Hvorfor hedder det egentlig atopisk eksem?

Som blogger på atopisktalt.dk modtager jeg mange spørgsmål om atopisk eksem og relaterede emner. I denne blog svarer jeg på, hvorfor det egentlig hedder atopisk eksem, og om atopisk eksem og mønteksem er varianter af samme sygdom.

Tak for alle de gode spørgsmål, som jeg vil forsøge at svare på løbende i denne og kommende blogs. Mine svar kan forhåbentlig hjælpe dig, der spørger, og andre der har de samme problemer.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent  | Date:  19 februar 2021

Spørgsmål fra bloggen

Hvorfor hedder det atopisk eksem?

Det er da også et lidt underligt ord. Atopi er dannet af to græske ord: a= uden og topos= sted, og oversættes som: Anderledes tilstand. I daglig tale er atopi en fælles betegnelse for sygdommene atopisk eksem, astma, høfeber og fødevareallergi.

Atopisk eksem har mange navne og kaldes også atopisk dermatitis og børneeksem. I dag undlader mange dog at bruge betegnelsen børneeksem – op mod 5% af den voksne befolkning er nemlig ramt af atopisk eksem, og det er derfor både fejlagtigt og misvisende at kalde sygdommen for børneeksem.

Hvis du vil vide mere om atopisk eksem, vil jeg anbefale, at du læser min medbloggers blog, som forklarer de grundlæggende principper omkring sygdommen og motiverer dig til at bryde den negative spiral.

Atopisk eksem og mønteksem – er det varianter af samme sygdom?

Man kan have begge hudsygdomme samtidig; men behøver det ikke. Ved både atopisk eksem og møntformet eksem er der næsten altid kløe og tør hud, som kræver god hudpleje med fugtighedscremer og behandlingscremer. Møntformet (nummulat) eksem kan ses som 2 – 3 cm runde, møntformede pletter i huden, der klør intenst. Pletterne sidder tit på underbenene og hænderne; men de kan sidde overalt på kroppen.

Det er vigtigt, at du får stillet den rigtige diagnose. Derefter kan du, i samarbejde din læge, finde den rigtige behandling. Der er mange forskellige behandlingsmuligheder, både til dig der har lidt eksem, og til dig der er hårdt plaget. Mange med atopisk eksem døjer også med tørre hænder og fødder. Ja faktisk med tør hud overalt, også på læberne. Det er specielt om vinteren, det er det største problem. 

Jeg kan ikke opfordre nok til, at du forebygger problemerne ved at passe din hud med daglig hudpleje og behandling. 

Læs mere om atopisk eksem, og hvordan du kan opnå sygdomskontrol her på siden. 

Venlig hilsen Annemarie

Kunne du lide dette? Del på:

Annemarie Yde-Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Seneste blog

Et halvt kilo fugtighedscreme om måneden – så meget bruger de fleste voksne, der lever med atopisk eksem

Et halvt kilo fugtighedscreme om måneden – så meget bruger de fleste voksne, der lever med atopisk eksem

De fleste voksne med atopisk eksem kommer let op på at bruge et halvt kilo fugtighedscreme om måneden. Fugtighedscreme er basisbehandlingen af atopisk eksem. Men fugtighedscremer er ikke ens. Hvis du er ramt af tør hud og atopisk eksem, er...

Kæmper du også med tørre hænder i en Coronatid?

Kæmper du også med tørre hænder i en Coronatid?

Jeg har hørt om mange, der døjer med tørre hænder på grund af intensiv håndvask  og afspritning. Men der er hjælp at hente. Du kan nemlig gøre rigtig meget for at holde din hud hel og rask.

Forstå din hudbarriere og din inflammation – og bryd den negative spiral

Forstå din hudbarriere og din inflammation – og bryd den negative spiral

Nogle dage glemmer jeg, at alle ikke ved alting om atopisk eksem. Hvilket er underligt, for hvorfor skulle alle læger, pårørende eller eksemramte egentligt vide det? Min begejstring for emnet er måske lige i overkanten. 

I dag vil jeg derfor...