Lad os tage en snak om Astma:

Tips til at starte en meningsfuld samtale med familie og venner

Livet med ukontrolleret kronisk astma kan være hårdt, men det kan også være hårdt at tale om det! Derfor har vi samlet disse tips til hvordan du kan komme i gang med en god og meningsfuld samtale med familie og venner.

Forfatter:  | Dato: 7 juni 2023

En kvinde liggende i sengen

For mange personer, har det at leve med ukontrolleret kronisk astma, stor indflydelse på dagligdagen1.  Hvis du føler, at dette kunne være dig, kan det hjælpe at tale med dine familie og venner om din astma, for at hjælpe dem til bedre at forstå, hvordan det påvirker dit liv.

At tage en snak kan lyde simpelt, men vi ved godt, at det ikke altid er let at vide, hvordan man starter, eller hvad man skal sige. Derfor har vi indsamlet nogle tips fra patientgrupper og internettet, der kan hjælpe dig med at tale med dine nærmeste om din oplevelse samt måder, de bedst kan støtte dig på.

  Selvom du måske allerede har lavet en del research om din astma, kan du stadig have ubesvarede spørgsmål. Prøv at undersøge eventuelle spørgsmål, som du har, før du påbegynder en samtale, så du føler dig i stand til at tale med overbevisning om din sygdom. At undersøge noget betyder ikke blot at læse på internettet – din læge er en vigtig ressource for alle spørgsmål, du har, og kan rådgive dig om, hvordan du taler med andre. Og hvis din familie og venner har spørgsmål, som du ikke kan besvare, så overvej at undersøge dem sammen.

  Uanset om det består i at invitere en ven på kaffe, lave en aftale med en kollega i løbet af arbejdsdagen eller bede din familie om at være nærværende ved at slukke for elektroniske enheder, så sørg for, at din samtale først og fremmest handler om dig og din astma.

  Desværre, og på trods af navnet, anerkender mange mennesker ikke sygdommens sværhedsgrad og den fulde påvirkning, som sygdommen kan have på din livskvalitet.2 Alt for ofte affærdiges symptomerne som 'bare astma', eller folk tror fejlagtigt, at du blot har brug for 'et par pust med en inhalator'.3 Dette kan være både uhensigtsmæssigt og potentielt farligt. Du kan hjælpe med at mane myter i jorden om astmakontrol ved præcis at skitsere, hvilke områder af dit liv – fra aktiviteter til søvnkvalitet – som svær astma påvirker, og hvordan det får dig til at føle.

  Hvis du ved, hvad dine "triggere" er, så lad også dine nærmeste vide det. På denne måde kan de være med til, at undgå at du bliver udsat for dem. Det kan være, at blomster på din fødselsdag i stedet bliver til chokolade

  En handlingsplan for din astma er en personlig plan, der giver skræddersyet information om, hvordan du bedst får din astma under kontrol. Ved at fortælle din familie og venner at du har en, kan de hjælpe dig med at holde dig på rette spor. Måske kunne du også overveje at diskutere de vigtigste dele af din handlingsplan med dem, der er tæt på dig, så de ved, hvordan de bedst kan støtte dig – for eksempel hvilke symptomer de skal være opmærksomme på, og hvordan kan de skal hjælpe. Hvis du ikke allerede har en handlingsplan for din astma, kan du tale med din læge om at lave en.

  Du er ikke alene – selv mindre børn opfanger anderledes udtryk af følelser og handlinger, så det kan være værd at snakke om din astma med dem og forklare dem, hvorfor du måske ikke er i stand til at gøre visse ting.

  Uanset om det er personligt eller online – så du føler dig forbundet med personer, der kan have empati for det, du går igennem. Andre med astma kan for eksempel tilbyde følelsesmæssig støtte og dele ny information eller løsninger på udfordringer, som du måske kæmper med.

Annemarie Yde Andersen

Ved at vælge at tale om din astma med familie og venner, tager du væsentlige skridt hen imod at hjælpe alle med at få en bedre forståelse af sygdommen. Og hvis du ikke allerede har haft en samtale med din læge, er det måske et godt tidspunkt at starte nu på. Læs blogindlægget her på siden om at støtte din teenager eller besøg lungeforeningens hjemmeside for emner, du kan diskutere med din læge.

  1. Asthma and Allergy Foundation of America. My Life with Asthma Report. Available at https://www.aafa.org/media/1684/my-life-with-asthma-in-2017-survey-findings-report.pdf. Last accessed February 2020.

  2. Rabe, K. F., Vermeire, P. A., Soriano, J.B., Maier, W.C. Clinical management of asthma in 1999: the Asthma Insights and Reality in Europe (AIRE) study. Eur Respir J. 2000;16:802-807.

  3. Asthma UK. Explaining Severe Asthma To Other People. 2019. Available at: https://www.asthma.org.uk/advice/severe-asthma/making-life-easier-severe-asthma/explaining-severe-asthma/. Last accessed February 2020.

Ønsker du mere viden om astma? Lungeforeningen samt Astma & Allergi Danmark er to patientforeninger, som gør en stor indsats for at oplyse om astma.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.