Wet-Wrap til dig der har brug for en fugt-booster

En læser har spurgt, hvad wet-wrap-behandling er. Kort fortalt er det en intensiv fugtpleje af huden, hvor du bruger en fed creme, vand og en dobbelt bandage.

Hvis du eller dit barn har svært eksem eller får en alvorlig forværring med meget tør og beskadiget hud, kan wet-wrap-behandling være et godt bud til ekstra hudpleje. 

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent  | Date:  10 maj 2021

Juletre

100 års lindring med wet-wrap 

Allerede i 1930’erne brugte man denne intensive form for hudpleje på en klinik i USA. Behandlingen gik i glemmebogen i en årrække; men i de sidste godt 20 år er wet-wrap blevet en del af behandlingen af meget tør og beskadiget hud. 

Behandlingen foretages på de dermatologiske afdelinger. Men når det gælder mindre hudområder, som f eks. en albuebøjning, eller en ankel, kan du selv gøre det derhjemme. ”Wet-wrap” kan oversættes som ”Våd indpakning”.

Til behandlingen skal du bruge:

  • Fed creme uden parfume 
  • Lunkent vand 
  • 2 stk. rørformet bandager f.eks. Tubifast, som du kan købe på apoteket.

Et effektivt handlerum til dig når det blusser op

Jeg forestiller mig, at de fleste synes, at det er tilfredsstillende selv at have kontrol over sin hudpleje – og at vide hvad de selv kan gøre, når huden bliver mere tør og eksemet blusser op. 

Før du forsøger dig med wet-wrap-behandling, bør du dog tale med din læge eller hudlæge; det er nemlig ikke en behandling, der kan bruges i alle tilfælde.

Sådan gør du

Sørg for at have alting parat, inden du begynder.

Klip derefter to stykker rørformet bandage i en passende længde – ca. 15 cm længere end det område der skal behandles (i dette tilfælde til en albuebøjning). Smør din albuebøjning med et tykt lag fedtcreme eller salve uden parfume. Vrid det ene stykke bandage op i lunkent vand og træk det over den smurte hud. Træk derefter det tørre stykke bandage hen over den våde bandage. 

Bandagen må gerne sidde 7-8 timer – evt. natten over – og du må gerne gentage ’behandlingen’ nogle dage i træk. Og derefter efter behov.

Sådan virker det?

Behandlingen tilfører huden fugt og fedt; og virker helende på smårevner og eksem. Huden vil føles kølig på grund af den langsomme fordampning og vil være fugtig i længere tid. Eksemet vil som regel komme i bedring og det vil klø mindre. Som sidegevinst forhindrer bandagen, at man kradser sig, samtidig med at den beskytter mod bakterier og påvirkninger udefra.

Husk at tale med din læge – og brug ikke wet-wrap ved betændelse

Wet-wrap må ikke bruges, hvis der er betændelse i huden. 
Hvis større dele af huden skal behandles med wet-wrap, sker det som regel på en hudafdeling. Steroidcreme under bandagen må KUN bruges, hvis det er ordineret af din læge. 

Hjælp til at genvinde kontrollen

Wet-wrap er et af de ”redskaber”, du kan bruge til at genvinde kontrollen, når din hud bliver ekstra tør. 

Måske har wet-wrap-behandling en plads i din behandlingsplan? Den kan bruges af børn og voksne – men husk at vende det med din læge. 

Sygdomskontrol er i dag en mulighed

Husk også, at sygdomskontrol i dag er en mulighed for alle. Hvis den behandling, du har fået ordineret af din læge, ikke fungerer efter hensigten og ikke holder dit eksem i ro, kan du tale med din læge om at blive henvist til en dermatolog eller videre til en af landets dermatologiske afdelinger i Gentofte, Bispebjerg, Roskilde, Odense, Aarhus eller Aalborg.

Næste blog

Som de fleste sikkert har bemærket, nærmer sommeren sig, og jeg vil derfor, i min næste blog, besvare nogle af de spørgsmål fra Jer læsere, der bl.a. handler om sol og vand.

Og skriv endelig flere spørgsmål til mig på Facebooksiden Atopisktalt.dk

P.s. Tjek dit eksemniveau her, og tal med din læge om, hvordan I sammen bedst hjælper dig mod sygdomskontrol.

Test dit eksemniveau her

Andre artikler om hvordan du hjælper dig selv bedst

Jeg har tidligere skrevet om, hvor vigtigt det er, at din tørre hud får tilført fugt og fedtstof, så hudbarrieren igen bliver hel og elastisk. Til daglig kan mange mennesker med eksem opnå dette ved at tage korte og ikke for varme bade og ved at smøre sig med en passende fugtighedscreme. 

Læs artiklen her: Et halvt kilo fugtighedscreme om måneden – så meget bruger de fleste voksne, der lever med atopisk eksem

Venlig hilsen 
Annemarie

Kunne du lide dette? Del på:

Annemarie Yde-Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.