Atopisk eksem på de kvindelige intime og følsomme steder

Jeg husker tydeligt, at jeg i pausen ved en eksemskole blev kontaktet af en ung kvinde, der gerne ville have hudpleje-råd til sit særlige problem. Hun nærmede sig lidt forsigtigt. Jeg kunne se, at hun havde let eksem, og at det ikke så så slemt ud. Men jeg tog fejl. Eksem i skridtet er ikke kun "usynligt", det er også yderst tabubelagt og kan have en stor indvirkning på livskvaliteten og menneskets psykiske velbefindende. 

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 5 april 2023

En kvinde liggende i sengen

Eksem i skridtet kan forhindre dig i at leve livet fuldt ud

Som jeg skrev i en tidligere blog, har et studie vist, at mange voksne med atopisk eksem er påvirket i deres lyst til intimitet. Studiet viser også, at der er en klar sammenhæng mellem eksemets sværhedsgrad og deltagernes lyst til sex 1. Desværre mister mange også lysten til sport, fordi der også tit opstår problemer ved fysisk aktivitet.

"Desværre mister mange lysten til sport, fordi der også tit opstår problemer ved fysisk aktivitet"

Alt for mange taler ikke med deres læge om problemet;

men gør det – der er nemlig hjælp at hente

Der er absolut hjælp at hente – særligt med de mange nye behandlinger, som er blevet godkendt de seneste år. Jeg vil anbefale, at du tager din ægtefælle, samlever eller kæreste med til samtalen. Så I kan vende de specifikke udfordringer, og forhåbentligt løse problemet sammen.

Hvad mener jeg med intime og følsomme steder?

Jeg mener kønslæber og mellemkødet. Men eksem på brystvorterne og faktisk også på hænderne, er områder der kan medføre ubehag ved sex. Eksem på kroppen kan ved sport eller sex give problemer med sved og kløe; men et efterfølgende køligt brusebad hvor sveden vaskes af, kan løse problemet for mange. Når eksemet sidder på kønsdelene, giver det derimod langt større problemer, og er tit forbundet med smerter og stort ubehag. Bare det at sidde på en hård stol, cykle, gå på toilettet eller gå en tur, kan give smerter.  

 

Hvad kan du selv gøre

  Jeg vil anbefale, at du i forbindelse med brusebadet bruger en mild, uparfumeret vaskeolie til at vaske dig med. Undgå alt det, der kan irritere og udtørre din hud fx sæbe, skumbad, renseservietter og parfumerede produkter.

  I stedet for en vaskeklud, der kan ridse huden, er det bedre at bruge dine fingre, når du vasker dig for neden.

  Hvis huden på kønsdelene, omkring mellemkødet og ved endetarmen er ømt og følsomt, kan rensning med en allergicertificeret lotion og forsigtig aftørring med et stykke blødt papir, være mere skånsomt.

  Hvis du vil intimbarberes, kan voks og barberingsprodukter være hudirriterende. I stedet kan du prøve at bruge en lotion uden parfume i forbindelse med barberingen. Eller måske vente til din hud er helet helt op, og er i ro.

  Det er jo ikke særligt velset at klø sig i de regioner. Bortset fra det, vil det at klø på eksemet jo blot gøre det værre.

  Du kan måske lette lidt på kløen, ved at smøre dig med en allergicertificeret lotion, så tit du har brug for det.

  Jeg anbefaler de allergicertificerede produkter, så du undgår parfume og andre uønskede ingredienser. Huden i skridtet er nemlig meget sart og mere gennemtrængelig for fx irriterende og allergifremkaldende stoffer, end huden er andre steder på kroppen. Men tal med din læge om problemet og de mulige løsninger i stedet for blot selv at forsøge med forskellige produkter.

  Der er ikke forsket meget i emnet; men min erfaring fra mange patientsamtaler peger på, at løstsiddende tøj, der ikke generer, er det bedste. Nogle foretrækker trusser i bomuld og andre i bambus, silke eller andre materialer. Hvis du bruger creme, salve eller lotions på kønsdelene, vil det være at foretrække, at tøjet kan vaskes ved mellem 60 og 100 grader, for at blive helt rent. Undgå vaskeprodukter med parfume, der kan give irritation og allergi.

  Som du – og rigtig mange mennesker med eksem – sikkert ved, skal der ikke meget til før dit eksem begynder at klø. En ”forkert” berøring, sved, varme, din partneres parfume eller creme. Din partners sæd kan også virke irriterende på din slimhinder og hud. Der er nogen, som løser det problem ved at bruge kondom.

  Da tør og skællet hud er mere følsom for berøring end glat hud, er der nogen, der har glæde af at smøre sig ind i en ikke alt for fed creme.

  Speciel glidecreme kan lette friktionen og mindske smerter og ubehag ved samleje.

  Og husk at tale åbnet om udfordringerne med din partner, så I undgår at misforstå hinandens signaler 😊

I dag er der hjælp at hente

Som du kan se, er der meget du selv kan gøre; men mange vil også have brug for lægeordineret medicin.

I dag er der hjælp at hente, så bryd tabuet, få talt om det og opsøg hjælpen. For der er sket rigtig meget på behandlingssiden inden for de seneste år. Hvis du er ramt af eksem omkring de intime områder og eksemet generer dit sexliv, din livskvalitet og dit mentale velbefindende, skal du sørge for at finde en læge og en behandling, der kan bringe din sygdom i ro. Hvis din egen læge ikke kan hjælpe dig, bør du bede om en henvisning til en hudspecialist (en dermatolog), og hvis det heller ikke løser problemerne, skal du henvises videre til en af landets dermatologiske hospitalsafdelinger på Bispebjerg, Gentofte, Roskilde, Odense, Aarhus eller Aalborg. Her har landets førende eksperter viden og adgang til de nye behandlingsformer, som kan hjælpe dig, og de mange mennesker der er hårdt ramt i livet med atopisk eksem.

Held og lykken 😊

Og hvis du har brug for et overblik over, om du har kontrol over din sygdom – eller om det er din sygdom der kontrollerer dig, så tjek dette link, hvor du kan teste dig selv.

Venlig hilsen
Annemarie

PS. I min næste blog vil jeg skrive om "Relevante tilbud fra Patientforeninger."

Annemarie Yde Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

  L Misery , J Seneschal , Z Reguiai , S Merhand S Héas , F Huet , C Taieb , K Ezzedine The impact of atopic dermatitis on sexual health J Eur Acad Dermatology Venereology 2019 Feb;33(2):428-432.

MAT-DK-2300123, v1, marts 2023

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.