Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

I julen er vi typisk meget indendørs, og de godt opvarmede julestuer kan blive til en meget kløende oplevelse.

Selv om du har travlt med juleforberedelserne, så husk, at være god ved din hud. For når din hud er velbehandlet, kan den bedre modstå de udfordringer, julen giver dig.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent  | Date:  4 december 2020

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Når kulde og blæst ” bider ” i kinderne.

Om vinteren hvor temperaturen tit er lav, og luftfugtigheden udendørs også er på nul-punktet, bliver huden mere tør og kløende. Derfor er det vigtigt, at du to gange om dagen smører din hud med en fed fugtighedscreme, der holder på fugten i huden. Har du eksem, så tag din behandlingscreme frem, og smør huden efter din læges anbefaling.

Læs også bloggen: Vinter med kulde og blæst forværrer atopisk eksem

Hvis julehyggen giver dig sved på panden

Sørg for at holde temperaturen nede i dit eget hjem, så du undgår at blive for varm og komme til at svede. Hvis du er gæst, kan du på forhånd bede om, at der bliver taget hensyn til dig og din hud 😊. 

Og du kan selv forsøge at regulere temperaturen ved at klæde dig på med ”lag på lag-metoden”, så du kan tage tøj af og på, som det nu passer dig.

Partikler fra levende lys kan få din hud til at klø

Partikler fra levende lys og brændeovne kan også genere dit eksem. Du kan overveje at erstatte de levende lys med batteri- eller elektriske lys, og brændeovnens låger bør være tillukkede. 

Tøj der irriterer

Det nye, fine undertøj med blonder, kjolen med pailletter eller den tætsiddende skjorte kan give irritation i huden. Husk at vaske det før brug. Tøjet har ofte fået en finish-behandling, der i nogle tilfælde giver kløe. 

Hjemmestrikkede uldtrøjer til de gode traveture er et gave-hit. Bare ikke for dig. De stikkende uldfibre irriterer din følsomme hud. Og mit råd er derfor, at du ønsker eller køber tøj i bløde åndbare materialer, som for eksempel bomuld, silke, bambus eller fleece.

Hvis julemiddagen og julekræset giver problemer

Specielt hos mindre børn kan fødevareallergi forværre eksemet. Hvis du eller dit barn har allergi over for fødevarer, kan julen med alle fristelserne, og besøg hos familie og venner, være en udfordring. Fortæl din vært i god tid, inden I skal på besøg, om jeres fødevareallergi. Spørg ind til menuen, og fortæl hvilke af retterne I kan tåle. Du kan evt. selv supplere med ting hjemmefra, hvis der bliver ”huller” i menuen. Min erfaring er, at det tit er lettere for værten, at man siger, hvad man kan tåle, i stedet for hvad man ikke kan tåle.

Når juletræet trækker allergener ind i huset

Ja selv det skønne juletræ, kan give problemer. Der kan være skimmel og pollen fra andre planter på juletræet, som man får med ind i stuen. Det klæbrige stof, harpiks, der sidder på grenene kan virke irriterende på følsom hud, og være årsag til kontaktallergi. Hvis du har erfaring med, at det giver problemer, kan løsningen være et kunstigt juletræ. Alternativt, kan du skylle juletræet, inden det kommer indenfor.

Råd til din ønskeseddel

Hvis du ønsker dig hudplejeprodukter til jul, så husk at skrive, at det er bedst at undgå de parfumerede produkter. Specielt de produkter, der bliver på huden som f.eks. deodorant, fugtighedscreme og make up. Hvis du gerne vil dufte af parfume, kan du komme lidt parfume på dit tøj eller i håret. 

Jeg har tidligere lovet at finde svar på nogle af de gode spørgsmål, I har stillet på bloggen. Men da julen nu banker på døren, udsætter jeg det til min første blog i 2021. 

Rigtig god jul og godt nyt hud-år fra Annemarie

Kunne du lide dette? Del på:

Annemarie Yde-Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.

Et par sidder og snakker

Start en god samtale med dine kære

Livet med ukontrolleret kronisk astma kan være hårdt, men det kan også være hårdt at tale om det! Derfor har vi samlet disse tips til hvordan du kan komme i gang med en god og meningsfuld samtale med familie og venner.