Behandlingsplanen

Behandlingsplanen – din vej til sygdomskontrol

Gad vide, om du ved, hvad du skal gøre ved dit atopisk eksem – uanset hvordan det opfører sig? Når det er i ro, ved opblussen, ved kløe, ved tørhed, på ferien, hvis du får sår i eksemet, ved gule skorper osv. 

Scenarierne er mange, og det kræver næsten sort bælte i eksem, hvis du skal være beredt. Derfor er en god og tillidsfuld kontakt til din læge vigtig. Lægen kan nemlig rådgive dig, uddanne dig og – sammen med dig – formulere en behandlingsplan, der hjælper dig igennem de mange mulige situationer, der kan opstå med dit eksem. 

Din og lægens fælles plan

En behandlingsplan er det, du som patient og jeg som læge aftaler sammen – mundtligt eller skriftligt. Det er et tværfagligt samarbejdsredskab, som du, og de sundhedspersoner der behandler dig, kan benytte i planlægningen af din behandling. Den er en del af grundlaget for informeret samtykke, som jeg altid skal opnå fra dig, når du er på besøg i mit ambulatorium. Behandlingsplanen er samlebegreb for undersøgelses-, behandlings- og plejeplan. I know, I know – det bliver lidt langhåret! 

Det jeg gerne vil sikre mig er, at du som patient med eksem har en klar plan for din behandling og dit forløb. I mine øjne er det uacceptabelt, hvis du er usikker på, hvordan du skal bruge dine receptpligtige cremer eller din immundæmpende medicin. Lige så vigtigt er det også, at du ved, hvordan du anvender din fugtighedsbehandling og optrapper dine terapier ved forværring i eksemet. Alt dette skal netop din læge også sørge for at du ved, også selvom vedkommende ikke er eksem-nørd som mig.

Din manual der hjælper, når du er i tvivl 

Når du har din behandlingsplan, er det som at stå med en manual, du selv har været med til at lave. Du kender indholdet allerede, inden du slår op i den. Du kan mentalt eller fysisk bladre i den, hver gang du står over for tvivl omkring dit eksem. 

Fordelen er, at du ikke behøver afvente svar på en e-mail konsultation fra din egen læge omkring intensivering af lokalsteroid, nu hvor du har fået eksem under din nye badedragt på den ellers så tiltrængte ferie til Kreta. Ligesom du slipper for at skrive til ”funktionspostkassen” på hudafdelingen og række ud efter råd hos en ukendt modtager, når din 3-årige knægt pludseligt sprækker og får skorper bag ørerne.

Altid beredt 

Med en omhyggelig behandlingsplan er du altid beredt. Du er tættere på det sorte bælte i eksem, og du kan være tryg, selvom du har en til tider besværlig og vekslende hudsygdom. Du ved, hvad du skal gøre, hvis den laver ballade i det liv, du ønsker at leve!

Måske har du læst det her blogindlæg og tænker – så meget om så lidt? Men i så fald tror jeg, at du tager fejl. Det her er vigtigt. Alle med eksem og deres pårørende skal have en klar behandlingsplan. Det er din redningsplanke, når det går skævt, og dit kompas når det går godt. Når du er til læge, så forvent og forlang en plan, du er tryg ved og forstår, hvis altså ikke du allerede har en. 

Værd at vide om behandlingsplaner:

En behandlingsplan bør indeholde nogle af følgende elementer:

  • tage udgangspunkt i, hvor påvirket du er af dit eksem - både fysisk og psykisk
  • italesætte et klart behandlingsmål – eksempelvis sygdomskontrol, bedre nattesøvn, intet synligt eksem eller noget helt andet 
  • omfavne sygdomsudsving – det vil sige både forholde sig til, når du er hårdt ramt og kun har mild sygdom
  • sikre, at din behandling kan holde sygdommen i ro, så du kan leve det liv, du gerne vil
  • indeholde en tidsramme for opfølgning og revurdering


Hvis du vil vide mere om, hvordan eksem grundlæggende behandles, kan du læse mit sidste indlæg: Behandling, frygt og forventning.


Gode hilsner 

Uffe

Related