Du kan få kontrol over næsepolypper

Næsepolypper er en kronisk sygdom, der som regel udvikler sig i voksenalderen. Næsepolypper er også kendt som kronisk rhinosinuitis med næsepolypper (CRSwNP) eller kronisk bihulebetændelse med næsepolypper. Selvom sygdommen er kronisk, kan du i dag med den rette behandling holde polypperne nede, så du kan smage maden, sove uden problemer og slippe for trykkende hovedpine.

Er du i tvivl om, du har næsepolypper?

Tag testen og find ud af, om du har tegn på næsepolypper – og hvad du i så fald skal gøre ved det.

Næsepolypper lukker for luften i næsen

Næsepolypper er små udposninger i næsen. De opstår, når slimhinden inde i næsen hæver op. Du mærker dem ved, at du har svært ved at trække vejret gennem næsen.

4 symptomer på næsepolypper

Næsepolypper kan give en lang række af symptomer, der kan generere dig i større eller mindre grad. De fire mest almindelige tegn på næsepolypper er:

1. Tilstoppet næse

2. Snot i næsen

3. Nedsat eller forsvundet lugtesans

4. Trykken omkring pande, næse og/eller øjne

Du skal have oplevet symptomerne i mindst tre måneder. Har du haft nedsat lugtesans længe uden sammenhæng med Corona, bør du få tjekket din næse hos en øre-næse-halslæge.

Føler du dig halvsyg hele tiden?

Symptomerne på næsepolypper kan påvirke din hverdag ret så meget:

  • Du snotter som en, der er konstant forkølet.
  • Du får let ondt i hovedet, fordi du er helt tilstoppet.
  • Du vågner ofte om natten, fordi du ikke kan trække vejret gennem næsen, og snottet løber. 

På dårlige dage kan næsepolypperne genere så meget, at du kan have svært ved at passe dit arbejde eller studie eller være sammen med andre. Men husk, sådan skal det ikke være at have næsepolypper. Du kan få hjælp.

Har du svært ved at lugte og smage?

Når næsen er lukket til, kan det påvirke din lugtesans. Du kan have svært ved at dufte maden eller lugte faresignaler som røg fra en brand. Den ringe lugtesans kan også påvirke din smagssans, så mad og drikke smager kønsløst.

Mange med næsepolypper fortæller, hvordan de kan føle sig uden for fællesskabet, når snakken falder på en lækker spiseoplevelse eller en særlig god vin. Har du det også sådan, bør du tale med en øre-næse-halslæge eller få en henvisning til en specialist, som kan hjælpe dig.

Rammer 1 ud af 20 voksne

4 % af den voksne, danske befolkning udvikler næsepolypper. Det svarer til lige under en ud af 20 voksne eller knap en kvart million danskere. Typisk opstår næsepolypper i 30-40-års alderen og kan udvikle sig hos både mænd og kvinder.

Næsepolypper hænger ofte sammen med astma

Der behøver ikke være en grund til, at du udvikler næsepolypper. Rygning og forurening kan øge din risiko, det samme kan arv, altså hvis andre i din familie har næsepolypper. Andre sygdomme kan også øge risikoen for, at du udvikler næsepolypper. Det gælder de sygdomme, der skyldes den samme underliggende betændelsestilstand, som er årsag til næsepolypper, kaldet for type 2-inflammation. Denne betændelsestilstand er årsagen til, at næsten hver anden med næsepolypper også har astma (44 %).

Få hjælp og støtte hos patientforeningen

På Lungeforeningens hjemmeside er der en hel sektion om næsepolypper, der en del af de øvre luftveje. Her kan du se film med øre-næse-halslægen, høre, hvordan det er at leve med næsepolypper og få masser af gode råd.

Få eksperternes råd