Lader du dit eksem stå i vejen for dit sexliv?

Voksne mennesker, der lever med atopisk eksem, oplever ofte, at deres eksem står i vejen for at skabe kontakt til andre, og eksemet påvirker deres sexliv. Studiet - der har 1024 deltagere – viser også, at der er en klar sammenhæng mellem eksemets sværhedsgrad og deltagernes lyst til sex1.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 7 dec 2022

Par på efterårsvandring

Måske kan du nikke genkendende til det?

I min egenskab af sygeplejerske har jeg hørt om dette problem utallige gange; og i denne blog vil jeg komme med to forslag, der forhåbentlig kan hjælpe dig.

En særlig intens fornemmelse for huden?

Som menneske der lever med eksem, rører du nok mere ved din hud end andre, der ikke har hudproblemer. Du har sikkert også en god fornemmelse for, hvordan din hud har det. Og du ved sikkert også, hvad der kan provokere din hud til udbrud.

Mange med atopisk eksem har en nedsat kløetærskel og reagerer hurtigere og mere intenst på berøring. Den dejlige fornemmelse af at blive rørt ved af andre, kan hos mennesker med atopisk eksem fremprovokere kløe, smerter og ubehag i stedet for glæde og nydelse. Varme og sved gør ikke kløen mindre intens. I værste fald kan det betyde, at du på grund af dit eksem fravælger den del af dit liv.

Det må ikke ske!

Jeg har to råd til dig.

For det første: Vær åben, og tal med din partner om, hvordan dit eksem påvirker dig. Fortæl, hvorfor du måske trækker dig. Sammen kan I sikkert finde frem til, hvordan det føles bedst for dig – og for Jer. Din partner vil sikkert sige, at det med dit eksem, er mest synd for dig; og at det ikke gør kærligheden til dig mindre – tvært imod! Det har jeg hørt mange gange i mit arbejde som underviser på patientskoler.

For det andet: Hvis dit eksem er så slemt, at du har svært ved at acceptere berøring, og dit eksem påvirker dit kærlighedsliv i negativ retning, kan det tyde på, at du (og din læge) ikke har dit eksem under kontrol, og at din hudpleje og behandling trænger til justering.

I denne test kan du få viden om, hvor svært dit eksem er. Og i behandlingstrappen kan du se de forskellige muligheder for behandling, som du kan tale med din læge om.

Med denne viden kan du, sammen med din læge eller hudlæge, finde frem til en behandling, der passer til dig. For det er vigtigt, at du får kontrol over dit eksem og finder en behandling, der fungerer for dig – så du kan leve det liv, du drømmer om.

I min næste blog vil jeg fortsætte med at stille skarpt på det seksuelle – der er noget tabubelagt – inden for atopisk eksem. Jeg vil skrive om:  

Når sex gør ondt: Hudpleje og behandling ved eksem på de ydre kvindelige kønsdele.

Husk på!

Huden er jo kun en del af dig. Du er også så meget andet.


Vemlig hilsen

Annemarie

Annemarie Yde Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

MAT-DK-2200624, v1, dec 2022

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

No Results