Dit mål med behandling af eksem
Atopisk eksem er en kronisk sygdom, der svinger mellem at være i ro og i udbrud. Sygdommen kan ikke helbredes, men du kan holde den nede med forskellige former for cremer og medicinsk behandling.
Målet for behandlingen er, at du får kontrol over eksemet. Når du har kontrol over eksemet, er risikoen for eksemudbrud minimal, og du kan leve et liv stort set fri for eksem og de gener, det har for dit liv.
Behandling kan hjælpe de fleste med eksem
Der er mange typer behandling til atopisk eksem – også en, der kan hjælpe dig. Faktisk har de seneste års forskning åbnet op for en række nye lægemidler, som kan hjælpe selv de hårdest ramte. Få her lægens overblik over behandlingerne.
Hvornår er du IKKE i mål med din behandling?
De behandlinger, du kan få i dag, kan gøre dig (næsten) fri for symptomer. Det betyder, at du – med den rette behandling – kan leve dit liv uden at være synderligt generet af eksem og de gener, det har for dit liv.
Kan du svare JA til bare én af følgende, får du med stor sandsynlighed ikke den optimale hjælp og behandling:
- Du har udslæt på kroppen det meste af tiden
- Din krop klør dagligt
- Du cremer dig ind i fugtcremer flere gange dagligt
- Du har prøvet flere typer hormoncremer, men har stadig eksem
- Du har brug for intensive kure flere gange om året for at holde eksemet nede
Husk årskontrol
Når du har en kronisk sygdom som atopisk eksem, har du ret til en årlig kontrol hos lægen. Til kontrollen kan I tale om din behandling, og I kan justere din behandlingsplan. Husk at fortælle lægen, hvis eksemet påvirker dig i din hverdag. Det kan have betydning for din behandlingsplan.
Får du behandling for atopisk eksem og har ikke talt med en læge eller hudlæge i mere end et år, bør du bestille en tid til kontrol.
Årskontrollen går også under betegnelsen årsstatus, og lægerne får en overenskomstmæssig ydelse for den ekstra tid, de skal sætte af (ydelse 0120).
Hvor alvorligt er dit eksem?
Hvilken behandling, der er den rette for dig, afhænger bl.a. af, hvor alvorligt dit eksem er. Ved du ikke, om du har mild, moderat eller svær eksem? Så svar på et par hurtige spørgsmål i testen her og få en indikation på sværhedsgraden af dit eksem.
Brug eventuelt testresultatet til at tage en snak med din læge, om du er velbehandlet, eller om du måske skal videre til en specialist i privat praksis eller på et hospital.
Eksem går ikke over af sig selv
Faktisk kan eksem blive værre med tiden, hvis du ikke bruger en behandling, der holder sygdommen i ro. Derfor bør du tale med din læge, hudlæge eller specialist, så I sammen kan sørge for, at du får kontrol over eksemet. Se her, hvad du skal huske at fortælle din læge.
Er du stadig generet af eksem?
Med de mange nye behandlingsmuligheder bør du kun i meget begrænset omfang være generet af eksem. Oplever du, at dit eksem og dine symptomer fortsætter eller bliver værre, selvom du tager din medicin som anvist, bør du kontakte din læge eller få en henvisning til en hudlæge, så du eventuelt kan få justeret behandlingen.
Målet er, at du sammen med din læge finder den behandling, der gør DIG (stort set) fri for eksem og de gener, det har for dit liv. Stop aldrig en behandling uden at have aftalt det med din læge/hudlæge. Men sørg for, at du er i en behandling, der virker – og holder dit eksem i ro.
4 typer behandling af eksem
Lidt firkantet sagt er der 4 typer behandling, der kan hjælpe dig med at få kontrol over dit eksem:
1. Fugtgivende cremer
2. Lindrende hormoncremer i forskellige styrker og kombinationer
3. Kortvarige kure med tabletter eller indsprøjtninger
4. Målrettede, biologiske behandlinger
Fugtighedscreme som basisbehandling
Når du har atopisk eksem, har du som regel tør og følsom hud. Den tørre hud får det til at klø endnu mere. Kløen kan du lindre ved at smøre din hud dagligt med fugtigheds- eller blødgørende creme eller salve. Som bonus styrker cremerne hudbarrieren, så bakterier og allergener får sværere ved at trænge ind i huden og aktivere immunsystemet.
Hormoncremer i flere styrker
Hormoncremer er den mest brugte type behandling for atopisk eksem. Cremerne er også kendt som steroidcremer eller binyrebark-hormoncremer.
