Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 9 december 2021

Juletre

Varme julestuer kan sætte eksemet ”i brand”

Mange gæster, levende lys og dans om juletræet kan få sveden til at pible frem. Mange oplever at sved forværrer eksemet og trigger kløen. Tænk over at tage tøj på i flere lag, så du kan tage tøj af og på i løbet af aftenen, som det passer dig.

Hvis du udskifter stearinlys med batterilys, kan det være med til at holde temperaturen nede. Som bonus vil du også undgå partikler fra levende lys, som kan genere både hud og luftveje.

En duft af jul

Uhmmm- her dufter godt af jul. Det lyder jo meget godt, men hvis dufte får dit eksem til at blusse op, kan du prøve at holde dig fra bl.a. duftlys, potpourri-blandinger, røgelse, parfumerede hudpleje- og rengøringsprodukter. 

Det kan godt virke lidt grænseoverskridende; men jeg synes faktisk, at det er OK, hvis du beder dine gæster om at skrue ned for parfumen, når de er inviteret til julegilde. Det vil også glæde dem, der har astma.

Hvis du ønsker dig hudplejeprodukter i julegave, og gerne vil undgå parfumestoffer, så husk at tilføje det på din ønskeseddel.

Juletræet er pyntet med pollen og klister

Hvis du er allergisk over for pollen, kan det pollen der sidder på grannålene give dig symptomer. Hvis du kender til det problem fra tidligere år, kan du skylle træet, inden det kommer ind i stuen. Eller du kan overveje, om et juletræ af plastik er løsningen?

På grannålene sidder der klistrende harpiks. Det kan man være overfølsom over for. Så hvis du har erfaring med, at gran giver dig røde små knopper, eller større områder med kløende eksem, så bør du tage handsker på, hvis det er dig, der håndterer juletræet eller laver juledekorationerne. 
(Pas på at du ikke rører dig i ansigtet med handskerne imens 😊.)

Være forberedt

For at undgå forværring af dit eksem i julen, kan du skrue op for hudplejen i god tid. Brug lidt mere tid på at passe din hud, og få den smurt, så den bedre kan modstå julens udfordringer.

Husk også at komme dine hudplejeprodukter og behandlingscremer i toilettasken, hvis du skal på juleferie.

Og endelig, og det gælder for alle årstider, er det en god ide at tage en snak med din læge eller dermatolog, hvis du oplever, at din daglige hudpleje og behandling ikke kan holde sygdommen og dine symptomer i tilstrækkelig ro. Tal med din læge eller dermatolog, hvis din sygdom forhindrer dig i at gøre de ting du gerne vil. Sammen kan I lægge den behandlingsplan, der passer til dig.

Læs mere om juleemnet på:
Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Tag POEM-testen, og tjek hvor hårdt ramt, du er af dit eksem

I min næste blog vil jeg svare på et spørgsmål om eksem i forbindelse med beskyttelsesmasker.

Rigtig god jul og godt hud-år fra Annemarie

Kunne du lide dette? Del på:

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Seneste blog

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.

Et par sidder og snakker

Start en god samtale med dine kære

Livet med ukontrolleret kronisk astma kan være hårdt, men det kan også være hårdt at tale om det! Derfor har vi samlet disse tips til hvordan du kan komme i gang med en god og meningsfuld samtale med familie og venner.