Akut opblussen i eksem? Mine bedste råd til brandslukning

Akut og svær opblussen af eksem er en voldsom oplevelse. Jeg vil gerne dele en historie med jer, som fint illustrerer et skoleeksempel på både klassisk opblussen – og på en klassisk og meget menneskelig reaktion.

Author: Uffe Nygaard, MD. PhD | Date: 6 april 2023

To brandmænd ved en brand

Et tilfældigt møde

I dag var min sidste patient en god kollegas søn, en 17-årig 1.G’er. Min kollega, voresaltmuligmand på hospitalet, vidste godt, at jeg var sådan en ”eksemnørd af en slags”. Så han havde spurgt, om hans søn måtte komme forbi efter mit program og få et godt råd til sin eksemhud. Og selvfølgelig måtte han det!

Fra mild til svær eksem

Den unge mand havde haft mildt eksem siden barndommen, med en svær opblussen det sidste halve år. Han brugte sporadisk fugtighedsbehandling, men undgik delvist påsmøring af lokalsteroid af frygt for bivirkninger.

Jeg undersøgte derefter eksemet. Hans hud hang nærmest i laser... Den var ildrød, knastør, skællende, stedvist skorpebelagt og den unge mand var tydeligt forpint. Og mentalt fuldstændig udmattet.

I sådan et tilfælde er første skridt hverken hele mit opbud af gode råd eller en effektiv akut behandlingsplan (selvom det kribler i mine fingre for at gå direkte til løsningen!). Første skridt er ro, opmærksomhed og lyttende ører. Den unge mand forsikrede mig og hans far, som efter sønnens ønske var til stede, at det gik okay. At han sov fint, at han kunne gøre det, han gerne ville i hverdagen.

At han ”ikke tænkte så meget på det”.

Det undertrykte ønske om bedring

Læs lige ovenstående afsnits sidste sætninger en gang til... Kontrasten er tankevækkende. At man kan opleve sådan et voldsomt eksem og alligevel pålægge sig selv tapper resignation. Jeg fortalte ham, at mine ambitioner for hans eksem lå et helt andet sted. Trofaste læsere kan måske gætte, hvad jeg sagde til dem?

Målet for os er altid oplevelse af sygdomskontrol, fravær af ubehag fra huden og frihed til at gøre det, man gerne vil. Efter jeg sagde det, gik der fem lange, stille sekunder – hvorefter den 17-årige tilstod, at han ville gøre ”hvad som helst” for at slippe for eksem.

En hud under så hårdt pres kan naturligvis ikke fikses på en enkelt konsultation. Det vi gjorde var at opnå en fælles forståelse af sygdommen og dens behandling. Og vi udformede i samarbejde en skriftlig behandlingsplan, som skabte tryghed og tillid. Vi følger naturligvis op efter fire uger - efter mit normale arbejdsprogram. Har man sagt A, må man også sige B!

En fælles plan

Han blev motiveret til at give fuld gas med lokalbehandling med middelpotente lokalsteroider i hovedhals-området og i hudfolderne. Og med højpotente lokalsteroider til resten af de afficerede områder. Dagligt, i op til 4 uger om nødvendigt. Og så masser af fugtighedscreme. En højaktiv eksemhud vil tørre voldsomt op, når eksemet dæmpes. Det giver en øget afskalning, som bedst plejes med masser af fugtighedscreme. Vi fandt ingen infektion med bakterier og ingen feber, så her var ingen indgreb nødvendige. Det er desværre et lidt misforstået fokus, for en del akutte behandlingsplaner ved eksem. Når eksemet behandles med lokalsteroid og fugtighedscreme, så forsvinder grobunden for bakteriel overvækst og podninger og antibiotika er oftest overflødige.

Regel nr. 1: Vær beredt!

Eksem er lidt som en humørsyg teenager, hvis det ikke er behandlet optimalt. Derfor er regel nr. 1: vær forberedt på udsving! Mine bedste råd er, at du har 1-2 receptpligtige produkter i dit badeværelsesskab og en god plan for, hvordan du skal bruge dem ved eventuel forværring. Og HUSK fugtighedscreme, så ofte og så gavmildt som muligt. Fugtighedscremen er den daglige slider, der holder huden i god form. Vælg en creme, du godt kan lide, så daglig indsmøring bliver lettere.

Og så råder jeg til, at du samarbejder med en læge. Din egen læge, en hudlæge (hvis du har en tilknyttet), en hospitalsafdeling eller en anden kontaktlæge. Sådan en hud skal man ikke stå alene med. Og glem ikke, at ovennævnte akutpakke i badeværelsesskabet kan afværge de værste problemer.

En gammel traver kan stadig være god nok

Sidder du nu og tænker ”Det dér har jeg hørt før! Er det ikke bare samme plade for hundrede syttende gang. Skal jeg virkelig tro, at behandling med lokalsteroid skulle virke denne gang?”

Hudlægernes svar er ja. Det skal du. For det gør det. Evidensen er overvældende, entydig og rigelig. Men det er kun sjældent en gangbar løsning for dit eksem på længere sigt, særligt hvis særligt hvis sværhedsgraden overstiger mild til moderat.

Det er derimod en formidabel brandslukker, når der er ild i huden.

 

Mange hilsner fra mig.
/Uffe

Uffe Nygaard

Uffe Nygaard, MD. PhD

38 år, læge siden 2011, har arbejdet med hudsygdomme siden 2012 og fra første dag haft primær interesse for atopisk eksem. Fik i 2016 Ph.d. graden for forskning inden for hudbarrieren og biomarkører ved atopisk eksem. Bor i Aarhus med sin hustru og to børn.

MAT-DK-2300120, v1, 10 Marts 2023

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Vinter med kulde og blæst forværrer atopisk eksem

Vinter med kulde og blæst forværrer atopisk eksem

Når temperaturen og luftfugtigheden falder, er det hårdt for din hud, og så skal du skrue op for din hudpleje. De fleste med atopisk eksem oplever, at deres symptomer forværres om vinteren. Huden bliver endnu mere tør og klør mere...

Den dermatologiske mythbuster

Den dermatologiske mythbuster – del 2

Jeg lovede, at der kom en del 2, som kastede sig over myterne omkring steroidholdige lægemidler. Min mor sagde, at man skal holde hvad man lover – det synes jeg er fornuftigt. Annemarie som også blogger her på siden, har...

Alle med atopisk eksem kan få en bedre hud

Alle med atopisk eksem kan få en bedre hud

Måske er du en af den kvarte million danskere der har atopisk eksem? Måske er du pårørende eller måske er du bare nysgerrig på at vide mere om denne sygdom? I dag søsætter jeg det første af en række indlæg,...