Hormoncreme: Fakta og myter

Når det gælder hormoncreme, hører jeg ofte om myter og misforståelser. Det er rigtig ærgerligt, for det kan føre til unødvendig ængstelse og underbehandling af eksemet.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 10 maj 2022

Hormoncreme

”Jeg har hørt, at der er mange bivirkninger ved at bruge hormoncreme”, eller: ”Jeg er bekymret over at smøre min datters hud med hormoncreme”. De bemærkninger møder mig ofte som hudsygeplejerske.

Hormoncreme i kombination med god hudpleje er den behandling mange hudlæger anbefaler; men skrækken for hormoncreme kan medføre, at man bruger alt for lidt, og derfor ikke får behandlet sygdommen ordentligt. 

Jeg vil i denne blog give dig viden om hormoncreme og give dig svar på de hyppigst stillede spørgsmål.

Kært barn har mange navne – cremer med forskellige styrker

Betegnelserne ”Binyrebarkhormoncreme”, ”steroidcreme” og ”hormoncreme” bliver brugt i flæng. Fælles for cremerne er, at de reparerer huden og virker kløestillende. Hormoncreme inddeles i fire forskellige grupper, hvor gruppe 1 er den mildeste og gruppe 4 den stærkeste. 

De mildeste cremer bruges, der hvor huden er tyndest, mens de stærkeste omvendt bruges, hvor huden er tykkest. De milde cremer kan derfor bruges på øjenlågene, i ansigtet, i armhuler og i skridtet; mens de stærkeste bliver brugt på fodsålerne og i håndfladerne.

Så derfor kan du godt få flere forskellige hormoncremer til behandling af dit eksem. Børn, der har tyndere hud end voksne, behandles med de mildeste grupper. 
Her følger nogle af de hyppigste spørgsmål, som jeg møder i min hverdag som hudsygeplejerske:

Hvor meget hormoncreme skal jeg bruge?

For at hormoncremen skal virke, skal du smøre dit eksem med et passende lag. Ikke for meget – ikke for lidt. Men hvad er et passende lag? Her plejer jeg at anbefale fingerspidsreglen:

En fingerspidsenhed er den stribe hormoncreme, der kan ligge på det yderste led af din pegefinger. Det er den mængde hormoncreme, du skal bruges til et hudområde, der er på størrelse med dine to håndflader.

  • En fingerspidsenhed forkortes med FTU efter den engelske betegnelse: Finger Tip Unit og svarer til et ½ gram creme.
  • En hånd (håndflade og håndryg) skal smøres med en FTU på eksemet
  • En arm skal smøres med tre FTU på eksemet
  • Et ben skal smøres med seks FTU på eksemet
  • Et ansigt og hals skal smøres med to en halv FTU på eksemet

Sådan bruger du fingerspidsreglen i din hverdag

  • Mål hvor mange eksemområder på størrelse med din håndflade, du har.
  • For hver to håndflader, skal du bruge en fingerspidsenhed hormoncreme.
  • Udregn hvor mange fingerspidsenheder, du skal bruge.
  • Fordel hormoncremen i små cremetoppe på huden, der hvor du har eksem.
  • Smør hormoncremen godt ind i huden (kun hvor der er eksem!)

Hvor tit skal jeg smøre med hormoncreme?

Der er flere muligheder; men det er ofte nok at smøre én gang om dagen.
OBS! Følg altid din læges ordination.

Hvornår skal jeg holde op med at smøre med hormoncreme?

Når eksemet er væk, når det ikke klør, og huden ikke er rød og knoppet.

Hvad gør jeg, når eksemet kommer igen og igen de samme steder?

Din læge eller hudlæge kan vælge ”proaktiv behandling,” hvor du fx to gange om ugen smører med din hormoncreme på de genstridige hudområder. Også når eksemet er væk. På denne måde holder du huden i ro og undgår, at eksemet blusser op igen og igen. Denne behandlingsform kræver, at du skal til konsultation hos din læge eller hudlæge med passende intervaller, efter aftale.

Er der bivirkninger ved at bruge hormoncreme?

Hvis du bruger hormoncremen rigtigt, er det sjældent, der kommer bivirkninger. Ved forkert eller meget langvarig behandling kan huden blive u-elastisk og tynd. Der kan komme strækmærker, hudinfektion og tendens til blå mærker. Men husk – ved rigtig brug, er det sjældent.

Må jeg bruge fugtighedscreme samtidig med hormoncreme?

Ja endelig, men vent 15 – 20 minutter, så hormoncremen er trængt godt ind i huden. Eller brug hormoncreme om morgenen og en fed fugtighedscreme om aftenen.

Hvorfor virker min hormoncreme ikke?

Der kan der være flere årsager: 

Betændelse

Hvis du har infektion i dit eksem, virker hormoncremen dårligt. Infektionen bør behandles med sårsalve, eller, efter aftale med din læge, en hormoncreme der også er bakteriedræbende. 

For lidt hormoncreme?

Måske bruger du for lidt hormoncreme – husk fingerspidsreglen. 

For svag hormoncreme?

Hvis din hormoncreme er for svag, kan din læge eller hudlæge vælge en fra de stærkere grupper.

Underbehandling af børn kan være et problem

Når det gælder børn, er mange forældre bekymrede over at bruge hormoncreme. Dette er desværre ikke uproblematisk. Hvis dit barn ikke bliver behandlet, kan kløe og krads i huden forværre eksemet.

Børns hud er tyndere end voksnes, og de får som regel de mildeste hormoncremer. 

Ved rigtig behandling og smøreteknik, er det sjældent, at der kommer bivirkninger. Husk at daglig hudpleje, med en passende fed fugtighedscreme, kan mindske brugen af hormoncreme.

Hvornår skal jeg videre til en hudlæge?

Hvis du har en mild form for atopisk eksem, kender din egen læge de gængse behandlinger. Men hvis dit eksem er vedvarende og ikke bliver bedre i løbet af 3 måneder – eller forværres, bør du bede din læge om at få en henvisning til en hudlæge (dermatolog). Hudlægen har nemlig mulighed for at tilbyde dig en lang række andre undersøgelser og behandlingsformer, eller henvise dig til en af landets fem dermatologiske hospitalsafdelinger (Bispebjerg, Gentofte, Roskilde, Odense eller Århus), hvor landets førende hudspecialister kan hjælpe dig med at få din sygdom i ro. 

Læs mere om andre behandlingsformer 

Test hvor svært du er påvirket af din eksem her

Få mere at vide om hudpleje og hverdagen med eksem fra patientforeningerne:

Annemarie Yde-Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Vand, sol og atopisk eksem

Vand, sol og atopisk eksem

Hvis varmt vand udtørrer huden; er det så bedre at bade i koldt vand? 
En tur i havets bølger giver god livskvalitet for de fleste; men er det ligefrem en kur? Og hvad med klorvandet i svømmehallen; er det godt?  ...

Sol og sommer er godt for de fleste – også for dig med eksem

En sommerferie med blå himmel og sol har for langt de fleste en positiv effekt på eksem og kløe. Og det er der gode forklaringer på. Undersøgelser viser, at solens stråler virker anti-inflammatorisk og kan være med til at dæmpe...

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.