Sådan forbygger du håndeksem

Hvis du har atopisk eksem eller tidligere har haft sygdommen, er du i særlig stor risiko for at få håndeksem. Her kan du læse, hvad du selv kan gøre for at forebygge det.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 21 marts 2022

Et halvt kilo fugtighedscreme om måneden – så meget bruger de fleste voksne, der lever med atopisk eksem

Se på dine hænder

Er din hud tør, rød og klør, kan det være det første tegn på håndeksem.
Tænk på, hvor meget dine hænder udsættes for i løbet af en dag. Både hjemme, i fritiden og på jobbet. 

Vand, sæbe, kemikalier, fødevarer og fysisk slid samt kulde og varme er nogle af de ting, der kan påvirke din hud og give symptomer.
Det er den samlede påvirkning, der belaster din hud. 

Normal hud virker som en beskyttende barriere mod de ting, vi udsættes for, men er din hud tør og beskadiget, kan der hurtigt opstå håndeksem med hudirritation og/eller allergi. Uden behandling kan der komme forværring med revner, knopper og blærer.
Link: https://www.atopisktalt.dk/blog/atopisk-eksem/forstaa-din-hudbarriere-og-din-inflammation-og-bryd-den-negative-spiral

Håndeksem kan påvirke din hverdag

Ud over at det klør, svier og gør ondt, er der mange med håndeksem, der er flove over at vise andre deres hænder, og det hæmmer dem i at gøre, hvad de har lyst til. Eksemet kan også blive så slemt, at det kan være svært at passe sit arbejde, og man må sygemeldes i en periode.
https://www.atopisktalt.dk/blog/atopisk-eksem/eksem-livskvalitet-og-psyke
Gå hurtigt til lægen, hvis du har symptomer på håndeksem. Jo hurtigere – jo bedre    
Forskning har vist, at jo hurtigere behandling for håndeksem sættes ind, jo bedre kan sygdommen behandles. Lægen kan også teste dig for, om det er en allergi, der er en medvirkende årsag til dit problem.
Link: https://www.atopisktalt.dk/blog/atopisk-eksem/haenger-atopisk-eksem-og-allergi-sammen-svaret-er-baade-ja-og-nej

Behandling hos lægen

Udover fugtighedscreme, der er basisbehandling af tør hud og eksem, bliver håndeksem typisk behandlet med binyrebarkhormon-creme eller salve. Hvis der ikke sker betydelig bedring i løbet af 4-8 uger, kan din læge henvise dig til en dermatolog, eller til en af landets dermatologiske afdelinger i Aarhus, Aalborg, Odense, Roskilde, Gentofte eller Bispebjerg, hvor  de har mulighed for foretage flere undersøgelser og behandlinger.
Link: https://www.atopisktalt.dk/blog/atopisk-eksem/hormoncreme-fakta-og-myter

Her vil jeg give dig ti gode råd om, hvordan du kan forebyggelse håndeksem1

Brug beskyttelseshandsker ved vådt arbejde. Både hjemme og på dit arbejde. 
Handskerne skal selvfølgelig være hele, tørre og rene og kun bruges, når det er nødvendigt og i så kort tid som muligt.
Tag en bomuldshandske inden i, hvis du bruger beskyttelseshandsker i mere end ti min (bomuldshandskerne opsuger sved).
Det anbefales at vaske hænder i lunkent vand og tørre hænderne grundigt bagefter. 
Når dine hænder ikke er synligt snavsede - eller våde - anbefales håndsprit med glycerin i stedet for almindelig håndvask. 
Bagefter vil en fed fugtighedscreme uden parfume styrke din hudbarriere. 
Fordel fugtighedscreme godt over hele hånden - gerne flere gange om dagen. Husk fingre og håndryg.
Undgå fingerringe på jobbet. Både bakterier og snavs kan gemme sig under ringen og kan medføre både irritation og allergi. 
Pas på dine hænder i fritiden. Særligt ved opvask, madlavning, bleskift, rengøring, hobbies m.m. 
Husk at tage varme handsker på udendørs, når det er koldt.
Hvis du har eller har haft atopisk eksem; men ikke har haft håndeksem, kan du også straks begynde at bruge de ti gode råd.  Det kan forhåbentligt forebygge, at du får det.

Venlig hilsen 
Annemarie
   

1.  Videncenter for allergi

Heldigvis

Det er heldigvis ikke alle mennesker med eksem, der også rammes på psyken. Ofte afhænger det af, hvor meget eksem man har.

I dag findes der behandlinger til alle, der har eksem, og det er vigtigt, at du kender de eksisterende behandlingsmuligheder, så du sammen med din læge kan lægge en behandlingsplan, der kan hjælpe dig frem mod sygdomskontrol. 

Hvis du er i tvivl om, hvor svært dit eksem er, kan du tage POEM-testen. Det tager kun 1 minut og giver dig en god forståelse for, om du har mildt, moderat eller svært eksem. 

https://www.atopisktalt.dk/test-dig-selv/atopisk-eksem

I min næste blog kan du læse om atopisk eksem og få gode råd til at håndtere dit eksem frem mod eksaminer i skolen og gymnasiet.

Venlig hilsen 

Annemarie

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Uafrystelige patienthistorier

En gang imellem møder man et menneske, som gør en afgørende forskel i ens liv. Som læge er det et privilegie at møde mennesker, som betror mig deres historie, helbred og tillid. Jeg har gennem årene mødt patienter, som har...

Vand, sol og atopisk eksem

Vand, sol og atopisk eksem

Hvis varmt vand udtørrer huden; er det så bedre at bade i koldt vand? 
En tur i havets bølger giver god livskvalitet for de fleste; men er det ligefrem en kur? Og hvad med klorvandet i svømmehallen; er det godt?  ...

Skyggebørn

Skyggebørn

Når en søster eller bror har svært atopisk eksem