Når dit eksem følger med i skole

Sommerferien er slut. Et nyt skoleår er begyndt. Og du har forhåbentlig haft en skøn sommer med mindre gener fra dit eksem.

Author: Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent  | Date: 26 august 2020

Når dit eksem følger med i skole

Dit udgangspunkt er derfor godt, og hvis du fra nu af er ekstra opmærksom på at passe din hud med god hudpleje, så kan du måske undgå, at din hud bliver tør, når efteråret kommer snigende med sin tørre luft og kulde. I denne blog løfter jeg sløret for, hvordan du kan undgå nogle af de udfordringer i skolen, som måske forværrer dit eksem. 

Til idræt

Sport og bevægelse er sundt. Men hvis du har det problem, at dit eksem bliver værre og klør, når du sveder, så kan det godt være svært at finde begejstringen. Den salte sved får det til at klø og svie i de små revner og sår, der tit kommer i tør hud og eksem. Det kan være en hjælp, hvis du tager et kort, køligt bad efter anstrengelserne. Slut af med fugtighedscreme. Og vælg en fugtighedscreme, der trænger hurtigt ind i huden. 

Læs bloggen: Få din kløe til at kradse af

Til madkundskab

En del børn og unge med eksem har også astma og allergi. Når vandet damper fra gryderne og smørret sprutter fra panderne, kan varmen og osen irritere både din astma og dit eksem. Så husk at tænde emhætten og åbne vinduerne, så du får frisk luft.


Hvis du har fødevareallergi, er det meget vigtigt, at din lærer får det at vide. Både hvad du er overfølsom overfor, og hvor lidt, af f.eks. æg eller peanuts, der skal til, før du får symptomer. 


Du kan meget let få rød og tør hud på hænderne af at arbejde med madvarer, vaske hænder, gøre rent og vaske op. Husk derfor også at smøre med en god håndcreme efter timen. I dette link kan du læse om flere gode råd.

Til sløjd

Støv og slid fra træ der høvles og slibes, kan gøre dit eksem værre. Vær også her opmærksom på udluftningen i lokalet. Er der en udsugning, så tænd den, når der er brug for det. Og brug arbejdshandsker, så du undgår at få ridser og sår på hænderne.

Når du har travlt

Mange med eksem oplever, at eksemet bliver værre, når de har travlt. Pas derfor ekstra meget på din hud, når du har travlt. Den forebyggende indsats kan være en rigtig god ide.
Min medblogger, Uffe, har skrevet om eksem, livskvalitet og psyke. Læs hans blog her.

Mobning

Desværre har mange børn og unge fortalt mig, at de bliver mobbet i skolen på grund af deres eksem. De andre vil ikke røre ved dem. De tror det smitter.
Det skyldes ofte uvidenhed. Og derfor er det vigtigt, at de får at vide, hvad atopisk eksem er, og at det på ingen måde smitter.
Måske kan dine forældre eller skolesundhedsplejersken fortælle om det i ”Klassens time”.


Dit eksem forsvinder forhåbentligt en dag; men i de perioder hvor eksemet er der, så husk:  
Du kan ikke gøre for, at du har eksem. Og hvis der er nogen, der driller, så tal med dine forældre. Og hvis dit eksem bliver ved med at genere, og de cremer du benytter, ikke kan få sygdommen i ro, så er det måske en god ide, at du og dine forældre tager en snak med din læge eller får en henvisning videre til en hudlæge. Sammen kan I se på, om der skal ændres noget i din behandling, så du kan få sygdommen i ro. 

Læs bloggen: Når dit eksem ikke vil gå væk

En stor skoledreng med eksem sagde en gang til mig, inden han skulle behandles med forskellige cremer: ”Jeg gider ikke smøres; men det er jo, som det er – lad os få det overstået, så jeg kan komme ud og spille fodbold igen”.   
I hans liv fik behandlingen kun den tid, der var nødvendig og ikke et minut mere. Det var hans måde at tackle sin sygdom på. Jeg håber også, du finder din.

Venlig hilsen
Annemarie


P.S. Min næste blog handler om ”Fugtighedscreme som basisbehandling i kombination med andre behandlinger”.

Kunne du lide dette? Del på:

Annemarie Yde-Andersen

Annemarie Yde-Andersen, sygeplejerske og allergikonsulent

Allergi, hudsygdomme, hudpleje, børn og formidling har min store interesse. Jeg har arbejdet som sygeplejerske på hudambulatoriet/Odense Universitets Hospital og i Astma-Allergi Danmark, hvor jeg underviste i Eksemskole begge steder. Jeg brænder også for forskning og har arbejdet som projektsygeplejerske i to lægers Ph.D projekter. De sidste 12 år har jeg haft min egen virksomhed, AllergiKonsulenten, hvor jeg primært arbejder med patientundervisning og rådgivning om hudpleje.

Seneste blog

Jul uden den sædvanlige ”jule-hud-kløe”

Julen er skøn; men kan også være udfordrende for dig med eksem.  Jeg vil sætte fokus på et par af de hudproblemer, jeg tit har hørt om.

Undgå at dit eksem blusser op i julen – gode råd fra eksperten

Undgå at dit eksem blusser op i julen

Levende lys, varme fra radiatorer der buldrer, ild i pejsen og spændende mad på bordet. Alt det giver julelys i øjnene hos de fleste. Men for dig med atopisk eksem, giver julen også udfordringer.

Patientforeningerne er til for dig – husk at bruge dem

Patientforeningerne er til for dig

Patientforeningerne giver dig ikke kun råd og vejledning, som kan hjælpe dig i hverdagen. De kæmper også for at forbedre rammebetingelser for dig og de godt 235.000 voksne danskere (samt hvert femte danske barn), der lever med atopisk eksem.