Forstå din hudbarriere og din inflammation – og bryd den negative spiral

Nogle dage glemmer jeg, at alle ikke ved alting om atopisk eksem. Hvilket er underligt, for hvorfor skulle alle læger, pårørende eller eksemramte egentligt vide det? Min begejstring for emnet er måske lige i overkanten. 

I dag vil jeg derfor prøve at give dig en basal forståelse af sygdommens grundbegreber, som du forhåbentligt kan bruge til holde din sygdom i skak.

Author: Uffe Nygaard, MD. PhD  | Date:  30 oktober 2020

Forstå din hudbarriere og din inflammation – og bryd den negative spiral

Du er ikke alene - 250.000 danskere lever med eksem

Atopisk eksem er den hyppigst forekommende inflammatoriske* hudsygdom i den vestlige verden og omtrent 250.000 danskere er ramt. Det er en kronisk eller kronisk tilbagevendende tilstand, karakteriseret ved et uskarpt afgrænset udslæt der giver kløe, rødme, svie og af og til sprækker i huden. Ofte er huden meget tør i områder både med og uden eksem.

Et samspil mellem arv (genetik) og miljø

Vi ved, at sygdommen er markant hyppigere hos børn, hvis forældre har eller har haft atopisk eksem eller andre af de atopiske sygdomme**.
Vi ved også, at miljø spiller en rolle - og at eksem er langt mere udbredt i den vestlige verden end i 3. verdenslande. 
For eksempel ved vi, at tidligt indtag af mange forskellige typer madvarer, opvækst på landet samt opvækst i et ikke-ryger-hjem, alle er beskyttende faktorer for udviklingen af atopisk eksem. 
Men der er talrige andre mere eller mindre veldokumenterede påvirkninger, som ligeledes ser ud til at nedsætte eller forværre risikoen for atopisk eksem.

Atopisk eksem er ikke en allergisk sygdom

Atopisk eksem er ikke en allergisk sygdom. Den følges blot oftere end andre sygdomme af fødevareallergi i den tidlige barndom samt af høfeber, pelsdyrallergi og allergisk astma senere i barndommen eller i ungdomsårene. 
Det er vigtigt for mig at pointere, at disse sygdomme spiller en ubetydelig rolle for selve det atopiske eksem, og at man derfor ikke kan spise sig fra sit atopiske eksem.

En svag hudbarriere og et overaktivt immunforsvar

Sygdommen består af to afgørende komponenter: en nedsat funktion af hudbarrieren og et overaktivt immunforsvar.
Alle med eksem har en grad af nedsat hudbarriere-funktion. Det er uanset type, lokalisation eller ophav til eksem. Vi, der arbejder med forskning inden for feltet, er enige om, at dette er afgørende for udvikling af sygdommen.

En negativ kædereaktion

Når hudbarrieren først er brudt, kan en lang række stimuli igangsætte en kædereaktion, i et ellers velfungerende og sundt immunforsvar, der ultimativt ender med inflammation i huden. Det giver et udslæt og en række symptomer, som både patienter og læger kan genkende som atopisk eksem. 

Tilstanden bevæger sig i ring, eller rettere bevæger sig i en negativ spiral. Den nedsatte hudbarriere møder naturligt en række belastninger i form af vand og sæbe, tør luft, snavs, mekanisk irritation, forkradsninger, bakterier og allergener. Der igen stimulerer immunforsvaret til yderligere overaktivitet, øget inflammation og huden bliver yderligere rød, tør og kløende.

Synlig eksem bør altid behandles

Det står også klart, at et aktivt eksem er en stærkt forværrende faktor for hudbarrierens funktion – eksem er altså i sig selv en forværrende faktor for eksem! Det er blot en af mange gode grunde til at et synligt aktivt eksem altid bør behandles.

Mål sværhedsgraden af dit eksem. Læs mere her.

Mit håb er at motivere dig – så du kan bryde den negative spiral

Jeg håber, at det du nu ved om atopisk eksem, kan motivere dig til både at bruge dine fugtighedscremer og til at følge den behandling du har fået ordineret af din læge. For det er muligt at bryde den negative spiral og få et liv, hvor du er i kontrol over sygdommen og ikke omvendt.

Jeg kan godt afsløre, at jeg næste gang vil skrive om de grundlæggende elementer i behandlingen af atopisk eksem. Og som den snu læser du er, kan du måske godt gætte, at det handler om at styrke hudbarrieren og dæmpe inflammationen. 

De bedste hilsner fra mig. 


* Inflammation betyder betændelse uden infektion, altså betændelse uden bakterier eller virus som tilgrundliggende årsag. ** De atopiske sygdomme er atopisk eksem, fødevareallergi, høfeber og pelsdyrallergi samt allergisk astma.

Kunne du lide dette? Del på:

 Uffe Nygaard

Uffe Nygaard, MD. PhD

38 år, læge siden 2011, har arbejdet med hudsygdomme siden 2012 og fra første dag haft primær interesse for atopisk eksem. Fik i 2016 Ph.d. graden for forskning inden for hudbarrieren og biomarkører ved atopisk eksem. Bor i Aarhus med sin hustru og to børn.

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.