Ventetid – brug den

Jeg kan godt afsløre, at når jeg skal vente mere end 5 minutter på noget, så er jeg ved at gå op i limningen. Det gælder ved kassen i Bilka, hos min egen læge, ved bommen til Molslinjen og i telefonkøen til mit forsikringsselskab. Jeg er ikke et tålmodigt menneske. Måske er du god til at udsætte dine behov og ønsker - måske ikke. Uanset hvad er ventetid vores fælles virkelighed.

Author: Uffe Nygaard, MD. PhD  | Date:  22 februar 2021

Ventetid – brug den

Ventetid til hudlægen

Jeg kan kun forestille mig, at det må være frustrerende at vente på at se en hudlæge. Særligt når man som du har en besværlig hudsygdom, som atopisk eksem kan være. Heldigvis kan du få noget fornuftigt ud af ventetiden. Personligt oplever jeg, at de patienter som har brugt ventetiden, så godt som det nu er muligt, får nogle bedre forløb og mere ud af de besøg, de har hos mig.

Genbesøg din behandlingsplan

Det første og det væsentligste du kan gøre er, at genbesøge den behandlingsplan du har lagt sammen med din læge ved sidste besøg.

Læs min blog, Behandlingsplanen – din vej til sygdomskontrol

Kig dine rutiner efter og se om de trænger til en opstrammer. Det der råd med fugtighedsbehandling morgen og aften, og altid efter bad, er muligvis endt for langt nede på prioriteringslisten. Og hvordan var det dine lægeordinerede cremer skulle bruges, er der mulighed for at optimere din behandling allerede nu?

Få overblik over sværhedsgraden af dit eksem

Et andet element, du kan få stor nytte af, er at gøre dig tanker om, hvordan det egentligt går med dit eksem. Hvordan har du det, hvor meget fylder dit eksem, hvad betyder mest for dig at få styr på? Hvis du er i tvivl om, hvordan man får overblik over sværhedsgraden af dit eksem, kan du læse mere her.

Overvej din dagsorden

Slutteligt vil du få stor gavn af at lægge en plan for dit næste møde. Hvad er vigtigt for dig, hvad skal du bare have svar på, hvad er du mest bekymret for, hvilke ønsker har du til mig eller din behandling? Overvej at prioritere dine punkter, så det vigtigste med sikkerhed bliver en del af konsultationen. I vores fælles virkelighed har vi ikke altid den tid til rådighed, som du og jeg kunne ønske os. Jeg er altid glad for, hvis du har en pårørende med - fire ører hører mere end to. Du må også gerne optage samtalen. Det opfordrer jeg ofte forældre til, så kan den anden forælder, der måtte blive hjemme eller tage på arbejde, også hører konsultationen igennem senere.

Ps. Jeg har oplevet, at nogle mennesker, meget forståeligt, kan blive vældigt frustrerede over, at deres eksem er pænt netop nu, hvor de endeligt sidder hos lægen, for det så virkeligt slemt ud for 3 uger siden. Her kan en POEM score hjælpe mig til at forstå sværhedsgraden, hvis du har lavet en fra den periode. Endnu mere lavpraktisk er et par gode fotos, for jeg vil faktisk rigtigt gerne se, hvordan det så ud, da det var værst. Mobilen er fin at bruge, men husk fotos skal tages i naturligt lys og uden blitz og tag gerne mange billeder.

Jeg glæder mig til at se dig i klinikken - når det endelig er blevet din tur.

Mange hilsner fra mig
Uffe 

Kunne du lide dette? Del på:

 Uffe Nygaard

Uffe Nygaard, MD. PhD

38 år, læge siden 2011, har arbejdet med hudsygdomme siden 2012 og fra første dag haft primær interesse for atopisk eksem. Fik i 2016 Ph.d. graden for forskning inden for hudbarrieren og biomarkører ved atopisk eksem. Bor i Aarhus med sin hustru og to børn.

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.