Praktiserende læge, lungelæge eller specialist?

Der er tre typer læger, der kan hjælpe dig med at få den behandling, der kan holde din astma i ro:

1. Din praktiserende læge

2. Privatpraktiserende lungelæge

3. Lungespecialist på lungeafdeling på hospitalet

Hvilken læge, der kan hjælpe dig, afhænger af, hvor meget eller lidt du mærker til din astma.

Mærker du kun LIDT til din astma?

Så vil din praktiserende læge ofte kunne hjælpe dig med forskellige typer medicin i inhalatorer. Typisk vil du kunne få kontrol over din astma med en forebyggende inhalator 1-2 gange dagligt. Husk at aftale en kontroltid hos lægen.

Mærker du MEGET til din astma?

Hoster du og hiver efter vejret, selvom du bruger forebyggende medicin? Så bed din læge om en henvisning til en specialist. Specialisten kan lave en dybdegående undersøgelse af dine lunger og kan give dig flere typer behandling og kombinationer. Du finder lungespecialister på en af landets lungeafdelinger eller hos en privatpraktiserende lungelæge.

Hvornår skal du videre til en specialist?

Astmalægen fortæller, der især er to ting, der fortæller, at du har brug for specialisthjælp. Hør hvilke, og få svaret på, hvorfor en specialist kan hjælpe dig på en anden måde end din læge.

Har du kontrol over din astma? Tag testen og få svaret.

Sidder du fast hos din læge?

Alt for mange med astma kommer aldrig videre end til deres egen læge. Faktisk viser forskning, at ca. 60 % af dem, der er hårdt ramt af astma, bliver behandlet hos egen læge – selvom de burde få hjælp hos en lungespecialist på et hospital.

Er du blandt de ca. 60 %, så bed din læge om en henvisning til en lungeafdeling på hospitalet eller en privatpraktiserende lungelæge. Her kan I sammen lægge en plan for, hvordan du kan leve dit liv – formentlig uden at du mærker din astma.

Hvilke hospitaler behandler astma?

Her finder du hospitaler, der kan hjælpe dig, der er hårdt ramt astma. Bed din læge om en henvisning.

Du kan leve dit liv (næsten) uden symptomer

De fleste kan leve deres liv med astma fuldstændig ligesom mennesker uden astma. De skal selvfølgelig tage den medicin, der skal til for at holde astmaen nede. Men så kan de som regel gøre de ting, de vil, uden at astmaen begrænser dem - det gælder også for DIG.

Seneste nyt