Prurigo Nodularis er en kronisk hudsygdom

Prurigo nodularis eller PN er en kronisk, inflammatorisk hudsygdom. Prurigo nodularis påvirker din hud ved at udvikle intenst kløende knopper på kroppen. Prurigo Nodularis kaldes også for Nodulær Prurigo, Hydes sygdom og Pickers knuder. De er alle forskellige navne for den samme sygdom.

Du kan få kontrol over sygdommen

Prurigo Nodularis går ikke over af sig selv. Det er en kronisk sygdom, der kræver medicinsk behandling, hvis symptomerne skal holdes nede. Og sygdommen kan udvikle sig til det værre, hvis den ikke bliver behandlet korrekt. Heldigvis kan du i dag med den rette hjælp få kontrol over sygdommen.

Symptomer på Prurigo Nodularis

De typiske symptomer for Prurigo Nodularis er:

  • Kløe
  • Knopper på huden
  • Smerter i huden

Mange beskriver kløen som en brændende eller prikkende fornemmelse. Det kan gøre ondt, og trangen til at klø er svær at ignorere. Kløen er særligt intens i knopperne, men kan også brede sig til resten af huden. Huden imellem knopperne kan se helt normal ud eller være tør, nogle gange med rødligt eksem eller pigmentforandringer.

Symptomer påvirker livskvaliteten

De ubehagelige symptomer ved Prurigo Nodularis påvirker livskvaliteten for de fleste. Den intense kløe og den ofte tørre og røde hud kan påvirke en døgnet rundt: Det kan være svært at koncentrere sig om sit arbejde eller sin uddannelse. Det kan være vanskeligt at være sammen med familie og venner. Og det kan forstyrre nattesøvnen.

Faktisk fortæller mere end 60 % af dem, der lever med Prurigo Nodularis, at deres søvn forværres betydeligt af, at det klør. Søvnmanglen stjæler din energi i hverdagen og gør det endnu sværere at koncentrere sig i løbet af dagen.

Værd at vide om knopperne

Prurigo nodularis er kendetegnet ved hævelser på huden, en slags kuppelformede knopper, der ligner hævede, røde pletter.

Knopperne varierer i størrelse og antal. En knop kan være fra få millimeter til 2 cm. Og du kan have alt fra et par stykker til flere hundrede af dem. De kan dukke op overalt på din krop, men især på din overkrop eller ryg og ofte symmetrisk fordelt på dine arme og ben.

Farven på knopperne afhænger af din hudfarve. Hvis du har lys hud, kan de se lyserøde, røde eller rødbrune ud. Har du mørk hud, kan de være brune, sorte, lilla eller grå.

Hvorfor bliver det ved med at klø?

Prurigo nodularis får dit immun- og nervesystem til at sende en masse fejlsignaler, der får det til at klø. Jo mere du kradser dig, jo større er risikoen for, at din hud bliver endnu mere ramt og derfor klør mere. Det er tæt på umuligt at lade være med at kradse, når kløen tager over. Tal med din læge, hvis kløen er uudholdelig for dig. Husk, det i dag er muligt at holde symptomerne nede med den rette hjælp.

Du er ikke alene

Selvom Prurigo Nodularis er en sjælden sygdom, lever mere end 800 danskere med lidelsen. Sygdommen udvikler sig som regel hos voksne, ofte først i 50’erne, men kan også opstå tidligere. Lidt flere kvinder end mænd får Prurigo Nodularis. Hvorfor er endnu uvist. 

Hvad er årsagen til Prurigo Nodularis?

I lang tid har vi ikke helt forstået de underliggende årsager til Prurigo Nodularis. Men takket være målrettet forskning, ved vi nu mere om den sjældne hudsygdom end nogensinde før.

Fejlsignaler i immun- og nervesystemet
Meget tyder på, at Prurigo Nodularis starter under hudens overflade, dybt inde i kroppen. Her arbejder immunsystemet og nervesystemet normalt sammen om at bekæmpe sygdomme – alle steder i kroppen, også i huden. Men samarbejdet fungerer ikke hos dem, der har Prurigo Nodularis. I hvert fald kan man se, at den berørte hud indeholder flere immunceller og andre nervemønstre end upåvirket hud. Immunsystemet består af en række celler, væv og organer, der arbejder sammen om at bekæmpe bakterier og vira, så du ikke bliver syg. Nervesystemet omfatter hjernen, rygmarven og et netværk af nerver i hele kroppen. Det er det, der gør dig i stand til at sanse og reagere på ting i dine omgivelser.

Kløesignaler
Ved Prurigo Nodularis frigiver immuncellerne i immunsystemet ekstra ”kløestoffer” (cytokiner) i den berørte hud. Disse stoffer sender kløesignaler til din hjerne og får dig til at kradse. Nerverne i den berørte hud registrerer de ekstra ”kløestoffer” og sender nu endnu flere kløesignaler til hjernen, så det klør endnu mere.

Kan du få det bedre med din hudsygdom, end du har i dag?

Tag testen og få svaret

Hvad er IKKE årsag til Prurigo Nodularis

Arv
Prurigo Nodularis er ikke en arvelig sygdom. Til gengæld er nogle af de tilstande, der er forbundet med Prurigo Nodularis arvelige, bl.a. atopisk eksem.

Fødevarer
Der er ingen afgørende beviser for, at din kost kan være skyld i, at du får Prurigo Nodularis. Der er heller ikke noget, der viser, at bestemte fødevarer kan forbedre eller forværre symptomerne ved sygdommen.

Smitte
Prurigo Nodularis er ikke smitsom. Du kan hverken blive smittet eller smitte andre med sygdommen – heller ikke hvis de rør ved din hud.

Prurigo Nodularis hænger sammen med andre sygdomme

Prurigo Nodularis er forbundet med en række andre sygdomme, bl.a. inflammatoriske tilstande som atopisk eksem. Det skyldes, at begge sygdomme har den samme underliggende betændelsestilstand kaldet for type 2-inflammation. Denne inflammation er også den underliggende årsag ved nogle former for astma, allergi og næsepolypper.

Tal med din (hud)læge for at lære mere om, hvordan andre tilstande kan være involveret i eller påvirke den måde, du håndterer prurigo nodularis på.

Kan andre sygdomme give Prurigo Nodularis?

Der er ingen sygdomme, der får dig til at udvikle Prurigo Nodularis. Forskning viser dog, at mennesker med andre relaterede sygdomme kan være mere tilbøjelige til at udvikle sygdommen – uden at de gør det med sikkerhed. Prurigo Nodularis kan også udvikle sig af sig selv.