FORSTÅ HVAD TYPE 2-INFLAMMATION ER

Type 2-inflammation definerer dig ikke som person

Få en bedre samtale med din læge, om hvordan du opnår sygdomskontrol.

TYPE 2 INFLAMMATION - er den underliggende årsag til din sygdom

Vi har alle en forsvarsmekanisme kaldet en type 2 immunrespons. Når din krop bliver påvirket af bestemte former for infektioner, udsender den specifikke immunceller - type 2 inflammatoriske celler - for at bekæmpe de ubudne gæster ved at skabe inflammation (en slags betændelse).

Men for nogle mennesker går immuncellerne 'i kamp', ​​selv når der ikke er nogen infektion, hvilket ender med at skade kroppen. Dette er en overaktiv immunrespons kaldet type 2-inflammation.

Type 2-inflammation påvirker mennesker på forskellige måder i hele kroppen, hvilket bidrager til svære og uforudsigelige symptomer.

Se videoerne og lær, hvordan Julias luftveje og Almas hud – og deres liv – påvirkes af type 2-inflammation.

Hvem oplever type 2-inflammation?

Type 2-inflammation bidrager til en række forskellige sygdomme. Mange af dem er defineret som enten "atopiske", "allergiske" eller "eosinofile." Hvis du lever med en type 2-inflammatorisk sygdom, er der større sandsynlighed for, at du også er har en anden, drevet af den samme inflammation.

  • Astma
  • Hudsygdomme som atopisk eksem eller prurigo nodularis
  • Næsepolypper eller kronisk rhinosinusitis med næsepolypper (CRSwNP)
  • Visse fødevareallergier

Arvelige og miljømæssige triggere kan være de bedste tegn på at få øje på type 2-inflammation, men for nogle af sygdommene findes der også videnskabelige tests.

Hvis du har astma, så tal med din læge om lungefunktionsundersøgelse og blodprøver for at identificere den type inflammation, der ligger til grund for din astma.

Er det type 2-inflammation?

Find ud af, om type 2-inflammation er den underliggende årsag til din sygdom.

Hvorfor er det svært at kontrollere?

Udløsende faktorer fra omgivelserne i miljøet kan gøre det værre

Inflammationen kan skade kroppens beskyttende overflader, såsom hud og slimhinder. Faktorer som allergener, motion, stress, vejr og forurenende stoffer kan derfor føre til type 2-inflammation og få symptomerne til at blive værre.

På lang sigt kan det blive et problem

Type 2-inflammation er en kronisk tilstand, hvilket betyder, at den altid eksisterer i kroppen, selv når symptomerne ikke mærkes eller ses. Type 2-inflammatoriske sygdomme kan diagnosticeres både i barndommen eller senere i live, da de kan udvikle sig i alle aldre, påvirke mennesker i årevis eller endda hele deres liv.

Det kan være årsagen til flere sygdomme

Mange mennesker med type 2-inflammatorisk sygdom har andre sygdomme på grund af den samme underliggende inflammation, som kan gøre livet endnu sværere. Ofte diagnosticeres den sygdom, som er mest fremtrædende først. 

Omkring 31 % af voksne med moderat til svær atopisk eksem har også astma, og omkring 17 % af voksne med moderat til svær astma har også næsepolypper.

Se videoen og lær, hvordan type 2-inflammation påvirker kroppen, og hvorfor den skaber så meget ravage.

Hvordan får du bedre samtale med din læge?

  1. Test om du har en type 2-inflammation
  2. Test dine symptomer
  3. Forbered dig på din næste samtale med din læge eller sygeplejerske - hvordan kan I sammen sætte konkrete behandlingsmål, så du kan opnå sygdomskontrol
  4. Test dine viden om myter