type eksem du har. Eksem kan minde om andre hududslæt eller hudsygdomme. 
 

Hvad kan du gøre for at lindre eksem?

Eksem bliver værre, hvis din hud er tør. Så ofte er det en hjælp, at du regelmæssigt smører din hud med fugtigheds- eller blødgørende creme eller salve. Tilsætning af fugt til huden kan undertiden også lindre eksem. Glem ikke at undgå irriterende stoffer og andet, der kan udtørre huden – fx solcreme, for meget vand, for varmt tøj eller stærke kemiske produkter.
 

Test dig selv – hvor svært er dit eksem

Har du fået diagnosen atopisk eksem af en læge? Så kan du teste, hvor alvorligt dit eksem er.