Du smører cremen eller salven direkte på huden, hvor eksemet optræder, og det bliver du ved med, indtil der ikke er nogen symptomer tilbage. Cremen virker kun lokalt, det vil sige der, hvor du smører det på. Det betyder, at cremerne lindrer og mindsker udslættet, så eksemet holdes under kontrol – men de fjerner ikke årsagen til eksemet.
Hormoncremer findes i flere styrker og kan behandle alt fra mildt til alvorligt eksem. Som regel starter du med en rimelig stærk creme, som erstattes af en mildere creme, når symptomerne svinder ind. Alternativt vil du fortsætte med den stærke creme, som du så bruger mindre hyppigt. Uanset creme virker den altid kun, når du følger lægens anvisninger om, hvordan din behandling skal udføres. Oplever du ikke den ønskede forskel, skal du have justeret din behandling.
Immundæmpende creme
Immundæmpende creme/salve er ligesom hormoncremer en antiinflammatorisk creme, der lindrer symptomerne uden at fjerne årsagen til sygdommen. Som regel får du tilbudt immundæmpende creme, hvis du har prøvet flere hormoncremer uden stor virkning, eller du oplever bivirkninger ved hormoncremerne.
Immundæmpende lægemidler
Hvis hverken hormoncremer, immundæmpende cremer eller eventuelt lysbehandling virker godt nok, kan du få andre immundæmpende lægemidler, typisk som tabletter eller indsprøjtninger.
Mens hormoncremer og immundæmpende cremer virker lokalt, hvor du smører cremen, virker de immundæmpende lægemidler systemisk, det vil sige, at medicinen trænger ind gennem blodet eller musklerne. Det betyder, at behandlingen kan påvirke dele af dit immunsystem, så du bliver mindre modstandsdygtig over for betændelse. Derfor bør immundæmpende lægemidler kun bruges intensivt i kortvarige perioder. Aftal altid nøje med din hudlæge, hvor længe du skal tage behandlingen.
Biologiske lægemidler
Biologiske lægemidler er udviklet inden for de seneste år og er nye, systemiske behandlinger, som du kun kan få på en specialiseret hospitalsafdeling. Behandlingen er kun for dig, der trods forsøg med flere hormoncremer og intensive kure bliver ved med at være hårdt ramt af eksem. For at du kan komme i betragtning til de nye biologiske behandlinger, skal din hudlæge henvise dig til en hudafdeling på hospitalet.
Lægemidlerne kaldes også for målrettet behandling, fordi de går ind og påvirker og dæmper de dele af immunforsvaret, der forårsager sygdommen. At lægemidlet er biologisk betyder, at det er produceret ud fra levende celler eller væv.
Syv hospitaler i Danmark har en specialiseret hudafdeling. Her kan de hjælpe dig, der er hårdt ramt af eksem. Du kan bede din læge om en henvisning til enten Bispebjerg, Gentofte, Odense, Roskilde, Viborg, Århus eller Aalborg. Og her tale med hudspecialisterne om behandlingsmuligheder, og hvad der kan hjælpe dig.
Optimer behandlingen med en behandlingsplan
En behandlingsplan er en skriftlig plan for, hvordan du skal behandle dit eksem – både medicinsk og hvad du selv kan gøre. Planen er personlig og kan gøre det nemmere for dig at følge din behandling og opdage, hvis dine symptomer ændrer sig. Og så kan den hjælpe dig med at nå målet: at få kontrol over eksemet.
Behandlingsplaner har normalt fokus på den medicinske behandling. Men hvis du har brug for hjælp til at håndtere stress eller andre psykiske symptomer, kan det være en hjælp, hvis I også inkluderer emotionel støtte i planen. Husk, at dine behov for støtte og behandling kan ændre sig afhængigt af, hvor hårdt ramt du er af sygdommen. Så det kan være godt at have flere scenarier beskrevet i behandlingsplanen.
Læg behandlingsplan sammen med din læge
Hvordan kan en behandlingsplan hjælpe dig med at få kontrol over dit eksem? Få lægens svar her.
Normalt at prøve flere behandlinger
Det er langt fra altid, at den første behandling, du prøver, får eksemet til at forsvinde. Og det er det, behandlingen skal, før den er succesfuld. Mange prøver flere former for behandling, før de finder den, der gør dem (stort set) fri for eksem og de gener, det giver i hverdagen. Husk derfor altid at aftale en tid til kontrol med din læge eller hudlæge. Er du fortsat påvirket af eksem og kløe, når du skal til kontrol, kan det være du skal have justeret behandlingen eller prøve en anden behandling.
Giv ikke op, hvis du sidder du fast i ventetid til hudlægen eller en hudafdeling på hospitalet. Fortsæt med at følge din behandlingsplan. Og husk, det er muligt at få kontrol over eksemet – også for dig.