Det særligt vanskelige eksem

Atopisk eksem er somme tider en virkelig vanskelig størrelse at få styr på. Og det er ofte de samme varianter, som giver særligt store gener for patienten, og som udfordrer mig mest, når vi sammen skal finde en effektiv og tilfredsstillende behandling. 

I dag vil jeg skrive lidt om de varianter, som kan være særligt svære at behandle. Mit mål er, at du, som læser, også skal kende dem, for så kan du bedre skubbe på for den rigtige vurdering og terapi. 

Særligt tre typer af atopisk eksem giver udfordringer:

Author: Uffe Nygaard, MD. PhD  | Date:  14 april 2021

Juletre

Nummulat eksem også kaldet mønt-eksem 

Denne variant er eksem med skarpt afgrænsede pletter på huden omtrent med form og størrelse som en mønt, deraf navnet. Pletterne er ofte markant fortykkede, kraftigt røde, stærkt kløende og kan være væskende eller med skorper. Varianten er også drilsk, fordi den ofte vender tilbage, straks man slækker lidt på behandlingen. Det diskuteres blandt fagfæller, om alle med denne eksem-variant nu også har atopisk eksem som den tilgrundliggende årsag, men det gør sig i hvert fald gældende for mindst 90%.

Behandling, tips og tricks 

Det nummulate eksem kræver særlig intensiv lokalbehandling. Ofte i form af højpotent lokalsteroid og okklusionsbehandling. Det betyder, at det behandlede område dækkes til med eksempelvis store bløde plastre eller plastik, alternativt tætsiddende blødt stof – eksempelvis strækbar gaze. 

Denne variant er også uhyre kløende, og forkradsninger er en klar medvirkende og vedligeholdende faktor. Derfor bruger jeg i konsultationen meget energi på at tale om coping-strategier ved svær kløe. Det betyder håndgreb og virkemidler, som kan hjælpe mod kløe. Mest effektivt er det at putte noget koldt mod huden. Jeg har i mange år fået bedst feedback på brugen af en kold sodavandsdåse med et tyndt viskestykke omkring. Det er meget koldt og holder kulden længe uden risiko for forfrysninger. Andre fif er et køligt værelse, man kan lægge sig ind på, samt fugtighedscreme der har stået i køleskabet. Endeligt lærer jeg patienterne at trykke/klemme på deres eksem, når det klør allerværst, det dulmer meget og kradser ikke huden op. Derved undgår du yderligere forværring af tilstanden og forringelse af hudbarrieren.

Af og til må vi tilbyde disse patienter systemisk immundæmpende terapi i form af tabletter eller indsprøjtninger, men behandlinger virker desværre lidt mindre godt til netop denne variant af atopisk eksem. Det betyder dog ikke at vi giver op – alle kan hjælpes. 

Hoved-hals eksem

Face and neck dermatitis (nogle gange med undertitlen ”from hell”), som det hedder på engelsk, er en velkendt og ganske generende variant af eksem hos en ret ensartet gruppe af patienter. Det er voksne mellem 20 og 60 år, som næsten udelukkende har eksem fra kraven og op. Det er kosmetisk generende, og blusser op på grund af eksponeringer for vind, vand, temperaturskift, kosmetik, sæbe og shampoo. Varianten kan være svær at behandle med standard terapier, da hoved og hals-området forhindrer brug af meget potente cremer. Men her er også gode råd og hjælp.

Forværrende faktorer

Ved denne særlige variant er der en række ting, jeg altid skal huske at tale med patienten om. Jeg skal altid spørge ind til, hvilken fugtighedsbehandling personen bruger og hvordan den benyttes? Her tænker jeg på fedtindhold, tilsætningsstoffer, konserveringsmidler og parfumestoffer og dermed mulig allergisk kontakteksem. 

