Et halvt kilo fugtighedscreme om måneden – så meget bruger de fleste voksne, der lever med atopisk eksem

De fleste voksne med atopisk eksem kommer let op på at bruge et halvt kilo fugtighedscreme om måneden. Fugtighedscreme er basisbehandlingen af atopisk eksem. Men fugtighedscremer er ikke ens. Hvis du er ramt af tør hud og atopisk eksem, er det ofte nødvendigt at jonglere med flere forskellige fugtighedscremer for at holde huden fugtig og smidig. I denne blog får du nogle konkrete råd, der kan hjælpe dig med at vælge mellem de mange forskellige typer.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent  | Date:  20 oktober 2020

Et halvt kilo fugtighedscreme om måneden – så meget bruger de fleste voksne, der lever med atopisk eksem

Atopisk hud er tør og skrøbelig - pas godt på den

Du har sikkert hørt det før. Og jeg vil nu gentage det. Ved at tjekke, eller ”scanne” din hud hver dag, får du en god føling med din hud, og en vigtig indikator for hvilken fugtighedscreme, du bør vælge.

”Hudscanning”

Se på din hud og bemærk følgende: Hvor tør er den?
Hvis den er meget tør, grå og skællende, så vælg en af de fede fugtighedscremer med over 26 % fedt – meget gerne federe, og gerne tilsat en fugtbinder, som f.eks carbamid eller propylenglycol. Hvis din hud ”bare” er tør, kan du vælge en af de mindre fede fugtighedscremer; men mindst med ca. 26 % fedt.
Selv om din hud, i en periode, ikke har synlige tegn på tørhed, er det alligevel en god idé, at du smører din hud hver dag med fugtighedscreme. Daglig indsmøring forebygger nemlig den tørhed, der som du ved, så godt som altid, kommer igen. Med tørhed følger typisk kløe og eksem.

Hvad er forskellen på de mange fugtighedscremer?

Cremer er en blanding af fedtstof og vand. Jo mere vand der er i, jo tyndere er den.

  • Lotion indeholder typisk mellem 15 og 20 % fedtstof
  • Cremer indeholder typisk mellem 26 og 50 % fedtstof
  • Fedtcremer indeholder typisk mellem 50 og 70% fedtstof
  • Salve og olie er 100% fedtstof

Derudover kan der være tilsat forskellige stoffer som virker fugtbindende, konserverende og anti-irriterende m.m.

Jeg vil anbefale, at du dropper de parfumerede produkter. De kan nemlig give både give irritation og kontaktallergi. Specielt fordi fugtighedscremerne jo bliver på huden i modsætning til de produkter, der kan vaskes af som f.eks. shampoo. Tænk også på, at hvis du som voksen smører din hud over hele kroppen hver dag – kommer du let op på at bruge et halvt kg creme om måneden. Derfor er det vigtigt at vælge gode, uparfumerede fugtighedscremer. Du kan lade dig vejlede af de anerkendte deklarationer, som f.eks fra Astma-Allergi Danmark, Allergy Certified eller Svanemærket. Det er vigtigt, at du finder, en du kan lide at bruge.

Astma-Allergi Danmark, Allergy Certified eller Svanemærket

Hvis du har kontaktallergi over for f.eks. et konserveringsmiddel eller parfume, kan du få hjælp til at undgå disse stoffer i din fugtighedscreme ved at bruge appen: ” Kemilex” eller ” Kemiluppen”. Ved hjælp af appen kan du tjekke et produkt for unødvendig og problematisk kemi, og få anvist produkter der ikke indeholder, det stof du vil undgå.
Min medblogger, Uffe, har i en tidligere blog beskrevet nogle af alle de myter, der er forbundet med fugtighedscreme.

Hver fugtighedscreme til sin tid

Om vinteren, har du sandsynligvis brug for en federe fugtighedscreme end om sommeren. Hvis du ikke kan tolerere de fede cremer, kan du bruge en mindre fed fugtighedscreme; men til gengæld bør du bruge den flere gange om dagen.
Mange bruger de fedeste fugtighedscremer om natten, og de mindre fede om dagen. Derfor er det ofte nødvendigt, at du har flere fugtighedscremer, som du kan jonglere med.

Kunne du lide dette? Del på:

Annemarie Yde-Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.