Spørgsmål fra bloggen

Hvorfor hedder det egentlig atopisk eksem?

Som blogger på atopisktalt.dk modtager jeg mange spørgsmål om atopisk eksem og relaterede emner. I denne blog svarer jeg på, hvorfor det egentlig hedder atopisk eksem, og om atopisk eksem og mønteksem er varianter af samme sygdom.

Tak for alle de gode spørgsmål, som jeg vil forsøge at svare på løbende i denne og kommende blogs. Mine svar kan forhåbentlig hjælpe dig, der spørger, og andre der har de samme problemer.

Hvorfor hedder det atopisk eksem?

Det er da også et lidt underligt ord. Atopi er dannet af to græske ord: a= uden og topos= sted, og oversættes som: Anderledes tilstand. I daglig tale er atopi en fælles betegnelse for sygdommene atopisk eksem, astma, høfeber og fødevareallergi.

Atopisk eksem har mange navne og kaldes også atopisk dermatitis og børneeksem. I dag undlader mange dog at bruge betegnelsen børneeksem – op mod 5% af den voksne befolkning er nemlig ramt af atopisk eksem, og det er derfor både fejlagtigt og misvisende at kalde sygdommen for børneeksem.

Hvis du vil vide mere om atopisk eksem, vil jeg anbefale, at du læser min medbloggers blog, som forklarer de grundlæggende principper omkring sygdommen og motiverer dig til at bryde den negative spiral.

Atopisk eksem og mønteksem – er det varianter af samme sygdom?

Man kan have begge hudsygdomme samtidig; men behøver det ikke. Ved både atopisk eksem og møntformet eksem er der næsten altid kløe og tør hud, som kræver god hudpleje med fugtighedscremer og behandlingscremer. Møntformet (nummulat) eksem kan ses som 2 – 3 cm runde, møntformede pletter i huden, der klør intenst. Pletterne sidder tit på underbenene og hænderne; men de kan sidde overalt på kroppen.

Det er vigtigt, at du får stillet den rigtige diagnose. Derefter kan du, i samarbejde din læge, finde den rigtige behandling. Der er mange forskellige behandlingsmuligheder, både til dig der har lidt eksem, og til dig der er hårdt plaget. Mange med atopisk eksem døjer også med tørre hænder og fødder. Ja faktisk med tør hud overalt, også på læberne. Det er specielt om vinteren, det er det største problem. 

Jeg kan ikke opfordre nok til, at du forebygger problemerne ved at passe din hud med daglig hudpleje og behandling. 

Læs mere om atopisk eksem, og hvordan du kan opnå sygdomskontrol her på siden. 

Venlig hilsen Annemarie

Related