Når dit eksem ikke vil gå væk

Du har gjort alt, og alligevel forsvinder dit eksem ikke! Det er dybt frustrerende. Måske har du brug for forandring. Måske skal der ske noget nyt?

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 31 marts 2020

Når dit eksem ikke vil gå væk

Somme tider kan det være godt at starte forfra

Atopisk eksem er for mange et livslangt vilkår. En sygdom du skal tage hensyn til for at holde symptomerne i skak.  
I perioder kan det være svært at få styr på eksemet, der ikke forsvinder, selv om du synes, at du gør alt det, du er blevet rådet til af din læge eller hudlæge. Hvis du har det sådan, kan det måske være en god ide at ”starte forfra”. Forstået på den måde, at du ser på, om der er noget ved din daglige hudpleje og livsstil, der trænger til at blive strammet op. 

Husker du at tage korte, ikke for varme bade? Husker du at smøre dig ind i fugtighedscreme? Er fugtighedscremen den rigtige for dig i forhold til årstiden? 
Og bruger du nok af den behandlingscreme; din læge har ordineret? Får du sovet nok? Får du drukket nok vand? Har du for travlt?

Få styr på din hudpleje igen – og måske er det en god ide at få hjælp af hudlægen?

Hvis dit eksem ikke vil gå væk, efter du i en tid, har været i behandling via din egen læge, kan du blive henvist til en hudlæge. Der kan være andre behandlingstilbud til dig, end dem du allerede har prøvet. Sammen med din hudlæge gælder det om at finde frem til den behandling, der lige præcis virker for dig.

Triggers

For at komme af med dit eksem, og senere komme eksemet i forkøbet, kan du også overveje, om der er noget specielt, der trigger dit eksem. Denne indsigt kan give dig mulighed for at forebygge, at dit eksem blusser op.

Her følger nogle eksempler på eksemtriggers, som du måske genkender:

 • Kulde og blæst kan udtørre og irritere huden, og din fugtighedscreme er måske for tynd. 
  Prøv en fugtighedscreme med en højere fedtprocent

   
 • Dine hudplejeprodukter kan indeholde unødvendig kemi som f.eks. parfume, der kan irritere hud og give kontaktallergi. Hvis du får stikken og prikken i huden af din fugtighedscreme, så vask den af,- tør huden forsigtigt og brug en anden fugtighedscreme. 
   
 • Tjek også lige udløbsdatoerne på alle dine hudplejeprodukter.
  De kan være blevet for gamle.

   
 • Har du været i gang med forårsrengøringen? Vand og sæbe udtørrer huden på hænderne og kan forværre eksemet. 
  Du kan forebygge hvis du bruger beskyttelseshandsker ved vådt arbejde og smøre hænderne med fugtighedscreme morgen, aften og i pauser i løbet af dagen. 

   
 • Er det varme og sved, der trigger dit eksem og hudkløen, så se om du kan afhjælpe det ved at vælge tekstiler, som huden kan ”ånde i
   
 • Stress kan trigge din hud
  Du har måske flere gange oplevet, at dit eksem bliver forværret på de mest uheldige tidspunkter. Op til eksamen, lige før en stor fest, eller på et tidspunkt hvor du har for meget om ørerne. Du har haft andet at tænke på, og din hud har måske fået lov til at passe sig selv. Giv dig selv den tid der skal til. Det betaler sig at lytte til huden, og tjekke hvor der er behov for ekstra god hudpleje og behandling

Jeg håber, du kan finde dine energireserver frem, så du forærer dig selv mere tid til din hudpleje. Men husk også at tage fat i din læge eller hudlæge, hvis du ikke på egen hånd kan få sygdommen i ro – der er hjælp at hente. I dag findes behandlinger til alle – også til dig. Så tal med din læge om, hvordan I finder frem til en behandling, der kan hjælpe lige netop dig. For alle fortjener et liv, hvor de har kontrol over deres eksem, og ikke omvendt. Uffe, min medblogger har skrevet om netop dette i hans blogindlæg "Atopiske muligheder".

I min næste blog vil jeg skrive om atopisk eksem og allergi – Kan høfeber forværre dit eksem?

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.