Teenagere og Astma
At støtte din teenager som har astma
Et interview med speciallæge i børns sygdomme med særlig interesse inden for allergi, dr. Autumn burnette
Forfatter: The Next Breath Editorial Team | Dato: 1. september 2023
Et interview med speciallæge i børns sygdomme med særlig interesse inden for allergi, dr. Autumn burnette
Dr. Autumn Burnette er speciallæge inden for allergi og immunologi samt børnelæge. Hun er ansat som adjunkt på Howard Universitetshospitals allergiafdeling. Vi spurgte hende hvad hendes gode råd er til teenagere og deres pårørende om håndtering af astma.
Sv: Teenagere er gamle nok til selv at begynde at træffe beslutninger og rationalisere, hvad der er i deres tarv, herunder deres helbred. Dette kan være svært for omsorgspersoner, fordi de gerne vil give deres teenager noget selvstændighed, men samtidig sikre, at de ikke går glip af noget vigtigt. Det er en svær balance.
Når jeg taler med teenagere og omsorgspersoner, siger jeg, at vi alle er på samme hold. Jeg hjælper med at facilitere et forum for kommunikation, så alle parter kan dele deres bekymringer. Min praksis er et trygt sted, hvor teenagere og omsorgspersoner kan være ærlige. Hvis noget ikke virker, så finder vi sammen på en plan B.
Alle har mulighed for at udtrykke deres bekymringer, og jeg vil anse alle bekymringer for at være legitime.
Sv: Den måde, personer forklarer deres astmasymptomer på, kan være subjektiv, så det er vigtigt, at jeg også hører fra omsorgspersonen. Omsorgspersonen kan dele yderligere oplysninger om symptomer, der let bemærkes – såsom pibende/hvæsende vejrtrækning eller hoste om natten – symptomer som teenageren kan have "normaliseret" eller ikke tænker over at nævne under en konsultation.
Uanset deres alder har alle astmapatienter deres egen rejse foran sig, så jeg har altid en helhedsorienteret tilgang. Det betyder, at jeg beder omsorgspersoner om yderligere oplysninger om deres teenagers helbred, såsom hvor mange skolefraværsdage teenageren har haft eller hvor ofte de har været på akutmodtagelsen på grund af deres astma. Derudover spørger jeg ind til hverdagen, såsom dynamikken i teenagerens hjemlige rammer, deres skoleliv, og om de deltager i sport eller fritidsaktiviteter – alt dette kan en pårørende fortælle om.
Sv: Der er et par vigtige råd, som jeg giver til teenagere:
1. Overhold altid rutinemæssige lægeaftaler. Astma er en sygdom med variation, der kan og vil ændre sig hen ad vejen, især i teenageårene, så regelmæssige lægebesøg er vigtige. Dette kan både gøres ved fremmøde og nogle gange via telemedicin/onlineaftale.
2. Sørg for, at alle omsorgspersoner, også i skolen, har adgang til relevant papirarbejde, herunder håndteringsplanen for astma.
3. Der forekommer gruppepres. Det er helt OK at sige nej, hvis de står over for en situation, der kan udløse deres symptomer. Alle rigtige venner vil fuldt ud forstå det, hvis de blot forklarer hvorfor.
4. Det er vigtigt at være opdateret med vaccinationer og følge anbefalede folkesundhedsprotokoller for at beskytte helbredet.
Ønsker du mere viden om astma? Lungeforeningen samt Astma & Allergi Danmark er to patientforeninger, som gør en stor indsats for at oplyse om astma.
Kunne du lide dette? Del på:
Seneste blog
Vand, sol og atopisk eksem
Hvis varmt vand udtørrer huden; er det så bedre at bade i koldt vand?
En tur i havets bølger giver god livskvalitet for de fleste; men er det ligefrem en kur? Og hvad med klorvandet i svømmehallen; er det godt? ...
Sol og sommer er godt for de fleste – også for dig med eksem
En sommerferie med blå himmel og sol har for langt de fleste en positiv effekt på eksem og kløe. Og det er der gode forklaringer på. Undersøgelser viser, at solens stråler virker anti-inflammatorisk og kan være med til at dæmpe...
Patientforeningerne er til for dig
Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.