Teenagere og Astma:

At støtte din teenager som har astma

Et interview med speciallæge i børns sygdomme med særlig interesse inden for allergi, Dr. Autumn Burnette

Forfatter: Dr. Autumn Burnette | Dato: 7 juni 2023

En kvinde liggende i sengen

For mange personer, har det at leve med ukontrolleret kronisk astma, stor indflydelse på dagligdagen1.  Hvis du føler, at dette kunne være dig, kan det hjælpe at tale med dine familie og venner om din astma, for at hjælpe dem til bedre at forstå, hvordan det påvirker dit liv.

At tage en snak kan lyde simpelt, men vi ved godt, at det ikke altid er let at vide, hvordan man starter, eller hvad man skal sige. Derfor har vi indsamlet nogle tips fra patientgrupper og internettet, der kan hjælpe dig med at tale med dine nærmeste om din oplevelse samt måder, de bedst kan støtte dig på.

  Sv: Teenagere er gamle nok til selv at begynde at træffe beslutninger og rationalisere, hvad der er i deres tarv, herunder deres helbred. Dette kan være svært for omsorgspersoner, fordi de gerne vil give deres teenager noget selvstændighed, men samtidig sikre, at de ikke går glip af noget vigtigt. Det er en svær balance.

  Når jeg taler med teenagere og omsorgspersoner, siger jeg, at vi alle er på samme hold. Jeg hjælper med at facilitere et forum for kommunikation, så alle parter kan dele deres bekymringer. Min praksis er et trygt sted, hvor teenagere og omsorgspersoner kan være ærlige. Hvis noget ikke virker, så finder vi sammen på en plan B.

  Alle har mulighed for at udtrykke deres bekymringer, og jeg vil anse alle bekymringer for at være legitime.

  Sv: Den måde, personer forklarer deres astmasymptomer på, kan være subjektiv, så det er vigtigt, at jeg også hører fra omsorgspersonen. Omsorgspersonen kan dele yderligere oplysninger om symptomer, der let bemærkes – såsom pibende/hvæsende vejrtrækning eller hoste om natten – symptomer som teenageren kan have "normaliseret" eller ikke tænker over at nævne under en konsultation.

  Uanset deres alder har alle astmapatienter deres egen rejse foran sig, så jeg har altid en helhedsorienteret tilgang. Det betyder, at jeg beder omsorgspersoner om yderligere oplysninger om deres teenagers helbred, såsom hvor mange skolefraværsdage teenageren har haft eller hvor ofte de har været på akutmodtagelsen på grund af deres astma. Derudover spørger jeg ind til hverdagen, såsom dynamikken i teenagerens hjemlige rammer, deres skoleliv, og om de deltager i sport eller fritidsaktiviteter – alt dette kan en pårørende fortælle om.

  Sv: Der er et par vigtige råd, som jeg giver til teenagere:

  1. Overhold altid rutinemæssige lægeaftaler. Astma er en sygdom med variation, der kan og vil ændre sig hen ad vejen, især i teenageårene, så regelmæssige lægebesøg er vigtige. Dette kan både gøres ved fremmøde og nogle gange via telemedicin/onlineaftale.

  2. Sørg for, at alle omsorgspersoner, også i skolen, har adgang til relevant papirarbejde, herunder håndteringsplanen for astma.

  3. Der forekommer gruppepres. Det er helt OK at sige nej, hvis de står over for en situation, der kan udløse deres symptomer. Alle rigtige venner vil fuldt ud forstå det, hvis de blot forklarer hvorfor. 

  4. Det er vigtigt at være opdateret med vaccinationer og følge anbefalede folkesundhedsprotokoller for at beskytte helbredet. 

Dr. Autumn Burnette er speciallæge inden for allergi og immunologi samt børnelæge. Hun er ansat som adjunkt på Howard Universitetshospitals allergiafdeling. Vi spurgte hende hvad hendes gode råd er til teenagere og deres pårørende om håndtering af astma.

Ønsker du mere viden om astma? Lungeforeningen samt Astma & Allergi Danmark er to patientforeninger, som gør en stor indsats for at oplyse om astma.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Eksem, livskvalitet og psyke

Eksem, livskvalitet og psyke

Hvordan har du det egentligt? 

I dag skriver jeg, om det samspil der er mellem atopisk eksem, livskvalitet og psyke.

Alle med atopisk eksem kan få en bedre hud

Alle med atopisk eksem kan få en bedre hud

Måske er du en af den kvarte million danskere der har atopisk eksem? Måske er du pårørende eller måske er du bare nysgerrig på at vide mere om denne sygdom? I dag søsætter jeg det første af en række indlæg,...

Sygdommen med de tusinde ansigter

Sygdommen med de tusinde ansigter

Jeg har altid været både fascineret og forvirret over, hvordan sygdommen, atopisk eksem, kan se meget forskellig ud, alt efter hvor du er i livet, og hvem du er. I denne blog vil jeg fortælle dig mere om sygdommens mange...