Atopisk eksem er en af flere atopiske sygdomme

Når du har én atopisk sygdom, har du større risiko for også at udvikle andre atopiske sygdomme som astma, høfeber og allergier. Heldigvis kan du med korrekt behandling holde symptomerne nede.

Hvor mange udvikler andre sygdomme?

30 % af børn med atopisk eksem udvikler også fødevareallergi. De børn, der er meget påvirket af eksem, har 50 % øget risiko for at udvikle astma, og 75 % øget risiko for at udvikle høfeber.

Hvad har eksem, astma og allergi med hinanden at gøre?

Atopisk kommer af ordet ’atopi’, der beskriver en arvelig tilbøjelighed til at udvikle antistoffer mod ellers helt normale partikler i luften og maden – ikke mindst støv, pollen og fødevarer.

Antistofferne øger risikoen for, at du udvikler allergiske sygdomme som fødevareallergi, høfeber, astma og atopisk eksem.

Når du er atopiker, reagerer din krop lettere på stoffer i miljøet – især dem, du indånder eller optager gennem maden. Har du en atopisk sygdom, har du større risiko for også at udvikle andre atopiske sygdomme.

Hvordan udvikler atopiske sygdomme sig?

Atopiske sygdomme starter som regel i barndommen og kan sidenhen udvikle sig til andre atopiske sygdomme. Rækkefølgen er som regel den samme:

1. Spædbarnet under 6 måneder udvikler atopisk eksem

2. Babyen på 6-12 måneder bliver overfølsomt over for æg og mejeriprodukter

3. Barnet på et par år udvikler overfølsomhed over for støv og kæledyr

4. Overfølsomheden udvikler sig senere i livet til astma og/eller høfeber

Nogle mener, at en effektiv behandling af atopisk eksem i en tidlig alder kan reducere risikoen for andre atopiske sygdomme senere i livet.

Seneste nyt