Hvorfor hedder det egentlig atopisk eksem?

Som blogger på atopisktalt.dk modtager jeg mange spørgsmål om atopisk eksem og relaterede emner. I denne blog svarer jeg på, hvorfor det egentlig hedder atopisk eksem, og om atopisk eksem og mønteksem er varianter af samme sygdom.

Tak for alle de gode spørgsmål, som jeg vil forsøge at svare på løbende i denne og kommende blogs. Mine svar kan forhåbentlig hjælpe dig, der spørger, og andre der har de samme problemer.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent  | Date:  19 februar 2021

Spørgsmål fra bloggen

Hvorfor hedder det atopisk eksem?

Det er da også et lidt underligt ord. Atopi er dannet af to græske ord: a= uden og topos= sted, og oversættes som: Anderledes tilstand. I daglig tale er atopi en fælles betegnelse for sygdommene atopisk eksem, astma, høfeber og fødevareallergi.

Atopisk eksem har mange navne og kaldes også atopisk dermatitis og børneeksem. I dag undlader mange dog at bruge betegnelsen børneeksem – op mod 5% af den voksne befolkning er nemlig ramt af atopisk eksem, og det er derfor både fejlagtigt og misvisende at kalde sygdommen for børneeksem.

Hvis du vil vide mere om atopisk eksem, vil jeg anbefale, at du læser min medbloggers blog, som forklarer de grundlæggende principper omkring sygdommen og motiverer dig til at bryde den negative spiral.

Kunne du lide dette? Del på:

Annemarie Yde-Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.