Mål med behandling

Næsepolypper går ikke over af sig selv – men kan i langt de fleste tilfælde holdes nede med behandling. Der er mange former for behandling – og de senere år er der kommet nye muligheder til. Det er muligt, at du skal prøve flere behandlinger, før du når målet: at holde næsepolypperne nede.
 

Du skal kunne leve det liv, du drømmer om

Med den rette behandling kan du leve det liv, du drømmer om uden begrænsninger. Det betyder, at du kan:

Trække vejret gennem næsen, og slippe for konstant snot i næsen

Smage mad og drikkevarer

Undgå trykkende hovedpine

        

 

 

 Sove uden problemer

Dufte blomster

 

 

Lugte faresignaler

 

 

Kan du sige JA til alt det, har du kontrol over dine næsepolypper.

Er svaret NEJ, kan du formentlig få en behandling, der kan hjælpe dig til at få det bedre. Søg hjælp hos en øre-næse-halslæge. Du behøver ikke en henvisning.

Er du i tvivl om du har næsepolypper?

Tag testen og find ud af, om du har tegn på næsepolypper – og hvad du i så fald skal gøre ved det.

Standardbehandling mod næsepolypper

Basis: Saltvand og næsespray
Saltvandsspray og forskellige typer næsespray med binyrebarkhormon er basisbehandling af næsepolypper. Behandlingerne får du via en øre-næse-halslæge.

Tidsbegrænset tillægsbehandling
Tabletter eller indsprøjtning med binyrebarkhormon kan være tillægsbehandling i en afgrænset periode, hvis basisbehandlingen ikke har nok effekt. Den behandling får du også hos en øre-næse-halslæge.

Ikke altid varig effekt
Saltvand, næsespray og div. tillægsbehandlinger hjælper mange, men giver desværre ikke altid varig lindring. Behandlingerne er nemlig ikke rettet mod den underliggende betændelsestilstand, der er årsag til næsepolypper (kaldet for type 2-inflammation).

Udvidet behandling til de hårdt ramte

Operation
Operation er muligt, når næsepolypperne ikke forsvinder trods basis- og tillægsbehandling. Din øre-næse-halslæge vil henvise dig til en øre-næse-halsafdeling på hospitalet. Operationen foregår i fuld bedøvelse og hjælper de fleste. Du vil gå til kontrol på hospitalet, og hvis alt går som planlagt, kommer du retur til din øre-næse-halslæge. Desværre oplever mere end halvdelen af dem, der bliver opereret, at næsepolypperne vender tilbage.

Biologisk behandling
Kommer næsepolypperne tilbage inden for tre år efter operationen, kan det være, du bliver tilbudt behandling med et af de nye biologiske lægemidler. Biologisk behandling er for dig, der trods behandling med næsespray, tillægsbehandling og operation stadig er generet af næsepolypperne.

Mens de andre behandlingsformer behandler polypperne, behandler biologisk behandling den underliggende betændelsestilstand, der er årsag til næsepolypper (kaldet for type 2-inflammation).

Behandlingen kan du kun få på hospitalet, og det kræver, at din øre-næse-halslæge henviser dig til en specialiseret hospitalsafdeling.

Optimer behandlingen med en behandlingsplan

En behandlingsplan er en skriftlig plan for, hvordan du skal behandle din astma – både medicinsk og hvad du selv kan gøre. Du formulerer planen i samarbejde med din læge. Planen er personlig og kan gøre det nemmere for dig at følge din behandling og opdage, hvis dine symptomer ændrer sig. Og så kan den hjælpe dig med at nå målet: at få kontrol over astmaen.

Behandlingsplaner har normalt fokus på den medicinske behandling. I kan også inkludere emotionel støtte i planen, hvis du har brug for hjælp til at håndtere stress eller andre psykiske symptomer. Husk, at dine behov for støtte og behandling kan ændre sig, afhængigt af hvor hårdt ramt du er af sygdommen. Så det kan være godt at have flere scenarier beskrevet i behandlingsplanen.

Få eksperternes råd