Bliver du også klemt mellem sundhedspersoner og andre velmenende mennesker?

Det her er et blogindlæg om at være et menneske med eksem eller pårørende til en med eksem. Om at være rigtig godt inde i både sygdom og behandling. Og alligevel pludseligt opleve at føle sig klemt i processen mod bedre sygdomskontrol.

Author: Uffe Nygaard, MD. PhD | Date: 9 februar 2023

Ballerina

Som en lus mellem to negle

Klemt mellem forskellige sundhedspersoner: Apotekeren, sundhedsplejersken, den praktiserende læge og hudlægen. Eller mellem ægtefællen, forældre, lillebroren der er fitnessinstruktør eller naboen der er SOSU og selv har et barn med eksem.
 
Som udgangspunkt tror jeg fuldt og fast på, at mennesker vil hinanden det bedste. Jeg ved at sundhedspersoner, pårørende og bekendte altid ønsker at hjælpe når de giver velmenende råd. Men som Mikael Simpson synger: ”Gode dyr er rådne”. En humoristisk forvanskning af mundheldet ”Gode råd er dyre”, som kan betyde, at gode råd fra andre kan føles som en stor belastning. Og faktisk kan være i direkte modsætning til, hvad der er bedst for dig. 
 
Ønsket om bedring kan gøre dig sårbar
 
Ofte befinder mennesker med eksem sig i en situation, hvor de balancerer mellem to yderpunkter. På den ene side trofastheden mod et synspunkt og en plan for bedring. På den anden side fristelsen ved at ændre mening, droppe nogle forbehold og prøve noget nyt. Noget andet. 

Ikke mindst fordi alle med udfordringer, bekymringer og sygdom naturligvis søger både lindring og forklaring. Desuden oplever mange pårørende eller bekendte en positiv følelse ved at give gode råd til folk med sygdom. Det føles godt at støtte, korrigere og vejlede andre i, hvad man selv er overbevist om er en bedre retning.
 
Bliv din egen Detektor

Uden at det skal blive for langhåret vil jeg understrege et faktum. Kun DU ved, hvad der er det rigtige for dit liv. I denne blog vil jeg give dig mod til at turde tro på, at det du vælger at gøre som udgangspunkt er godt for dig. Og i samme åndedrag opfordre til, at du bevarer en sund skepsis og ydmyghed overfor alt det, du ikke ved. Installér et indre ”bullshit-meter”, der altid er tændt. 
 
Der er så megen jammerlig eller direkte forkert information derude. Lyder noget for godt til at være sandt – så er det det nok. Udgiver en frisør eller en anden velmenende person sig for at være ekspert indenfor udredning, rådgivning og behandling af en dybt kompleks inflammatorisk hudlidelse, som utallige læger, forskere og videnskabsfolk har arbejdet med at afkode og forstå i mange årtier? Ja så håber jeg, at du vil være yderst kritisk. 
 
Og husk: Hvis folk har fagligheden på plads, så vil dine kritiske og uddybende spørgsmål altid blive modtaget og besvaret med åbenhed, venlighed og forståelse. Hvis den du spørger stejler, taler udenom, fortæller anekdoter eller går i forsvar? Så skal alarmklokken ringe, og du bør overveje at række ud til andre fagpersoner, der kan besvare dine spørgsmål og hjælpe dig på vej mod sygdomskontrol.
 
Du ved bedst – og det hjælper os
 
Når det gælder dig og din sygdom, så har du din fulde ret til at sige din helt ærlige mening – overfor alle. Det er så befriende, når mine patienter giver deres utvetydige mening til kende. Det er hårdt men godt, når mine patienter sætter fingeren på mine, behandlingens eller systemets fejl og mangler. Tak for det – og bliv ved med det! 
 
Jeg håber, at du føler dig styrket i forhold til at ryste andres meninger og tvivlsomme rådgivning af dig, og søge videre mod en fornuftig og evidensbaseret forklaring og en optimal behandling. Det er aldrig din skyld, at du har eksem. Det er ganske enkelt ikke sådan sygdommen fungerer. Og det er mit, mine kollegers og sundhedsvæsenets ansvar at hjælpe dig til sygdomskontrol og til et liv, hvor du er fri for eksem og kan gøre det du har lyst til. 

PS. Og husk, hvis din læge ikke kan hjælpe dig med at opnå sygdomskontrol, bør du få en henvisning til en dermatolog. Hvis dermatologen også er udfordret og ikke kan bringe dit eksem i ro, bør I tale om hvordan du kan komme videre til en vurdering hos en hudspecialist på en af landets seks dermatologiske hospitalsafdelinger: Bispebjerg, Gentofte, Roskilde, Odense, Århus eller Aalborg Sygehus.

 

Mange hilsner fra mig.

/Uffe
 

Uffe Nygaard

Uffe Nygaard, MD. PhD

38 år, læge siden 2011, har arbejdet med hudsygdomme siden 2012 og fra første dag haft primær interesse for atopisk eksem. Fik i 2016 Ph.d. graden for forskning inden for hudbarrieren og biomarkører ved atopisk eksem. Bor i Aarhus med sin hustru og to børn.

MAT-DK-2200694, 9 Januar 2023

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.