Derfor er samarbejdet med lægen vigtigt

Du kan gøre dit liv med din sygdom lettere ved at have et godt samarbejde med din læge. Samarbejdet er vigtigt, uanset om du går hos din praktiserende læge eller en specialist på klinik eller hospital.

Du samarbejder blandt andet med din læge ved at fortælle, hvordan din sygdom påvirker dig – både fysisk og psykisk. Jo mere du fortæller, jo bedre kan han/hun hjælpe dig.

Inden lægebesøget – sådan forbereder du dig

Mange glemmer, hvad de vil spørge om, når de sidder foran lægen. Derfor kan det være en god ide at forberede sig inden besøget, så du får mest muligt ud af tiden hos lægen. Her kommer tre tips:

1. Skriv dine spørgsmål ned løbende

Mellem lægebesøgene kan du komme i tanke om noget, du vil spørge din læge om. Skriv spørgsmålene ned og tag dem med til næste samtale. Ellers risikerer du at glemme dine spørgsmål.

2. Skriv løbende ned, hvordan det går

Det kan være svært at huske, hvordan du har haft det siden sidste lægebesøg. Før derfor gerne en slags dagbog, hvor du fx noterer, når du har eksemudbrud, hvor voldsomme de er, og hvad der kan have været årsag til udbruddene. Noter også, hvis du er trist, mangler overskud, sover dårligt og i det hele tage bliver forhindret i at gøre de ting, du gerne vil fx se venner, dyrke sport etc. Eksem påvirker jo meget mere end blot din hud. Og lægen hjælper dig bedst ved at have det fulde billede.

3. Planlæg, hvad du vil tale om

Bestem dig på forhånd for, hvad du vil tale med din læge om. Skriv evt. det ned, du vil dele med lægen. Og insister på at tale med din læge. Mange eksemramte ser udelukkende sygeplejersken – men det er lægen, der kan tage action og henvise dig videre når der er behov.

Hos lægen – det kan du fortælle og spørge om

Du kan stille din læge ethvert spørgsmål om sygdom, behandling og håndtering af sygdommen. Spørg altid igen, hvis du ikke forstår lægens forklaring eller er usikker på, hvad der skal ske. Jo bedre du forstår din sygdom, jo bedre kan du håndtere den. Og jo mere din læge ved om, hvad sygdommen betyder for dit liv, jo bedre kan han/hun hjælpe dig.

Fortæl om:

  • Hvor ofte du oplever symptomer.
  • Hvordan det påvirker dit liv, fx dårlig søvn, socialt, privat, intimt.
  • Hvad der har ændret sig siden sidste lægebesøg

  

Spørg til behandlingen:

  • Hvad skal der til for, at du bliver fri for ubehag?
  • Hvilke behandlingsmuligheder anbefaler lægen til din situation?
  • Hvor længe skal du bruge behandlingen, før du vil kunne mærke en effekt?
  • Har lægen noget på skrift om behandlingen, du kan tage med hjem?
  • Hvornår skal du henvises til en hudlæge eller specialist på et hospital, hvis behandlingen ikke bringer eksemet i vedvarende ro?

 

Spørg til håndteringen:

  • Hvad kan du gøre for at håndtere din sygdom bedre?
  • Hvad kan du selv gøre for at mindske symptomerne?
  • Hvordan håndterer andre med samme sygdom som dig de symptomer og følelser, de oplever pga. sygdommen?

     

 

Gå ikke fra lægen uden:

  • Tid til kontrol: Få altid en ny aftale i kalenderen, så I kan følge op på, om behandlingen virker og får symptomerne til at forsvinde (eller du skal prøve en anden behandling).
  • Personlig behandlingsplan: Formuler en behandlingsplan sammen med din læge, så du nemmere kan følge din behandling og opdage, hvis dine symptomer ændrer sig.

Normalt at prøve flere behandlinger

Det er langt fra altid, at den første behandling, du prøver, får symptomerne til at forsvinde. Og det er det, behandlingen skal, før den er succesfuld. Så er du fortsat generet af symptomer på din sygdom, når du skal til kontrol, kan det være, du skal have en anden dosis eller prøve en anden behandling.

Nogle skal henvises videre fra praktiserende læge til specialist på klinik eller hospital for at få den rette hjælp. Ventetiden kan være frustrerende, men giv ikke op, hold fast og følg din behandlingsplan, så du kan få kontrol over sygdommen. For husk, uanset om du lider af astma, atopisk eksem, næsepolypper eller en af de andre atopiske sygdomme er det i dag muligt at få kontrol over sygdommen.

 Har du kontrol over din sygdom?  

                                                                                                                        

Årskontrol sikrer dig bedst hjælp

Alle mennesker, der er ramt af kronisk sygdom, har mulighed for at få en årlig udvidet samtale med egen læge. Det, der hedder en årskontrol eller årsstatus, blandt læger også kendt som ydelse 0120. Årskontrol giver dig og din læge tid til at gå i dybden med, hvordan du har det. Her kan I komme hele vejen rundt om din sygdom og behandling og lægge en behandlingsplan med klare, tidsbestemte mål, I kan følge op på gennem året.

Til en årskontrol kan I blandt andet tale om:

  • Er du stadig generet af din sygdom?
  • Hvad betyder din sygdom for dig i hverdagen?
  • Virker din behandling, som den skal?
  • Skal du prøve en ny behandling?
  • Er du fortsat så generet, at du behov for at blive set af en specialist?
  • Kan du gøre, hvad du vil, uden sygdommen står i vejen?

De færreste, der lever med astma, atopisk eksem eller næsepolypper kender til muligheden for en årskontrol (ydelse 0120). Men ydelsen dækker også mennesker, der lever med kronisk astma, eksem og næsepolypper. Så tal med din læge om at få en årskontrol i kalenderen – og få lagt en sammenhængende plan, der kan hjælpe dig til et liv stort set fri for symptomer.

Seneste nyt