Synlige og usynlige symptomer

Atopisk eksem er inflammatorisk hudsygdom, der som regel er kronisk. Sygdommen giver fysiske symptomer, der kan give psykiske konsekvenser. Mens de fysiske symptomer er tydelige for alle at se, glemmer mange de usynlige, psykiske følgevirkninger, som mange med eksem oplever.

Fysiske symptomer på atopisk eksem

De mest almindelige fysiske symptomer på atopisk eksem er:

  • Kløe
  • Tør og skællende hud
  • Rødt udslæt/eksem på huden

For nogle kan eksemet udvikle sig i en grad, så huden sprækker og danner sår, og der kan også opstå væskende områder på kroppen.

Psykiske konsekvenser af Atopisk Eksem

Har du eksem i mild grad, er du ikke nødvendigvis generet i det daglige. Har du derimod moderat til svært atopisk eksem, kan sygdommen påvirke dig en del – især hvis eksemet ikke er til at skjule under tøjet, men er synlig for alle, for eksempel i ansigtet.

Kløen kan gøre det svært at koncentrere sig, mens det synlige eksem kan påvirke selvværdet, fordi det kan se voldsomt ud. Eksemet kan gøre det svært at udføre sit arbejde og føre til flere sygedage.

Konsekvenser for intimitet og sex

Nogle har også svært ved intime forhold, fordi den fysiske varme og sved ved intimiteten kan irritere den følsomme hud. Det kan også være en overvindelse at vise sin nøgne, eksemramte krop over for et andet menneske. Dertil viser undersøgelser, at op mod 12 % af mennesker med eksem også er ramt omkring kønsorganerne, hvilket ikke gør det nemmere at være intim med sin partner.

Heldigvis kan du gøre noget ved de forskellige gener ved eksem: I dag er det med korrekt behandling muligt at blive (stort set) fri for eksem og de gener, det har for dit liv.

Hvad kan du gøre, hvis du har mange symptomer?

Føler du, dit eksem fylder for meget i dit liv? Så bør du tale med din læge om, hvorvidt du får den optimale behandling. Fortæl lægen om enhver form for ubehag, du oplever – også det mere tabubelagte. Din læge kan kun hjælpe dig eller henvise dig videre til en specialist, hvis han/hun forstår, hvor hårdt ramt du er.

Måske skal du henvises videre til en hudlæge eller en hudspecialist på et hospital. Her har de adgang til andre og nyere behandlinger end dem, din egen læge har.

Kan du få det bedre med dit eksem, end du har i dag?

Tag testen og få svaret

Mange eller få symptomer?

Nogle mærker kun lidt til de fysiske symptomerne med tør eller let kløende hud og mindre udslæt. De kan som regel holde symptomerne nede med en fugtighedscreme og mild hormoncreme.

For andre er eksemet meget ubehageligt med vedvarende kløe og smertefulde udslæt med skorper, revner og sår på store dele af kroppen. Her kan det svie og klø så meget, at det kan være svært at koncentrere sig om noget andet.

Der er behandlinger til både få og mange symptomer. Har du en del eksem, kan det ofte tage tid at finde frem til den behandling, der fungerer for dig, og får eksemet i ro. Men husk, at det i dag er muligt at hjælpe alle med eksem – uanset hvor hårdt ramt du er og hvor mange behandlinger, du har prøvet.

Har du styr på dit eksem?

Ellers er der hjælp at hente, fortæller hudlægen. Eksem og kløe skal ikke genere i hverdagen, for i dag kan langt de fleste få kontrol over eksemet – også dig.

Hør hvordan her.

Omfanget af symptomer kan variere

Hvor meget eksem, du har, kan variere. Du kan have perioder med få symptomer, og du kan have perioder, hvor eksemet blusser op og bliver værre. En sådan forværring kan skyldes flere ting, blandt andet:

  • Stress
  • Dårlig søvn
  • Allergi
  • Hormonelle ændringer som menstruation
  • Vejrforandringer, der udtørrer din hud (typisk forår og efterår)
  • Overdreven brug af sæbe, vaskemidler og andre kemikalier

I de gode perioder kan huden føles helt normal. Men betændelsestilstanden er stadig til stede under overfladen, så glem ikke at passe din behandling som aftalt med din læge eller hudlæge.

Symptomer hos spædbørn

Op mod 20 % af danske børn lever med atopisk eksem. Det svarer til hvert femte barn. De fleste får deres første udbrud af eksem som spæd, inden de fylder 1 år. Udslættet viser sig ofte først på kinderne og spreder sig derefter til andre dele af kroppen, blandt andet bryst, mave, hals og området omkring bleen. Kløen er det værste ved eksemet. Spædbørn med meget eksem kan græde en del og sove dårligt, fordi eksemet generer dem.

Symptomer hos børn

Når barnet bliver ældre, fra omkring 2-års alderen, flytter eksemet sig ofte fra kinderne til albuebøjningerne og knæhaserne. De fleste vokser fra deres eksem. Faktisk har 4 ud af 5 ikke længere eksem, når de fylder 8 år. De kan dog stadig have en tør og følsom hud, der kræver ekstra fugt.

Symptomer hos unge og voksne

Omkring 5 % kæmper fortsat med eksem som voksne. Nogle studier viser endda, at helt op mod 14 % af den voksne befolkning lever med udslæt, kløe og smerter fra huden.

Hos teenagere og voksne kan eksemet fortsat sidde i albuebøjningerne og knæhaserne. Men mest almindeligt er det, at eksemet især er synligt på hænder, hals og i ansigtet. I ansigtet kan du få udslæt omkring øjne og mund eller i hårbunden.

Oplever du symptomer på eksem?

Har du tilbagevendende udslæt med kløe, rødme eller revner i huden? Så er det vigtigt, at du taler med din læge, så I kan finde ud af, om du har eksem – og hvad du kan gøre ved det. Ny viden om eksem og en lang række nye behandlinger betyder, at du i dag kan leve et liv uden, at dit eksem har negativ indflydelse på dine livsmuligheder. Tal med din læge. Det er muligt, du skal henvises videre til en hudlæge eller hudspecialist på et hospital for at få din sygdom i ro.

Seneste nyt