Kuldecreme

Når kulden bider i dine kinder, og din hud bliver mere tør

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 16 november 2021

Juletre

Mange kender til vinterhud. Kender til at huden bliver mere tør om vinteren. Har du atopisk eksem, oplever du måske, at din i forvejen tørre hud bliver endnu mere tør, at hudkløen tager til, og at dit eksem blusser op.

I denne blog får du gode råd om, hvordan du med hudpleje og brug af egnede fugtighedscremer, kan forberede din hud på den kommende vintersæson. Og hvordan du i øvrigt kan passe på din hud i de kolde måneder eller på skituren. Kuldecreme er en fed fugtighedscreme med lavt eller ingen vandindhold.

Hvorfor bliver din hud mere tør om vinteren?

Det skyldes flere ting; men de lave temperaturer og den lave luftfugtighed udtørrer din hud.Indendørs gør de opvarmede stuer ikke situationen bedre.

Kom skaderne i forkøbet

Du har måske allerede her sidst på efteråret bemærket, at huden på dine hænder er begyndt at blive tørre. Så er det bare med at komme i gang med at smøre dine hænder med fed fugtighedscreme og bruge varme handsker. 
Mange med atopisk eksem og tør hud har i vinterhalvåret gavn af at smøre hele kroppen med fugtighedscreme 1- 2 gange om dagen. De fleste har behov for at skrue op for fedtprocenten i deres cremer, og husk også at se efter cremer med vandbindende ingredienser.

Særligt udsatte steder har brug for ekstra beskyttelse mod udtørring

Ansigt, kinder, hænder, læber og ører er særligt udsatte for vind og vejr.
Sprukne, tørre læber og fingerspidser er frygteligt generende og gør ondt. Tørre hænder, der klør og sprækker, gør hverdagen besværlig. Friske røde kinder med små skæl hos børnene er desværre et tegn på, at deres hud er tør.

Det hele kan forebygges med fed fugtighedscreme eller ” kuldecreme”, der smøres ind i huden på de udsatte steder, inden du går ud i kulde og blæst.

Kuldecreme og fedtcreme – hvad er forskellen?

Begge typer fugtighedscreme lægger en beskyttende hinde på huden, forhindrer udtørring og er velegnede til at bruges i koldt og blæsende vejr.
Når temperaturen falder, er det en fordel, at vandindholdet i cremen er lavt og fedtindholdet højt, da vandet kan give frostskader i huden.

Mange ”kuldecremer” indeholder 100% fedt, mens fedtcremer typisk ligger på ca.70% fedtindhold. Kuldecremerne kan enten smøres på, lige inden du går udendørs, eller smøres på, imens du er udsat for kulde. Fedtcremen skal helst smøres på 20 minutter inden, du går ud, så vandet i cremen kan nå at fordampe.

Nu er det jo ikke så tit, vi har stærk frost her i landet; men før en lang dag på den lokale kælkebakke eller på skiferien i susende fart ned af bjergene, er det meget vigtigt, at du beskytter din hud med en egnet fugtighedscreme. 

Kunne du lide dette? Del på:

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.