Livet med atopisk eksem er ikke altid nemt – heller ikke hvis du er ung

Hos unge sidder eksemet tit i ansigtet, på halsen og på hænderne. Måske kender du følelsen af at din hud klør og svier – og at dit eksem udfordrer og begrænser dig i din hverdag. I denne blog forsøger jeg at give dig nogle konkrete råd, som måske kan gøre dit liv med eksem lidt lettere.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 6 marts 2020

Eksem ung

Bliv ved med at smøre – også selvom du måske er blevet rigtig træt af det

Hvis du har haft atopisk eksem, siden du var lille, og nu som ung selv skal til at tage ansvaret for din hudpleje og behandling, kan det være svært at holde gejsten oppe. Jeg møder ofte unge, som har lyst til at droppe hudplejen helt. De har brugt meget af deres liv på at smøre sig ind i cremer, og nu vil de hellere bruge deres tid på andre, sjovere ting. 

Det er meget forståeligt; men mit bedste råd er, at du ikke giver op. Du skal blive ved med at passe på din hud. Inderst inde ved du, at hvis du ikke smører dig, bliver din hud endnu mere tør og skællende, og kløen kan blive en endnu mere irriterende følgesvend – både om dagen og, ikke mindst, om natten. 

Mit råd er, at du husker at sætte tid af til din daglige hudpleje og behandling. Forsøg at gøre det til noget rart og godt. Mange af de unge jeg taler med betragter det næsten som wellness – som noget der er godt og vigtigt for deres velbefindende. Overvej, hvordan du kan sætte lidt mere tid af til din daglige hudpleje og behandling. Og forsøg at tænke på det som kvalitetstid, hvor du passer godt på dig selv. En velbehandlet hud klør meget mindre – og ser bedre ud.

Dit eksem kan ses – mange opfatter det som svært at være anderledes

Mange af de unge jeg taler med er specielt kede af, at deres eksem sidder i ansigtet, hvor alle kan se det. De har som regel et brændende ønske om, at være lige som alle de andre, der ikke skal tage hensyn til eksem, og bruge tid på hudpleje.
Der findes behandlingscremer, der kan bruges i ansigtet. Så giv ikke op. Og husk, at tale med din læge, hvis din behandling ikke hjælper tilstrækkeligt. Din læge kan hjælpe dig med at finde en creme, der fungerer for netop dig. I kan også tale om, hvad der ellers er af behandlingsmuligheder og behandlingssteder.

Husk at fortælle din læge, hvordan dit eksem påvirker din hverdag – får du sovet ordentligt, får du set din venner, fungerer dit kærlighedsliv, kan du få skole og uddannelse til at fungere – men vigtigst… er du glad, og har du det godt med dig selv? Din læge kan kun hjælpe dig, hvis han eller hun ved, hvor påvirket du rent faktisk er af dit eksem. 

Test dit eksemniveau her og tal med lægen, om hvad du kan gøre

Og hvis du har svært ved at finde gode svar, til dem der spørger ind til dit eksem, kan du få nogle gode tips her.

Make up – ja eller nej?

Hvis du har eksem og kløe omkring øjnene, vil øjen-make up næsten altid give yderligere irritation og kløe. Forsøg i stedet at fokusere på din hårstil, dit tøj, dine læber eller andet, hvor du kan give den gas uden problemer.

Sport forværrer din kløe – hvad kan du gøre?

Hvis du gerne vil dyrke sport; men ikke ’orker’ det, fordi sved forværrer dit eksem, kan de følgende råd måske hjælpe dig: 
En våd T-shirt kan sætte kløen i gang, så brug sportstøj lavet af svedtransporterende materialer. Og tag et par ekstra T-shirts med, så du kan skifte når, du har brug for det. Efter sport vil et brusebad ofte være tiltrængt; men gør det kort, brug ikke for varmt vand og spar på sæben. Husk, bagefter at smøre dig ind i en fugtighedscreme uden parfume.

Valg af erhverv og uddannelse - Ikke alle jobs er lige gode for dig med eksem

Undersøgelser viser, at hvis man har, eller har haft atopisk eksem, udvikler 30-55% senere håndeksem. Der er desuden stor forskel på, hvor stor risikoen er i forskellige erhverv. Derfor er det vigtigt, at du vælger det rigtige erhverv eller den rigtige uddannelse.

Det ville være rart, hvis der var ”frit valg på alle hylder”; men der er desværre øget risiko for, at du kan få eksem på hænderne, hvis du vælger et erhverv, hvor du er i berøring med vand, sæbe, olier, opløsningsmidler eller fødevarer. At vaske hænder mange gange om dagen er også en stor risiko. Derfor vil ” tørre og rene erhverv” oftest være de bedste for dig. 

Der er hjælp at hente i pjecen: Dit job – Dit valg – Dine muligheder  
Pjecen opdeler erhverv i tre kategorier, hvor de grønne og gule erhverv vil være bedst for dig.

Eksempler på erhverv med risiko for håndeksem

Du finder pjecen her: www.astma-allergi.dk

Jeg anbefaler altid unge med atopisk eksem til at tale med deres læge inden de vælger job eller uddannelse, da det er vigtigt at tage hensyn til hvor meget eksem de har, i forhold til hvor stor risikoen er indenfor det ønskede erhverv.

Der er altid noget, du kan gøre

Selv om undersøgelser viser at atopisk eksem kan nedsætte livskvaliteten, taler jeg ofte med unge, der har en rigtig god hverdag med deres eksem. De lykkes med at have kontrol over sygdommen og ikke omvendt.

Hvis du er en af dem, der føler at dit eksem kontrollerer dig, så fat mod. Der findes i dag ny viden og nye behandlingsmuligheder. Tal med din læge eller få en henvisning til en hudlæge, hvis du ikke kan få bugt med eksemet på egen hånd. Din hudlæge kan også henvise dig til en af landets hudafdelinger, der ligger i Aalborg, Aarhus, Gentofte, Roskilde, Odense og på Bispebjerg. Her kan landets førende hudeksperter tilbyde dig flere undersøgelser og nye behandlingsmuligheder. 

Læs mere om muligheden for at få bedre hud her

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.