Vinter med kulde og blæst forværrer atopisk eksem

Når temperaturen og luftfugtigheden falder, er det hårdt for din hud, og så skal du skrue op for din hudpleje. De fleste med atopisk eksem oplever, at deres symptomer forværres om vinteren. Huden bliver endnu mere tør og klør mere end den plejer. Men langt hen ad vejen kan det undgås, hvis du gør en ekstra indsats for at holde din hud velplejet og behandlet.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 20 januar 2020

Vinter med kulde og blæst forværrer atopisk eksem

De friske røde kinder er en advarsel

Det er skønt at se dit barn med røde kinder efter en tur i barnevognen eller ned af kælkebakken; men de røde kinder kan desværre også være en advarsel. De er et tydeligt tegn på, at huden er tør. Vær derfor god til at forebygge med en fed creme på kinder og hænder, inden I går udenfor. 

I vinterperioden skal du i det hele taget være god til at skrue op for fugtighedscremen.

Jeg har gode vintertips til dig med eksem og tør hud

2 gange om dagen

Hvis du smører huden 2 gange om dagen med en fed fugtighedscreme, er det med til at forhindre, at din hud tørrer ud. Fedtcreme med en fedtprocent på 70% holder bedre på fugten i huden end de tyndere fugtighedscremer. Hvis du synes, den er for fed om dagen, kan du overveje at bruge en mindre fed i dagtimerne og fedtcreme inden sovetid.

De udsatte områder skal have ekstra opmærksomhed 

Dine hænder og dit ansigt er de mest udsatte hudområder. Smør derfor dine kinder og hænder med en fed fugtighedscreme, inden du går ud i kulden – og forsøg også at beskytte de udsatte områder med handsker, hue og tørklæde.

Du kan godt smøre dine hænder flere gange i løbet af dagen; og inden sengetid er det en god ide at massere en fed creme ind i både hænder og fødder. 

Husk også din læber 

Tørre og smertefulde revner i læberne kan forebygges ved, at du smører med en fed læbesalve hver dag, og specielt inden du går ud i kulde og blæst. 
Er skaden sket, skal du give den gas med læbesalven; smør gerne en gang i timen i et par dage. Det virker! 

Korte bade 

Vand og sæbe udtørrer huden. Et dagligt brusebad med en uparfumeret badeolie holder din hud ren for bakterier. Gør badet så kort som muligt og brug tempereret vand. Varmt vand irriterer huden og kan resultere i mere kløe.

Vælg dit tøj med omhu

Mange med atopisk eksem er følsomme over for tøjfibre, der stikker, som for eksempel uld. Vælg derfor de bløde tekstiler som bomuld og silke. 
Sved kan give mere kløe. Derfor kan det være en fordel at klæde sig på med lag på lag-metoden. På den måde, kan du let regulere hvor varmt eller koldt, du vil have det.

Tal med din læge, hvis fede cremer ikke slår til 

Samtidig med at huden bliver mere tør om vinteren, forværres eksemet som regel også. Det kan derfor tit være nødvendigt at smøre huden med behandlingscreme. Tal med din læge eller hudlæge, hvis du ikke kan få bugt med eksemet på egen hånd. 

Din hudlæge har også mulighed for at henvise dig til en af landets fem hudafdelinger, der ligger i Aarhus, Gentofte, Roskilde, Odense og på Bispebjerg, hvor de kan tilbyde flere undersøgelser og behandlinger.

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.