Hud & Psyke – livet med atopisk eksem kan gøre ondt på flere måder

Atopisk Eksem er ikke ’bare’ en hudsygdom, som alle kan smøre sig fra. For nogle rammer den også psyken og påvirker livsglæden.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 10 maj 2022

ensom pike

Tristheden over at have en syg hud kan tage overhånd

Atopisk eksem har ofte et svingende forløb, og det er langt fra altid, at man selv kan regne ud, hvorfor eksemet blusser op. Mange bliver triste og føler sig afmægtige over, at de ikke har kontrol over eksemet. Men pas på, at du ikke kommer til at isolere dig. Selv om det kan være svært, så forsøg at være åben og del dine bekymringer med andre. Utallige samtaler med eksempatienter har gennem årene lært mig, at åbenhed er vigtigt; og at samtaler med andre når det er hårdt, er vigtige for mennesker med eksem.

Kan dit eksem få dig til at miste modet, og føler du dig tappet for energi?

Har du det sådan, så er du ikke alene.
Forskningsprojekter viser, at risikoen for at opleve angst, depression, søvnbesvær og dårligt selvværd er markant øget, hvis man har atopisk eksem.*1
Huden med synligt eksem, viser andre hvordan det står til, og du bliver selv mindet om det, når du ser dig i spejlet.

Vær opmærksom hvis du får symptomer på tristhed og angst

Symptomer på angst kan være hjertebanken, brystsmerter, mavesmerter og generel uro i kroppen.

Hvis almindelige dagligdags opgaver, som at få smurt dit eksem, virker uoverstigelige, og hvis dit humør er på vej ned, og du eksempelvis mister appetitten eller det modsatte, er det en god idé at søge hjælp.
https://www.atopisktalt.dk/blog/atopisk-eksem/eksem-livskvalitet-og-psyke

Gå ikke med de følelser alene

Det kan være en god ide at medinddrage din familie og dine gode venner. Måske er de også kede af, at du har problemer med dit eksem og dit humør.
Hvis dit eksem sidder på hænderne, kan det være, at du trænger til en hjælpende hånd til rengøring eller madlavning i en periode. https://www.atopisktalt.dk/blog/atopisk-eksem/skyggeboern

Hvis du ikke har kontrol over din hudsygdom eller ikke orker din eksembehandling, så tal med din læge eller hudlæge. Fortæl dem om dine udfordringer, så I sammen kan lægge en realistisk behandlingsplan, som forhåbentlig kan hjælpe dig til at komme i gang med at pleje og behandle din hud igen. Det kan måske blive det første skridt mod, at du får det bedre. 
Du kan også overveje at søge hjælp hos en psykolog, som ofte vil kunne hjælpe dig med metoder til at takle dine problemer, så du kan komme videre.
https://www.atopisktalt.dk/blog/atopisk-eksem/har-du-kontrol-over-din-sygdom-eller-kontrollerer-sygdommen-dig

Heldigvis

Det er heldigvis ikke alle mennesker med eksem, der også rammes på psyken. Ofte afhænger det af, hvor meget eksem man har.

I dag findes der behandlinger til alle, der har eksem, og det er vigtigt, at du kender de eksisterende behandlingsmuligheder, så du sammen med din læge kan lægge en behandlingsplan, der kan hjælpe dig frem mod sygdomskontrol. 

Hvis du er i tvivl om, hvor svært dit eksem er, kan du tage POEM-testen. Det tager kun 1 minut og giver dig en god forståelse for, om du har mildt, moderat eller svært eksem. 

https://www.atopisktalt.dk/test-dig-selv/atopisk-eksem

I min næste blog kan du læse om atopisk eksem og få gode råd til at håndtere dit eksem frem mod eksaminer i skolen og gymnasiet.

Venlig hilsen 

Annemarie

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

No Results