Mål med astmabehandling
Langt de fleste har behov for medicinsk behandling for at holde astmaen i ro. Målet for behandlingen er, at du får kontrol over sygdommen, så sygdommen ikke udvikler sig yderligere. Med den rette behandling kan du i de fleste tilfælde leve det liv, du drømmer om, uden astmaen sætter begrænsninger. Det betyder blandt andet, at du:
- Trækker vejret uden besvær
- Sover stabilt om natten
- Sjældent hoster
Typer af astmabehandling
Du kan få mange typer behandling for astma. Faktisk har de seneste års forskning åbnet op for en række nye lægemidler, som kan hjælpe selv de hårdest ramte.
De mest brugte behandlinger får du i en inhalator. Er du hårdt ramt af astma, vil du nogle gange supplere behandlingen med intensive kure, tabletter, indsprøjtninger og biologisk behandling.
Alle behandlinger forsøger at minimere den irritation og hævelse, der er i dine luftveje, når du har astma. Hvilken behandling, der er den rette for dig, afhænger af, hvor lidt eller meget astma du har.
Husk altid at fortsætte din behandling, også når du har det godt – det er der jo en grund til.
3 typer behandling af astma:
1. Daglig, forebyggende medicin i forskellige styrker og kombinationer
2. Anfaldsmedicin, du bruger ved akut behov
3. Supplerende behandling med inhalation, tablet eller indsprøjtning med biologisk behandling
Hvad gør behandlingen?
Hvorfor er det nødvendigt at tage medicin, når du har astma?
Og hvad sker der, hvis du lader være? Det svarer astmalægen på.
Hvornår er du IKKE i mål med din behandling?
De behandlinger, du kan få i dag, kan gøre dig næsten fri for symptomer. Det betyder, at du i de fleste tilfælde– med den rette behandling – kan leve dit liv på lige fod med andre – uden du skal tage særlige hensyn til, at du har astma. Kan du svare JA til bare én af følgende, får du med stor sandsynlighed ikke den optimale hjælp og behandling:
- Du oplever stadig åndenød og hyppig hoste
- Du har brug for binyrebarkhormon-kur flere gange om året
- Du har prøvet flere typer astmamedicin, men hiver stadig efter vejret eller vågner af hosteanfald om natten
Er det sådan for dig?
Så skal du bede din læge om en henvisning til en lungeafdeling på hospitalet eller en privatpraktiserende lungelæge. Her har de udstyr til at finde ud af, hvilken form for behandling der kan hjælpe dig til at få kontrol over astmaen. Det kan være andre typer inhalatorer, tabletter eller en af de nye, målrettede biologiske behandlinger. Eller en kombination af flere behandlinger.
Husk, i dag er det i de fleste tilfælde muligt at leve et liv med astma uden særlige hensyn.
Astma går ikke over af sig selv
Faktisk kan astma blive værre med tiden, hvis du ikke får hjælp til at finde en behandling, der kan minimere dine symptomer.
Heldigvis er der masser af behandling, der kan holde astmaen nede. Derfor: Tal med din læge, så I sammen kan lægge en plan for, hvad der skal til for, at du får kontrol over astmaen, så den ikke udvikler sig.
Har du gået hos din læge længe, men har stadig symptomer, skal du bede om en henvisning til en privatpraktiserende lungelæge eller en lungeafdeling på hospitalet, der kan hjælpe dig, der er hårdt ramt af astma.