Kæmper du også med tørre hænder i en Coronatid?

Jeg har hørt om mange, der døjer med tørre hænder på grund af intensiv håndvask  og afspritning. Men der er hjælp at hente. Du kan nemlig gøre rigtig meget for at holde din hud hel og rask.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent  | Date: 20 maj 2020

Kæmper du også med tørre hænder i en Coronatid?

Hvis du har atopisk eksem, og i forvejen har tendens til tør hud, så skal du være ekstra opmærksom på din hudpleje – særligt i disse coronatider.
Tør hud på hænderne er sammen med vand og sæbe er en dårlig kombination. Det er der mange, der har måtte sande i denne tid, hvor vi vasker hænder oftere end normalt. Når huden er tør, kommer der lettere sår og revner, og risikoen for at få meget irriteret hud og eksem stiger. 

Her er nogle konkrete råd, som måske kan gøre din hverdag lidt lettere.

Pas på dine hænder

Brug beskyttelseshandsker ved vådt arbejde og smør dine hænder med en fed fugtighedscreme morgen, aften og i pauserne i løbet af dagen. 
Hvis dine hænder ikke er våde, eller er synligt snavsede, kan du med fordel bruge håndsprit med glycerin i stedet for at vaske hænder. Det virker lige så godt, og hudspritten er mere skånsom for din hud.

Vind og kold luft udtørrer også huden. Så det er en god ide at tage et par lune handsker på, inden du for eksempel stiger på cyklen. 
Et godt råd er at tage en lille tube creme med i lommen eller i tasken, inden du tager hjemmefra. Så har du altid lidt creme ”ved hånden”.

Fortsæt hudplejen, mens du sover

Når din hud er tør og trænger til ekstra fedt og fugt, kan du inden sovetid smøre dine hænder ind i et godt lag fedtcreme. Hvis du tager et par bomuldshandsker uden på, virker cremen endnu bedre, og så undgår du, at cremen sætter sig i sengetøjet. Det har som regel en meget god virkning, og du kan gentage ”behandlingen”, så tit du har brug for det.

Mange med tørre hænder, har også tørre fødder. Hvis det også gælder for dig, kan du, når du nu er i gang med ”nat-fedtcremen ” til hænderne, også give dine fødder lidt omsorg. Her vil det være praktisk med et par bomuldsstrømper uden på.

Her er nogle enkle råd om hudpleje og håndhygiejne:

  • Check dine vaner. Husk køligt vand til håndvask, og skyl sæben godt af.
  • Omhyggelig tørring med et rent håndklæde eller papir.
  • Rigeligt med fed fugtighedscreme morgen, aften og  i pauserne.
  • Også når du har travlt.
  • Nitrilhandsker beskytter mod bakterier, virus og mange kemikalier. Brug beskyttelseshandsker ved vådt arbejde.
  • Afsprit med håndsprit med glycerin, i stedet for håndvask, hvis hænderne ikke er våde eller synligt snavsede.

Kunne du lide dette? Del på:

 Uffe Nygaard

Uffe Nygaard, MD. PhD

38 år, læge siden 2011, har arbejdet med hudsygdomme siden 2012 og fra første dag haft primær interesse for atopisk eksem. Fik i 2016 Ph.d. graden for forskning inden for hudbarrieren og biomarkører ved atopisk eksem. Bor i Aarhus med sin hustru og to børn.

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.