Vand, sol og atopisk eksem

Hvis varmt vand udtørrer huden; er det så bedre at bade i koldt vand? 
En tur i havets bølger giver god livskvalitet for de fleste; men er det ligefrem en kur? Og hvad med klorvandet i svømmehallen; er det godt?  

Spørgsmålene fra læserne er mange og gode – her leverer jeg nogle svar  😊

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 4 juni 2021

Vand, sol og atopisk eksem

Er det kolde gys bedst?

Personligt synes jeg, det er vigtigt, at det daglige bad bliver en god oplevelse for alle aldersgrupper. Jeg gyser selv ved tanken om koldt vand. Men derfor kan det jo godt være godt. 

Anbefalingen er, at du og andre, der lever med atopisk eksem bader i tempereret vand, og at badet ikke varer for længe. 

Kilde: Dansk Dermatologisk Selskabs guideline om behandling af atopisk dermatitis.

Sol og saltvand. Er det en kur for børn og voksne med atopisk eksem?

Langt de fleste med atopisk eksem oplever, at huden bliver mindre tør, mere smidig og klør mindre om sommeren. 

Solens stråler virker antiinflammatorisk og bedrer eksemet. Men hvad med saltvandet?  Det har jeg ikke kunnet finde bevis for; men der er mange, der oplever, at det hjælper. 

Hvis der er mange små revner i huden, kan saltvandet svie, så vær opmærksom på det, hvis I skal på ferie et sted, hvor vandet er meget salt.

Er en tur i svømmehallen OK?

Som de fleste ved, er det vigtigt at se muligheder frem for begrænsninger.
Så jeg siger: Ja! Dog med enkelte forbehold; for hvis dit eksem er i udbrud, eller du har infektion i huden, må du vente, til huden er hel igen. 

Efter svømmeturen i klorvand er det vigtigt, at du tager brusebad og bagefter smører din hud godt ind i fugtighedscreme. Og måske er det også en god ide, hvis du tager en ekstra tur med fugtighedscremen inden sovetid.

Obs! Mange med eksem oplever, at huden bliver rød lige efter turen i svømmehallen. Det er ufarligt, og går som regel hurtigt over igen.

Virker badeolie i badevandet? Erstatter det fed fugtighedscreme? Og hvad gør man med shampoo?

For mindre børn er karbadet et af dagens højdepunkter; med hygge og samvær. Dette gælder selvfølgelig også for børn med eksem. Hvis du har god erfaring med badeolie i vandet, er det helt OK; men hvis dit barn har moderat til meget tør hud, erstatter det ikke behovet for fugtighedscreme efter badet. 

På mange eksemskoler anbefaler de, at man bader børnene i rent vand, og efterfølgende smører dem med en fed fugtighedscreme. Hvis der er behov for at bruge en mild sæbe eller hårshampoo, skal det skylles ud, inden barnet kommer op i badekarret.

Obs! Vær opmærksom på, at barnet bliver meget glat efter et oliebad, så være forsigtig, når du hjælper dit barn op af badekarret.

Sol og sommer er godt for de fleste – også for dig med eksem

Efter en meget anderledes tid, hvor vi har levet i små bobler på grund af Corona, trænger vi til at komme ud i solen, og til at være sammen med familie og venner. Nyd det 😊
 
Og hvis du har lyst til at læse mere om sol, eksem og solbeskyttelse, kan du læse mere her på bloggen Sol og sommer er godt for de fleste - også for dig med eksem. 
 

Rigtig god sommer fra Annemarie

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.