Teenagere og Astma

At støtte din teenager som har astma

Et interview med speciallæge i børns sygdomme med særlig interesse inden for allergi, dr. Autumn burnette

Forfatter: The Next Breath Editorial Team | Dato: 1. september 2023

Unge mennersker i solen

Et interview med speciallæge i børns sygdomme med særlig interesse inden for allergi, dr. Autumn burnette

Dr. Autumn Burnette er speciallæge inden for allergi og immunologi samt børnelæge. Hun er ansat som adjunkt på Howard Universitetshospitals allergiafdeling. Vi spurgte hende hvad hendes gode råd er til teenagere og deres pårørende om håndtering af astma.

  Sv: Teenagere er gamle nok til selv at begynde at træffe beslutninger og rationalisere, hvad der er i deres tarv, herunder deres helbred. Dette kan være svært for omsorgspersoner, fordi de gerne vil give deres teenager noget selvstændighed, men samtidig sikre, at de ikke går glip af noget vigtigt. Det er en svær balance.

  Når jeg taler med teenagere og omsorgspersoner, siger jeg, at vi alle er på samme hold. Jeg hjælper med at facilitere et forum for kommunikation, så alle parter kan dele deres bekymringer. Min praksis er et trygt sted, hvor teenagere og omsorgspersoner kan være ærlige. Hvis noget ikke virker, så finder vi sammen på en plan B.

  Alle har mulighed for at udtrykke deres bekymringer, og jeg vil anse alle bekymringer for at være legitime.

  Sv: Den måde, personer forklarer deres astmasymptomer på, kan være subjektiv, så det er vigtigt, at jeg også hører fra omsorgspersonen. Omsorgspersonen kan dele yderligere oplysninger om symptomer, der let bemærkes – såsom pibende/hvæsende vejrtrækning eller hoste om natten – symptomer som teenageren kan have "normaliseret" eller ikke tænker over at nævne under en konsultation.

  Uanset deres alder har alle astmapatienter deres egen rejse foran sig, så jeg har altid en helhedsorienteret tilgang. Det betyder, at jeg beder omsorgspersoner om yderligere oplysninger om deres teenagers helbred, såsom hvor mange skolefraværsdage teenageren har haft eller hvor ofte de har været på akutmodtagelsen på grund af deres astma. Derudover spørger jeg ind til hverdagen, såsom dynamikken i teenagerens hjemlige rammer, deres skoleliv, og om de deltager i sport eller fritidsaktiviteter – alt dette kan en pårørende fortælle om.

  Sv: Der er et par vigtige råd, som jeg giver til teenagere:

  1. Overhold altid rutinemæssige lægeaftaler. Astma er en sygdom med variation, der kan og vil ændre sig hen ad vejen, især i teenageårene, så regelmæssige lægebesøg er vigtige. Dette kan både gøres ved fremmøde og nogle gange via telemedicin/onlineaftale.

  2. Sørg for, at alle omsorgspersoner, også i skolen, har adgang til relevant papirarbejde, herunder håndteringsplanen for astma.

  3. Der forekommer gruppepres. Det er helt OK at sige nej, hvis de står over for en situation, der kan udløse deres symptomer. Alle rigtige venner vil fuldt ud forstå det, hvis de blot forklarer hvorfor. 

  4. Det er vigtigt at være opdateret med vaccinationer og følge anbefalede folkesundhedsprotokoller for at beskytte helbredet. 

Ønsker du mere viden om astma? Lungeforeningen samt Astma & Allergi Danmark er to patientforeninger, som gør en stor indsats for at oplyse om astma.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.