Den dermatologiske mythbuster – del 2

Jeg lovede, at der kom en del 2, som kastede sig over myterne omkring steroidholdige lægemidler. Min mor sagde, at man skal holde hvad man lover – det synes jeg er fornuftigt. Annemarie som også blogger her på siden, har tidligere berørt emnet, men jeg kan altså ikke dy mig for også at give mit besyv med. Det er virkeligt sjovt at skrive, og forhåbentligt lige så sjovt at læse. Det hele er evidensbaseret og ment af et ærligt og oprigtigt lægehjerte. Er du klar?

Author: Uffe Nygaard, MD. PhD | Date: 20 januar 2020

Den dermatologiske mythbuster

Myter og fakta om binyrebark-/steroid-/hormoncremer:

Man skal smøre hyppigt før der er effekt

  • Myte. Hvis man påsmører steroidcreme 2 x daglig frem for 1, er der blot en mereffekt på 15-20 %. Bivirkningsfrekvensen stiger dog til det dobbelte, og af den grund anbefaler vi hudlæger næsten altid påsmøring x 1 daglig. Kun i korte akutte behandlingsforløb ved svær inflammation tilråder jeg påsmøring 2 x dagligt, men det er snarere undtagelsen, der bekræfter reglen. 

Jeg må ikke smøre på ikke-eksemramt hud

  • Myte. Proaktiv behandling kan være en fremragende forebyggende terapi og anbefales i både nationale og internationale retningslinjer. Eksem er for mange end langvarig eller kronisk lidelse. Derfor giver det mening at bruge steroidcreme, selvom du ikke oplever akut forværring af eksemet.  Forebyggende behandling 2 x ugentligt (som weekendterapi, lørdag + søndag) reducerer antallet af forværringer i eksem med hele 85%. Det er afgørende at forstå, at proaktiv/forebyggende behandling er forbeholdt dig med kronisk, moderat til svært eksem og kun efter aftale med din læge. 

Man får tynd hud af det

  • Fakta. Det er korrekt, at tynd hud er en bivirkning til brug af steroidcreme, men kun hvis produktet bruges forkert (for hyppigt eller for længe). Hvis du benytter den 1 x daglig gennem 14 dage i den akutte fase og herefter proaktiv behandling x 2 ugentlig, er det uhyre sjældent, at man udvikler tynd hud. Dette er afgjort den mest fastgroede misforståelse af få bugt med og grund til markant underbehandling hos eksempatienter verden over. I et kæmpe studie med 1213 deltagende børn behandlet omtrent som ovenstående med gruppe 2 steroid, fulgt i en 5-årig periode, registrerede man 1 (uno, one, eins) barn med udtynding af huden. Fantastiske data synes jeg, så her får du lige referencen: Pediatrics. 2015 Apr;135(4):597-606.

Steroid optages gennem huden ind i kroppen

  • Fakta. Men i så små mængder, at det ikke har betydning.

Det giver strækmærker og øget hårvækst

  • Fakta. Men kun hvis produktet bruges forkert (for hyppigt eller for længe). Derfor tilrådes behandling 1 x daglig gennem 14 dage i den akutte fase og herefter maksimalt 2 x ugentlig proaktivt for at mindske overforbrug.

Man bør altid smøre på så tyndt som muligt

  • Myte. Brug fingerspidsreglen – det har min kollega Annemarie, tidligere skrevet om her på siden. Med den regel sikres den korrekte mængde creme til det relevante kropsareal. Husk af fordel cremen pletvis over et område, før du smører den ud, så opnår du lettere en mere jævn fordeling.

Jeg kan lige så godt bruge milde præparater som gruppe 3 og 4 steroidcremer

  • Myte. Hver enkelt steroidcreme indeholder et aktivt stof med en unik potens. Derfor kan gruppe 1 eller 2 aldrig opnå samme virkning som gruppe 3 eller 4. Brug den type som lægen anbefaler til det dertil angivne område. 

Jeg må ikke smøre på våd/sprukken hud?

  • Myte. Huden er syg, så der skal behandles. Vær dog opmærksom på infektionstegn og konsulter din læge i tvivlstilfælde. Der er tiltagende videnskabeligt bevis for, at steroidcreme på netop inficeret eksem virker rigtigt godt og lige så godt som steroidcremer, der også indeholder et antibiotika, og lige så godt som antibiotika givet som tablet/mikstur mod inficeret eksem. Her er en reference på sin plads igen, synes jeg: Ann Fam Med. 2017 Mar; 15(2): 124–130.

Man mister pigment i huden ved steroidbehandling

  • Myte. Det er helt overvejende eksemet der medfører pigmentforandringer i huden og sjældent behandlingen. Pigmentforandringerne normaliseres over måneder, når eksemet aftager.

Jeg håber, at mit indlæg har givet dig stof til eftertanke, eller bestyrket din tro på, at lokalbehandling med steroidholdige produkter er et sikkert og godt valg. Jeg er helt med på, at man som patient eller pårørende skal være kritisk over for enhver slags medicin, det er jeg også selv. Men forbeholdet i befolkningen omkring steroidcreme er baseret på et ukorrekt grundlag, og det er desværre skadeligt for sundheden. Det skal vi sammen have ryddet op i. 

De bedste hilsner fra mig.
Uffe

Uffe Nygaard

Uffe Nygaard, MD. PhD

38 år, læge siden 2011, har arbejdet med hudsygdomme siden 2012 og fra første dag haft primær interesse for atopisk eksem. Fik i 2016 Ph.d. graden for forskning inden for hudbarrieren og biomarkører ved atopisk eksem. Bor i Aarhus med sin hustru og to børn.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.