Hænger atopisk eksem og allergi sammen? Svaret er både ja og nej.

Atopisk eksem kan hænge sammen med andre atopiske sygdomme som: Fødevareallergi, allergisk astma og høfeber; men gør det langt fra altid. De atopiske sygdomme er arvelige; men miljøet spiller også en rolle.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent | Date: 13 maj 2020

Hænger atopisk eksem og allergi sammen?

Hvert 5. barn i Danmark har atopisk eksem; og jeg vil fortælle om sammenhænge med andre atopiske sygdomme. Hvis du har atopisk eksem, håber jeg, at den viden jeg nu giver dig, kan hjælpe dig til at reagere hurtigere og søge læge, hvis du får symptomer på en af de andre sygdomme. Jo hurtigere du bliver undersøgt og kommer i behandling – jo bedre.

De atopiske sygdomme

  • Allergisk astma
  • Høfeber
  • Atopisk eksem
  • Fødevareallergi

Den allergiske march

De atopiske sygdomme, dukker op i en typisk alders-rækkefølge. Nogen kalder det for: ”Den allergiske march”, andre kalder det for ” De associerede sygdomme.” Husk dog, at mange ”kun” får eksem.

Her ser du i hvilken rækkefølge de atopiske sygdomme typisk debuterer i i forhold til alder, og hvor længe de typisk varer.

Atopisk eksem og fødevareallergi - Det er specielt de børn, der har meget og vedvarende eksem, der får fødevareallergi.

Mange kæder eksem og fødevareallergi sammen. Tænk på hvor nemt det ville være, hvis du ”bare” skulle fjerne mælk eller soja fra kosten, og eksemet så ville forsvinde. Så let går det desværre ikke. Atopisk eksem er en følge af et overaktivt immunforsvar, og mange andre faktorer end kosten spiller ind. Så selv om du har en fødevareallergi, og du holder dig fra det, du ikke kan tåle, har du stadig din tørre hud, der også kan reagere på andre forværrende faktorer, som f.eks. kulde, vand og sæbe. 

Se andre eksem-triggers her

Diagnose før diæt

Hvis du har mistanke om, at du eller dit barn har fødevareallergi, er det vigtigt, at du taler med din læge om at blive testet og få stillet en sikker diagnose.
De hyppigste årsager til fødevareallergi hos børn er mælk, æg, peanut, hvede, soja og fisk. Næsten alle de børn der har fødevareallergi, har atopisk eksem. Men hvis vi ser på det totale antal af børn, der har atopisk eksem, er det kun ca. 1/3 af dem, der har fødevareallergi.

Hos de fleste forsvinder fødevareallergien og dens betydning for eksemet inden 6-års alderen. Desværre er der nogen der ikke slipper – heller ikke som unge og voksne.

Hvis dit atopiske eksem forværres af det du spiser, vil det som regel først vise sig efter nogle timer- eller måske dage. Det er i modsætning til den akutte allergiske reaktion, der kommer umiddelbart efter, du har spist det, du ikke kan tåle. 

Fødevareallergien viser sig som rødme og nældefeber. Først omkring munden; men nældefeberen kan sprede sig til hele kroppen. Senere kan der evt. komme høfeber og astmasymptomer, mavesmerter og opkastning. I værste fald kan allergien udvikle sig til livstruende, allergisk shock.

Atopisk eksem og allergisk astma – sværhedsgraden har betydning

Undersøgelser har vist, at 20-30 % af de børn der har mildt atopisk eksem også udvikler allergisk astma. Hvis de har svært og langvarigt eksem, er det helt op til 70%, der får astma. Hvis du er i tvivl om sværhedsgraden af dit eksem - kan du teste det her.

Symptomerne på astma er bl.a. åndenød og vedvarende hoste. Hvis dit barn er holdt op med at løbe – eller har mistet lysten til idræt, kan det være et vink om, at der kan være tale om astma. Undersøgelser, som f.eks en priktest hos lægen, kan opklare om astmaen skyldes allergi. De hyppigste allergier er over for dyrehår, husstøvmider og pollen.

Atopisk eksem og høfeber/allergisk helårssnue - ca. hver tredje får høfeber.

Kender du til nyseture, kløende øjne, løbenæse og træthed? Det er typiske symptomer på høfeber. Den sæsonbetingede høfeber hænger sammen med, at der er pollen i luften. Ved helårssnue er det ofte dyrehår eller husstøvmider, der er synderen. 

Ud fra dine symptomer og undersøgelser, som f.eks. en priktest, kan din læge stille diagnosen. Lægerne er i tvivl om kontakt med pollen kan forværre eksemet; mens der er undersøgelser, der tyder på, at kontakt med husstøvmider kan få eksemet til at blusse op.

Viden giver handlerum

Jeg håber, du har fået en bedre forståelse for sammenhængen mellem atopisk eksem og allergi, og at du nu ved at Atopisk eksem og andre atopiske sygdomme kan hænge sammen; uden at de dog altid gør det. 

Du synes sikkert, at det er rigeligt at have eksem, og hvad det medfører af tid, der skal sættes af til hudplejen. Men nu er du forberedt, og skulle du få en eller flere af de andre atopiske sygdomme, kan du i samarbejde med din læge lægge en helhedsorienteret behandlingsplan, så du, på trods af omstændighederne, kan få en god og aktiv hverdag.

Jo før du bliver undersøgt og kommer i behandling- jo bedre.

Min medblogger, Uffe, har skrevet om, at alle fortjener at have sygdomskontrol.

I min næste blog skriver jeg om: Hudpleje og sommer - Husk solcremen!

Annemarie Yde-Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Kunne du lide dette? Del på:

Seneste blog

Vand, sol og atopisk eksem

Vand, sol og atopisk eksem

Hvis varmt vand udtørrer huden; er det så bedre at bade i koldt vand? 
En tur i havets bølger giver god livskvalitet for de fleste; men er det ligefrem en kur? Og hvad med klorvandet i svømmehallen; er det godt?  ...

Sol og sommer er godt for de fleste – også for dig med eksem

En sommerferie med blå himmel og sol har for langt de fleste en positiv effekt på eksem og kløe. Og det er der gode forklaringer på. Undersøgelser viser, at solens stråler virker anti-inflammatorisk og kan være med til at dæmpe...

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.