Benytter patienten eksempelvis meget make-up for at dække eksemet, vil det ofte virke direkte forværrende på grund af lokalirritation og kan også virke kontakteksem-fremkaldende. Har patienten meget skæl i håret, og følges mængden heraf med eksemets sværhedsgrad, kan det være tegn på overfølsomhed over for den helt almindelige svamp kaldet Malassezia, som vi alle bærer på huden, men enkelte i overflod og med kontaktallergisk eksem til følge. 

Behandling, tips og tricks 

Ofte er de lokalimmundæmpende behandlinger i gruppen calcineurinhæmmer ret effektive, og kombineret med shampoo eller cremebehandling målrettet Malassezia-svampen kan mange hjælpes betragteligt. Endeligt kan allergologisk udredning være afgørende, det gælder dog kun et fåtal. Rigtig og relevant fugtighedsbehandling er som altid ved atopisk eksem kritisk. Fugtighedsbehandlingen virker som et skjold på huden og genopbygger en i forvejen skrøbelig hudbarriere. 

Huden på hals og øjenlåg er meget tynd og kræver særlig opmærksomhed. Af og til må vi også her tilbyde patienten systemisk immundæmpende terapi, ofte med ret godt resultat til følge. 

Det kroniske og markant fortykkede eksem

Ved denne type af atopisk eksem kan huden blive nærmest læderagtig. Der ses også små sammenflydende knuder i områder, hvor eksemet i lang tid har været slemt, og hvor der er blevet kradset rigtigt meget. Varianten er ret sjælden, men vi har fået bedre forståelse for, hvad der karakteriserer den og dermed også hvilke behandlinger og særlig rådgivning, som hjælper bedst.

Denne variant skyldes med al sandsynlighed, det uheldige samspil mellem meget langvarig ubehandlet eller underbehandlet eksem i kombination med endeløse forkradsninger. Over tid vil huden re-modelleres, måske som et forsvarsværk, og bliver helt tyk og aragtig. 

Behandling, tips og tricks 

Vi ved, at denne variant nærmest altid kræver systemisk immundæmpende behandling, og så taler vi meget om at bryde eventuelle vaner med at kradse sig. Det viser sig ofte, at patienterne med lidt hjælp kan identificere lige præcis hvilke tidspunkter og i hvilke situationer, de særligt kradser sig. Det kan være til stor nytte at få en fælles åbenhjertelig samtale om dette. 

Det var tre af de særlige og lidt vanskeligere varianter af atopisk eksem. Nu kender du dem også. Måske har du, eller en du holder af, netop en af disse typer. 

Vi kan også hjælpe dig, og jeg håber, du er motiveret til at gribe ansvaret for din sygdom og få kontakt til en læge, der kan guide dig i den rigtige retning – mod sygdomskontrol. 

Sygdomskontrol er en mulighed 

Og husk, hvis du ikke kan få sygdommen i ro hos egen læge, så bør du få en henvisning videre til en dermatolog, og hvis dette heller ikke løser dine udfordringer, bør du blive henvist videre til en af landets seks dermatologiske hospitalsafdelinger på Bispebjerg, Gentofte, Roskilde, Odense, Århus eller Aalborg. 

Mange hilsner fra mig.  

Uffe

Andre artikler om hvordan du hjælper dig selv bedst

Jeg har tidligere skrevet om, hvor vigtigt det er, at din tørre hud får tilført fugt og fedtstof, så hudbarrieren igen bliver hel og elastisk. Til daglig kan mange mennesker med eksem opnå dette ved at tage korte og ikke for varme bade og ved at smøre sig med en passende fugtighedscreme. 

Læs artiklen her: Et halvt kilo fugtighedscreme om måneden – så meget bruger de fleste voksne, der lever med atopisk eksem

Venlig hilsen 
Annemarie

Kunne du lide dette? Del på:

Uffe Nygaard

Uffe Nygaard, MD. PhD

38 år, læge siden 2011, har arbejdet med hudsygdomme siden 2012 og fra første dag haft primær interesse for atopisk eksem. Fik i 2016 Ph.d. graden for forskning inden for hudbarrieren og biomarkører ved atopisk eksem. Bor i Aarhus med sin hustru og to børn.

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.